Belgisch onderzoek vindt oorzaak maagzweren bij varkens
De oorzaak van maagzweren bij varkens was tot voor kort niet duidelijk, maar het onderzoek van De Witte is een grote stap in de richting in de ontrafeling van deze veel voorkomende aandoening bij varkens. De invloed van de twee bacteriën moet nog wel verder onderzocht worden, zodat maagzweren bij varkens efficiënter bestreden kunnen worden.
Helicobacter suis is volgens de onderzoeker een bacterie die frequent voorkomt in de varkensmaag. Een besmetting kan aanleiding geven tot meerdere klachten, waaronder maagzweren. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat Helicobacter suis de productie van maagzuur beïnvloedt. Het effect hangt af van de leeftijd van de varkens. Op de leeftijd van zes maanden bijvoorbeeld, blijken de varkens minder maagzuur aan te maken.
De aanwezigheid van minder maagzuur zorgt ervoor dat een andere bacterie zich kan ontwikkelen: Fusobacterium gastrosuis. Deze bacterie speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van kwetsuren doordat de bacterie de cellen van de maagwand doodt. Bij volwassen varkens stijgt de productie van maagzuur en dat kan resulteren in nog ernstigere letsels.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Universiteit van Gent