NVWA start met voercontroles op vleesvarkensbedrijven

Het gebruik van koper in diervoeder is aan wettelijke normen gebonden. Voer voor varkens van 12 weken en ouder mag maximaal 25 mg/kg koper bevatten. Biggen worden zo rond de 9e week opgelegd. Tot maximaal 3 weken na de oplegdatum is dus diervoeder met een hoger kopergehalte toegestaan, stelt de NVWA.
Negatieve gevolgen
Het teveel aan koper komt in de mest en daarmee in de bodem en het oppervlaktewater. Het gebruik van diervoeder met te veel koper heeft negatieve gevolgen voor het milieu. Bovendien blijkt dat het effect van voer met een hoog kopergehalte afneemt naarmate de dieren ouder worden.
Het hoge kopergehalte heeft het grootste effect op de groeiprestaties en darmgezondheid van dieren tot een leeftijd van zo’n 12 weken. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research.
Boete van 5.000 euro
NVWA adviseert varkenshouders om de voerbonnen op koper te controleren of contact op te nemen met hun voerleverancier. Het toezichtsorgaan meldt dat zo’n 70 procent van de varkenshouders houdt zich al aan de toegestane norm. „Ondernemers die de wettelijke toegestane norm overtreden, zijn strafbaar. De NVWA is dan genoodzaakt een boete van 5.000 euro op te leggen.” Dit gebeurt volgens de regels van het interventiebeleid van de NVWA.
Op deze pagina is meer informatie te vinden over de wettelijke normen voor koper in varkensvoer en het interventiebeleid.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ingrid Zieverink