Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijVarkens ruimen al veel op, maar het kan en móet meer

Varkens ruimen al veel op, maar het kan en móet meer

Het Nederlandse varken is een ultiem kringloopdier. Er zijn nauwelijks andere landen waar een levensmiddelenindustrie grote volumes co-producten op deze manier tot waarde brengt. Circa 65 procent van het varkensvoer in Nederland bevat voedselrestanten. Maar het kan en móet meer.

Varkenshouders hebben het idee dat zij al volop kringloopboeren zijn, terwijl politiek, de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), wetenschappers en de veevoedersector nog volop kansen zien om het Holland Varken nog meer te positioneren als kringloopdier.

Wetgeving

Hiervoor is ook betere wetgeving nodig om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ook voedselrestanten die bij de productie op de grond vallen te mogen gebruiken in het varkensvoer. Dat is nu nog verboden. De wet zegt dat deze producten moeten worden vernietigd. Maar ook de terugkeer - onder voorwaarden - van diermeel in veevoer zou de kringloop nog beter sluiten. Diermeel (botten) is verboden om in veevoer te verwerken sinds de BSE-crisis. Dierlijke vetten mogen nog wel worden gebruikt.

Wat eet ons varken?

Het mei-nummer van Pigbusinees heeft het thema 'Voeding'. Om een beeld te geven wat Nederlandse varkens nu eten aan co-producten uit de levensmiddelenindustrie, is er in het midden op posterformaat een infographic bijgevoegd met als onderwerp 'Wat eet ons varken?'. De poster geeft een globaal beeld welke reststromen het Nederlandse varken eet en uit welke fabrieken deze producten afkomstig zijn. De lijst met reststromen die worden verwerkt in varkensvoer is groot.

Een overzicht van wat in de maag van het varken gaat:

Co-producten:

PLANTAARDIG:

  • Sojaschroot en-schillen:
    Blijven achter na persing van sojabonen tot olie. De olie wordt in tal van levensmiddelen en verzorgingsproducten en voor bio-ethanol.
  • Sojamelk:
    Ontstaat bij de verwerking van sojabonen tot verschillende voedingsdranken voor menselijke consumptie
  • Raapzaadschilfers en -schroot:
    Blijven over na productie van koolzaadolie
  • Palmolieschroot:
    Komt vrij bij de productie van palmolie, die wordt gebruikt in onder meer chocoladepasta, pindakaas en vleesvervangers
  • Palmpitschilfers:
    Chichoreipulp - ontstaat bij de winning van inuline en zoetstof uit cichoreiwortelen
  • Gries:
    Ontstaat bij de productie van broodmeel en pasta
  • Bietenpulp:
    Blijft over na productie suiker
  • Melasse:
    Stoperige vloeistof uit suikerproductie
  • Tarwezetmeel:
    Blijft over na productie brood en pasta
  • Stoomschillen:
    Blijft over uit productie friet of geschilde krieltjes
  • Voorgebakken friet:
    Komt vrij bij de sortering en bij de opstart en afdraai van de verpakkingslijnen.
  • Brood, koekjes, friet, snoeprepen, aardappelpuree, aardappelkroketten:
    Hebben de uiterste consumptiedatum (bijna) bereikt of zijn afwijkend zijn van vorm en smaak, waardoor ze niet meer verkoopbaar zijn als levensmiddelen.
  • Maïsmeel:
    Komt vrij bij de productie van maïsgriesmeel en maïsbloem voor brouwerijen en de levensmiddelenindustrie
  • Bier:
    Bierbostel, biergist en biervlokken, komen vrij bij het brouwen van bier
  • Biergerst:
    Brouwgerst dat niet door de strenge controles voor bierproductie komt
  • Gerst:
    Overblijfselen van gerst uit een vorig oogstseizoen
  • Lijnzaadschilfers:
    Co-product van de extractie van olie uit vlaszaad
  • Wortel:
    Wortelstoomschillen zijn afkomstig uit de conservenindustrie. Wortelen worden met behulp van stoom ontdaan van hun schil.
  • Zonnebloempitschroot:
    Ontstaat bij de productie van zonnebloemolie

DIERLIJK

  • Kippenvet:
    Komt vrij bij kippenvleesproductie
  • Afsnijdsels kaas:
    Blijft over bij kaasproductie
  • Kaaswei:
    Afkomstig van de kaasproducerende zuivelindustrie. Bevat alle oplosbare bestanddelen die niet in de vaste kaasstof of wrongel terechtkomen.
  • Glucose:
    Ontstaat bij de winning en bewerking van lactose uit kaaswei
  • Boter - Boterserum (of botermelk):
    Een vochtrijk zuivelproduct dat vrijkomt bij de productie van boterolie uit boter
    Melk, yoghurt, kwark, vla:
    Melkzuur dat overblijft uit zuivelproductie
  • Rechtstreeks geteeld als veevoer
    Maïs, tarwe, soja​​​​​​​

Thema-avonden

Econoom varkensproductie Robert Hoste van Wageningen Economic Research, gaat tijdens onze thema-avonden op 14 mei in Dalfsen en 22 mei in Nederweert-Eind, verder in op de herkomst van de grondstoffen en de waarde van het Nederlandse varken als kringloopdier. Ook volgens hem is er voor varkenshouders wel een uitdaging voor verdere verbetering.

De thema-avonden zijn voor varkenshouders gratis te bezoeken. Om 19.15 uur wordt u ontvangen met koffie en thee. De aanvang van de avond is om 19.30 uur. Om 22.00 uur sluiten we af met een borrel en een gehaktbal.

Lees meer over de visie van Robert Hoste in ons vakblad Pigbusiness, dat op vrijdag 3 mei verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

Aanmelden voor de thema-avond in Dalfsen kan hier

Aanmelden voor de thema-avond in Nederweert-Eind kan hier

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Agrio Design

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top