Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktDuurzaam vlees vraagt slimme strategie

Duurzaam vlees vraagt slimme strategie

Nieuwe Standaard Kip van Jumbo is een voorbeeld waaruit blijkt dat het verwaarden van duurzamere agrarische producten wel rendeert.
Nieuwe Standaard Kip van Jumbo is een voorbeeld waaruit blijkt dat het verwaarden van duurzamere agrarische producten wel rendeert.
De Tweede Kamer vergaderde afgelopen week over het veto dat de ACM (Autoriteit Consument en Markt, voorheen Nederlandse Mededingingsautoriteit) uitsprak over de Kip van Morgen. De reactie van de ACM is meteen ook een antwoord op het Varken van Morgen. Vergeet het maar, stelt Dick Veerman van Foodlog.nl. Maar er is wel een andere oplossing mogelijk.

De ACM heeft de opdracht om bestaand Europees recht toe te passen. Ze kan niet veel anders dan zeggen dat het wegnemen van een goedkopere kip de consument benadeelt tenzij die een heel veel groter voordeel ervaart bij een betere. Uit marktonderzoek van de ACM bleek zo’n voordeel niet bij de overstap naar de Kip van Morgen. Als u het toch graag anders wilt, moet u gewoon de wet even aanpassen en gewoon andere normen aan de productie van kip stellen, adviseerde de ACM het Haagse parlement.

Schijndilemma

Het toeval wil dat er in de markt een oplossing is ontstaan, die laat zien dat we in een schijndilemma zitten rond de Kip en het Varken van Morgen. Supermarkt Jumbo maakte een nog wat betere kip dan die van Morgen. Het dier heet inmiddels Nieuwe Standaard Kip. Hoewel hij geen ster heeft van de Dierenbescherming, kreeg het dier de steun van het veel radicalere Wakker Dier.

En omdat Jumbo de moeite nam om ervoor te zorgen dat het dier, waar wij in Nederland doorgaans maar zo’n 40 procent van eten, toch helemaal in zijn eigen winkels wordt verkocht in de vorm van iets duurdere nieuwe kipproducten (van vleeswaar tot drumsticks en vleugeltjes in vele nieuwe smaken) kan het dier uit, zonder dat consumenten zich bestolen voelen.

Lees de hele opinie van Dick Veerman zaterdag in de Vee & Gewas en Veldpost of volgende week in Agraaf en Stal&Akker.

Hogere Boeren School

Agrio en Foodlog slaan de handen ineen en richten de Hogere Boeren School (HBS) op. Onder die ludieke naam plannen ze eind oktober een eerste bijeenkomst voor maximaal 200 boeren (varkens, slachtkuikens en eieren). Doel: aan de hand van praktijkcases duidelijk maken hoe de hier boven beschreven markt werkt. Wilt u gratis lid worden van deze school, dan kunt u zich nu vast aanmelden door een email te sturen naar hogereboerenschool@agrio.nl met uw naam, adres, telefoonnummer en soort landbouwbedrijf. Wie het eerst komt, die het eerst maalt, want vooralsnog is er slechts plaats voor 200 leden op het gebied van dierlijke productiesystemen.

Tekst: Dick Veerman

Beeld: Robert Ellenkamp

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top