Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Geurbeleid moet op daadwerkelijke meting zijn gebaseerd’

‘Geurbeleid moet op daadwerkelijke meting zijn gebaseerd’

Hoe mensen geur waarnemen en beoordelen, is zeer verschillend en afhankelijk van heel veel factoren. Geur snuiven, is een subjectieve daad. De enige manier om daadwerkelijk geur op een objectieve manier waar te nemen, is eenvoudigweg door te meten. Geur van een varkenshouderij zou daarom gemeten moeten worden en als basis dienen voor het beleid. Dat stelt LTO-bestuurder Trienke Elshof.

„Het huidige geurbeleid voor de veehouderij is op termijn niet houdbaar. De verschillen tussen berekening en de werkelijkheid zijn te groot. We moeten toe naar een systematiek die gebaseerd is op het daadwerkelijk meten van geur. Ondertussen zouden veehouders en adviseurs niet moeten aansturen op wat er maximaal kan op een locatie”, schrijft de LTO-bestuurder met portefeuille 'Ondernemen in een gezonde omgeving.”

Meer vertrouwen

Het meten vergroot het inzicht in de geuroverlast en geeft aan veehouders de mogelijkheid om effectief maatregelen te nemen door aanpak aan de bron, voer- en managementmaatregelen of een beter functionerende luchtwasser. ‘Realtime' metingen ofwel actuele data zorgen dat een varkenshouderij direct te weten komt als er iets mis is en geeft omwonenden vertrouwen in de vergunningensystematiek. Elshof stelt echter dat het meten van geur complex is en er nog aanvullend onderzoek nodig is. Ook moeten de sensoren beter worden en er dient ruimte te komen voor nieuwe experimenten. Daarom zal het nog even duren voordat dit beleid generiek ingevoerd kan worden.

Elshof raadt veehouders en adviseurs af om exact te berekenen wat er maximaal kan op een locatie. „Boeren moeten gewoon hun gezond boerenverstand gebruiken om te zien of de gewenste ontwikkeling ook past op die plek en er straks geen overlast ontstaat. Als dat wel het geval is, heb je er tientallen jaren last van.”

Daadwerkelijke overlast meten

Het meten van geur is daarnaast een objectieve methode om een normering op te stellen en inzicht te geven in hoeverre de geuroverlast subjectief of daadwerkelijk aanwezig is. Dit is belangrijk voor varkenshouders, gemeenten en omwonenden om elk debat over geur zuiver te houden. Bovendien blijkt uit een leefbaarheidsonderzoek van het platteland, uitgevoerd door het Belgische instituut ILVO, dat geuroverlast maar door een heel klein percentage burgers als een grote ergernis ervaren wordt. Vaak zijn het andere factoren die bijdragen aan de perceptie dat men last van geur ondervindt. Metingen kunnen dergelijke ‘subjectieve waarnemingen’ op een andere manier beoordelen en kwantificeren.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: LTO Nederland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top