Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingDe Heus opent praktijkbedrijf voor onderzoek naar varkensvoeding

De Heus opent praktijkbedrijf voor onderzoek naar varkensvoeding

Veevoederbedrijf De Heus heeft deze week in Beuningen haar centrum voor praktijkonderzoek varkensvoeding, ‘De Elsenpas’ geopend. De eerste opfokzeugen kwamen afgelopen week aan op het bedrijf.  

Op De Elsenpas doet De Heus praktijkonderzoek naar varkensvoeding. Het bedrijf speelt met het praktijkbedrijf in op het belang van een gezonde en duurzame varkenshouderij. Nog meer dan anders wordt de focus gelegd op het zo optimaal mogelijk voeden van gezonde varkens, met zo min mogelijk belasting voor het milieu en de maatschappij.

Taken onderzoekscentrum

Het onderzoekscentrum De Elsenpas verricht voedingsonderzoek dat aansluit op vragen vanuit de praktijk. Nieuwe samenstellingen, grondstoffen, ingrediënten of actuele voedingsvraagstukken worden nauwkeurig onderzocht.

Zo kunnen nieuwe inzichten snel worden vertaald naar de praktijk in de vorm van innovatieve varkensvoeders, en de verspreiding van kennis binnen de internationale varkenshouderij.

Nabootsing varkensbedrijf

De Elsenpas biedt plaats aan 230 zeugen met bijbehorende biggen, opfokzeugen en 900 vleesvarkens. Dankzij deze opzet kan De Heus voedingsonderzoek verrichten naar alle diergroepen, en over de verschillende diergroepen heen. Zo kunnen volgens het veevoederbedrijf ook langetermijneffecten vastgesteld worden.

Via voerstations worden de varkens individueel gevoerd. Hierdoor kunnen meerdere voeders tegelijkertijd worden onderzocht. De Elsenpas heeft een SPF-status en een strenge externe en interne bioveiligheid.

Vernieuwende data-analyse

In De Elsenpas wordt een grote hoeveelheid data verzameld en geanalyseerd. „Door elk dier te identificeren via een chip is het mogelijk om van elke stap in de varkenslevenscyclus, - van big tot slachtrijp varken - data op individueel dierniveau te verzamelen en te analyseren", aldus De Heus.

Energieneutraal

De stallen van De Elsenpas zijn voorzien van een energiezuinig klimaatsysteem. Het overschot aan warmte van de zeugen en vleesvarkens, wordt in de luchtwasser via warmte-uitwisseling teruggewonnen en via een warmtepomp gebruikt voor de vloerverwarming van de biggenafdelingen.

Dit systeem zorgt ook voor de verwarming van de centrale gang. De overige benodigde elektriciteit in de stal wordt geleverd via zonnepalen op het dak. Het onderzoekscentrum is hiermee energieneutraal en levert per saldo zelfs energie op.

Bedrijfsleider op De Elsenpas is Zias Lukasse. Hij werkte eerder op het praktijkbedrijf van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht.

Kijk hier voor een impressie van De Elsenpas en meer informatie over het onderzoekscentrum.

Bekijk hieronder een video van de aankomst van de eerste zeugen.

Elsenpas - Aankomst van de eerste varkens
Elsenpas - Aankomst van de eerste varkens
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: De Heus Veevoeders

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top