Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBuitenlandBelgen kopen vaker duurdere delen van varkenvlees

Belgen kopen vaker duurdere delen van varkenvlees

Belgen kopen steeds vaker de duurdere delen van varkens- en rundvlees en steeds minder vaak de goedkopere samengestelde vleesproducten, zoals gehakt en worst. Vooral varkensvlees wint aan belang.

In waarde blijft rundvlees nog wel het belangrijkste segment met een aandeel van 32 procent in de bestedingen. Samengestelde vleesproducten hebben een aandeel van 30 procent varkensvlees van 27 procent en kalfsvlees van 5 procent, meldt de Belgische landbouwwebsite Vilt.

Varkensvlees is een product wat het vaakst thuis wordt gegeten. Rundvlees wordt in verhouding vaak in de horeca gegeten. Het vlees dat Belgen thuis consumeren, kopen zij vooral in supermarkten. Opmerkelijk is dat de slagers, na een daling de voorbije jaren, in 2018 weer wat aandeel konden winnen. Bij de slager gaat 20 procent van het volume en 24 procent van de besteding aan vlees over de toonbank.

Thuisverbruik

Voor het eerst in jaren noteert voedselpromotieorganisatie VLAM binnen het thuisverbruik van vers vlees een stabilisatie voor rundvlees en varkensvlees op respectievelijk 4,4 en 5,6 kilo per hoofd van de bevolking. De ‘edele’ stukken van een varken en rund wonnen aan belang.

Voor andere vleessoorten zoals lams- en kalfsvlees daalde het thuisverbruik. Dat zich in 2018 geen verschuiving heeft voorgedaan voor goedkopere samengestelde vleesproducten, noemt VLAM een trendbreuk.

Lokaal product

Meer dan varkenshouders hebben vleesveehouders het gevoel dat de Belgische consument het lokale product niet altijd naar waarde schat. Vleesveehouders in België denken dat mensen in een restaurant liever een Argentijnse of Ierse biefstuk zouden bestellen, in plaats van Belgisch wit-blauw.

Dat buikgevoel van de producenten wordt niet bevestigd door de antwoorden van de consumenten. Men is tevreden over de smaak van binnenlands vlees en heeft geen behoefte om regelmatig buitenlands vlees te kopen.

Slechts 3 procent van de respondenten zegt een voorkeur te hebben voor buitenlands vlees. Redenen om voor een stuk vlees van lokale productie te kiezen, zijn:

  • Vaak is het goedkoper;
  • het ondersteunt de lokale economie;
  • je weet dat er strenge controles zijn en hoge normen voor gelden;
  • onder meer door het kortere transport is het milieuvriendelijker;
  • het is verser
Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Bron: Vilt.be

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top