Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarkt‘Niets doen is geen optie’

‘Niets doen is geen optie’

Directeur-generaal Joost Korte van de Europese Commissie ziet kansen in het voorstel van Annie Schreijer-Pierik om het slachtgewicht van varkens te verlagen. De CDA-europarlementariër verwacht dat op die manier de kosten dalen en de varkensprijs stijgt. Maar niet iedereen deelt die mening.

Een eerdere EU-maatregel, de opslag van varkensvlees, heeft niet geholpen. Er ligt nu nog 60.000 ton varkensvlees opgeslagen en als dat niet in derde landen kan worden afgezet, zal dat de komende drie maanden nog verdere prijsdruk op de Europese markt geven. „We moeten nu iets doen”, zegt Schreijer-Pierik. „In vijfentwintig jaar heeft de varkenshouderij het niet zo moeilijk gehad.”

Niet enige oplossing
Maar het is nog de vraag of verlaging van het slachtgewicht de oplossing is. In het aprilnummer van vakblad Pig Business stellen ABAB-adviseur varkenshouderij Kees Ligthart en LEI-econoom Robert Hoste dat de kosten voor varkenshouders dan vooral stijgen. De vraag naar biggen zal toenemen, dus de prijs daarvan gaat omhoog. Die kosten worden dan over minder kilo’s vlees verdeeld. Voor het slachthuis geldt hetzelfde; dat moet dezelfde handelingen verrichten voor minder kilo’s. De prijs moet wel heel scherp stijgen om die kosten te compenseren.

„Daarom is verlaging van het slachtgewicht ook niet de enige oplossing”, zegt Johan van Diepen in het regionale landbouwvakblad Vee & Gewas. De LLTB-bestuurder stelde het idee voor aan Schreijer-Pierik tijdens een bezoek van Limburgse varkenshouders aan het Europees Parlement, maar ziet wel dat deze maatregel een onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen moet zijn. „Maar met de steun van de EU kunnen we nu het gesprek aangaan met de slachterijen.”

Volgens hem moet een oplossing grensoverschrijdend worden geïmplementeerd. Een probleem daarbij is dat elk land andere slachtgewichten hanteert. Daarom steekt LTO in op een verlaging in procenten, niet in kilo’s. „We denken aan tien procent minder.”

Botsen met mededingingsregels
De vraag is wel wat de EU hieraan kan bijdragen. Het slachtgewicht is niet bij wet geregeld, en de Commissie zal geen wet voordragen die slachterijen verplicht lager te slachten. „Maar de Commissie kan wel bemiddelen, en partijen om de tafel krijgen”, meent een medewerker van Schreijer-Pierik. „Ook kan het ingrijpen als de –consumentenprijsverhogende – afspraken zouden botsen met mededingingsregels.”

„Als er echt een crisis is, kunnen we in Europa snel handelen”, meent Schreijer-Pierik. „Dan kunnen we, zeg, in september al een oplossing hebben.” Maar Van Diepen is minder optimistisch. „Het zal veel maanden, zo niet jaren, duren voordat we rond zijn”, stelt hij.

Foto van Wim van Gruisen
Tekst: Wim van Gruisen

Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top