Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMobiele slachterij beste idee van 2019

Mobiele slachterij beste idee van 2019

Ruud Pothoven (links) en Ben Bruurs wonnen het Beste idee van Varkensland 2019.
Ruud Pothoven (links) en Ben Bruurs wonnen het Beste idee van Varkensland 2019. Beeld: Jarno Kraayvanger
De mobiele slachterij is dinsdagavond uitgeroepen tot Het Beste Idee Van Varkensland (HBIVV) 2019. De jury roemde de kleinschalige bruikbaarheid, het inspelen op de ontwikkelingen in de sector en de versterking die het heeft op de relatie tussen de varkenshouder met kleinschalige vleesprojecten en hun klanten.

Bedenker Ruud Pothoven (Innohow) en varkenshouder Ben Bruurs (Baarschot) stuurden samen het idee in, en willen nu snel doorpakken met hun idee en de mobiele slachterij daadwerkelijk realiseren. Daarvoor loopt al een crowdfunding-actie en is een samenwerking met een slachterij opgezet.

In de varkenshouderij groeit het aantal kleinschalige vleesprojecten, waarbij de directe afzet naar de consument belangrijk is. Veel van deze (biologische) projecten hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. De ondernemers hebben een intensieve omgang met de dieren en vinden het laatste traject, het transport van het bedrijf naar het slachthuis lastig. Dit vanwege de stress dat dit bij de dieren kan veroorzaken. Er zijn tevens maar weinig slachterijen die passen bij die kleine schaal van deze varkensbedrijven. De dieren krijgen niet de aandacht die deze boeren zouden willen en/of het is zelfs onmogelijk zeker te weten dat je je eigen varkens terugkrijgt. Door deze beperkte beschikbaarheid lopen de transportafstanden in sommige gevallen fors op.

Vijf genomineerden

Op de drukbezochte HBIVV-bijeenkomst in Ede presenteerden vijf genomineerden in een korte pitch hun idee. Zij waren geselecteerd uit de 26 ingestuurde ideeën. Het publiek mocht direct na een pitch haar waardering geven. Iedere genomineerde kreeg daarbij de nodige steun, wat ook niet verwonderlijk was, omdat de ideeën zeer divers waren en niet met elkaar concurreerden.

De andere vier genomineerde ideeën waren de Porcoin, de filtervloer, het optimaal benutten van de zoogcapaciteit van zeugen en de Pignick (zie ook Pigbusiness mei 2019). Een vijfhoofdige jury besliste uiteindelijk over de winnaar. Juryvoorzitter Pieter van Hout van Slow Food Youth Network noemde het een lastige beslissing, omdat elk van de ideeën het in zich heeft een bepaald aspect van de varkenshouderij (ingrijpend) te veranderen.

Het Beste Idee Van Varkensland werd voor de vierde keer gehouden. Een verschil met voorgaande keren was dat dit jaar nadrukkelijk om landelijke inzendingen werden gevraagd, waar het voorheen veelal een Overijsselse aangelegenheid was. Deze verandering van opzet is geslaagd gezien de inzendingen en de vijf genomineerden die uit vijf verschillende provincies afkomstig waren. Ook zocht de oorspronkelijke organisator Varkensartsen samenwerking met onder andere de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en LTO Noord.

Tekst: Henk Wassink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top