Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVlees80 procent van Europse voedselverspilling vermijdbaar

80 procent van Europse voedselverspilling vermijdbaar

Europese consumenten gooien gemiddeld 123 kilo voedsel per jaar weg. 97 kilo daarvan is 'vermijdbare' voedselverspilling.

Environmental Research Web meldt dat onderzoekers van het Joint Research Centre van de EU namen de voedselverspilling in de EU onder de loep.

Zes Europese landen
Onderzoekers onderzochten de nationale gegevens over voedselverspilling van 6 EU lidstaten: Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië, in de periode 1996-2005. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Environmental Research Letters. Groot-Brittannië blijkt de grootste verspiller. Roemenen zijn het zuinigst.

Gemiddeld gooiden Europese consumenten 123 kilo voedsel weg. De topverspillers zitten op 190 kilo; de zuinigste verspillers bleven steken op 55. Dit betekent dat 16 procent van al het voedsel dat ze in huis halen wordt weggegooid. Van al dat ‘afval’ is 97 kilo per persoon per jaar ‘vermijdbaar’. Vermijdbare voedselverspilling is eetbaar voedsel dat niet weggegooid had hoeven te worden. ‘Onvermijdbaar’ voedselafval bestaat bijvoorbeeld uit botresten, eierschalen, pitten en schillen van groenten en fruit.

Besparing
Volgens de onderzoekers is 80 procent van de afvalstroom te vermijden. Dat scheelt een berg van 22 tot 75 miljoen ton voedselverspilling per jaar. Volgens de onderzoeksleider kunnen in theorie de EU consumenten alle vermijdbare voedselverspilling voorkomen. Dat zou niet alleen veel geld besparen voor de consumenten zelf, maar ook voor de lokale autoriteiten, die moeten betalen voor de afvalinzameling en verwerking. Daarnaast zou het ook een grote besparing betekenen aan water en actieve stikstof, en andere natuurlijke bronnen als fosfor, land en energie.

Internationaal krijgt voedselverspilling vermijden steeds meer aandacht. Inkopen op maat, kleinere verpakkingen en praktische handreikingen op kliekipedia.nl zijn Nederlandse voorbeelden. De kook-tv zender 24Kitchen zendt speciale ‘Food Recycle’ filmpjes uit.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Tekst: Foodlog

Beeld: Gabriel Amadeus

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top