Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidForfarmers Deltascore ‘early warning’ systeem gezondheid varkens

Forfarmers Deltascore ‘early warning’ systeem gezondheid varkens

ForFarmers introduceerde onlangs de Deltascore: een nieuwe methodiek om de gezondheidsstatus van een varkensbedrijf in relatie tot voeropname te bepalen. Het is een ‘early warning’ systeem dat de potentie heeft om te integreren met managementsystemen. De voerfabrikant is thans bezig om de Deltascore bij dierenartsen en varkenshouders uit te rollen.

ForFarmers dierenarts Rutger Jansen is de drijvende kracht achter de Deltascore. Een nieuwe en innovatieve ‘tool’ of methodiek die de dierenarts en varkenshouder een betere grip op de gezondheidsstatus van het varkensbedrijf moet geven.

De Deltascore is gebaseerd op het meten van het bloed op Acute Fase Eiwitten. Dit zijn eiwitten, die in tijden van lichamelijke stress door het dier zelf aangemaakt worden om de lichamelijke functies in stand te houden.

Meten via het bloed

Hoe meer stress, hoe hoger de gehalten van Acute Fase Eiwitten. Deze eiwitten zijn te meten via het bloed. Door bloed te tappen, kan een veehouder of dierenarts de gezondheid van het betreffende dier of zelfs de veestapel bepalen zonder precies te weten om welke ziekte het gaat.

Juist bij subklinische aanwezigheid van ziekten, wanneer een ziekte zich nog niet in symptomen heeft gemanifesteerd, kan een meting van de Acute Fase Eiwitten in het bloed een duidelijk beeld geven dat de veestapel niet gezond is.

Vooral de Acute Fase Eiwitten Haptoglobine en Pig-Map laten de grootste gevoeligheid zien. Rutger Jansen. „Dit zijn de meest betrouwbare parameters. Is de gezondheid van de varkensstapel goed, dan zien we lage gehalten van Pig-Maps en Haptoglobine? Je kunt deze Acute Fase Eiwitten dus goed koppelen aan de gezondheidsstatus van het bedrijf.”

Vijf parameters

Het meten van het bloed is een van de vijf onderdelen of parameters van de Deltascore. Die meting is te zien in de voerthermometer. Hoe hoger de gehalten aan Acute Fase Eiwitten, hoe hoger de thermometer staat.

De andere vier parameters zijn:

  • Karkassamenstelling (vlees/spier/spek)
  • Karkasafwijkingen (Pleuritis, pneumonie, lever)
  • Agroscoop ( groei, voederconversie, uitvalpercentage)
  • Gezondheidsparameters (aanwezigheid antistoffen in bloed).

In één oogopslag zichtbaar

De uitslag van de Deltascore komt in een soort grafisch pentagram of spinnenweb te staan. In één oogopslag is te zien hoe het bedrijf ervoor staat. Als de parameters richting het centrum van dit spinnenweb gaan, is er sprake van een slechte gezondheidsstatus van het bedrijf.

Dierenartsen zullen bij varkenshouders een paar keer per jaar het bloed tappen en een laboratorium zal de bloedmonsters analyseren. De veehouder betaalt alleen voor het bloedtappen.

„Met de Deltascore denken wij dat dierenartsen en varkenshouders proactief kunnen zijn in hun plan van aanpak in ziekten en voerresultaten. Het is een nieuwe manier van kijken naar de varkensgezondheid. Dit is een ‘early warning’ systeem voor de gezondheidsstatus van een bedrijf, maar het is wel een momentopname”, vertelt Rutger Jansen.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top