Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenLokaal veevoer beduidend milieuvriendelijker

Lokaal veevoer beduidend milieuvriendelijker

De productie van varkensvlees op basis van zo veel mogelijk lokaal geteeld veevoer scoort beduidend beter op broeikasgasemissies en energiegebruik dan de gangbare Nederlandse varkensvleesproductie. Dat blijkt uit een studie van CLM Onderzoek en Advies.

Het transport van veevoer blijkt daarbij doorslaggevend. Met een kortere transportafstand kan ruim 10 procent van de totale broeikasgasemissies uit de gehele keten worden bespaard. Ook het gebruik van lokale reststromen uit de levensmiddelenindustrie als veevoer is een belangrijke manier om de emissies te beperken.

Veevoer grootste milieubelasting
Uit de analyse blijkt dat de veevoerproductie de belangrijkste factor is in de milieubelasting. Ruim 60 procent van de broeikasgasemissies is gerelateerd aan het voer, ongeveer de helft vindt plaats bij de voederproductie en 6 tot 17 procent bij het transport van veevoer en veevoergrondstoffen.

Voor energie-, land- en watergebruik zijn deze percentages nog hoger. Om die reden scoort de keten met lokaal veevoer duidelijk beter. Vergelijking van de ketens laat zien dat gebruik van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie substantieel bijdraagt aan de vermindering van de milieubelasting van varkensvlees. Zulke reststromen worden in de Nederlandse productie al veelvuldig gebruikt. Door daarnaast zelf voergewassen te telen, of in de buurt veevoergrondstoffen te kopen, kan ook worden bespaard op transportkilometers en daarmee op het milieu.

Nederland vs Italië
CLM heeft samen met het Italiaanse Research Centre on Animal Production (CRPA) de milieu-impact van verschillende Nederlandse en Italiaanse varkensvleesketens in beeld gebracht door middel van levenscyclus analyses. Per kilo geslacht gewicht is uitgerekend wat de broeikasgasemissies zijn, het energie-, land- en watergebruik en de belasting van water en bodem met fosfaten en nitraten. De totale keten van de productie van varkensvlees is in de analyse meegenomen; van veevoerproductie tot en met het bereiden van het vlees door de consument.

De Italiaanse ketens zijn de Cinta Senese en Parma varkensvlees. Nederlandse ketens die onderling zijn vergeleken, zijn het Good Farming Global concept van Vion, de Keten Duurzaam Varkensvlees en het lupinevarken van de familie ten Have-Mellema.

Lupinevarken
De broeikasgasemissies per kilo karkasgewicht van het Vion-varken wordt voor 18 procent bepaald door het transport van veevoer en bedraagt 0,51 kilo CO2-equivalenten. De broeikasgasemissie door transport van veevoer is bij het lupinevarken ruim een factor 4 kleiner en is berekend op 0,12 kilo CO2-equivalenten per kilo karkasgewicht.

De Keten Duurzaam Varkensvlees scoort op alle 5 onderzochte duurzaamheidsthema’s minimaal 6 procent beter dan het Good Farming Global concept van Vion. Dit is grotendeels te verklaren door betere technische resultaten; door een circa 6 procent lagere voederconversie is minder voer nodig per kilo vlees, en daalt de milieubelasting.

Tekst: Ruben van Boekel, Agriholland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top