Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidHygiënemanagement zorgt voor bijna kwart minder uitval biggen

Hygiënemanagement zorgt voor bijna kwart minder uitval biggen

Zeug met biggen in een HyCare systeem (Deze foto mag niet worden gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever)
Zeug met biggen in een HyCare systeem (Deze foto mag niet worden gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever) Beeld: Ellen Meinen
Hygiënemanagement heeft een grote impact op de gezondheid van varkens. Scherp zijn op hygiëne kost weliswaar grotere investeringen, maar worden ruimschoots gecompenseerd door extra opbrengsten per dier en verlaging van voerkosten. Dit stelt MS Schippers, die samen met De Heus Voeders onderzoek deed in het HyCare systeem van Schippers.

De onderzoekers observeerden tien biggenrondes op een locatie waar de hygiënemanagement methode wordt gehanteerd. Het betrof biggen in opfok van 7 tot 25,5 kg van verschillende genetica en herkomst. „In vergelijking tot het landelijk gemiddelde zie je dat de resultaten bij vier belangrijke pijlers significant beter zijn. De uitval van biggen is maar liefst 23,8 procent lager dan het landelijk gemiddelde. De biggen laten een snellere groei zien en verbruiken tegelijkertijd minder voer", zegt Arjan Wermink van MS Schippers.

Nieuwe inzichten

In het onderzoek kwam naar voren dat de voeropname verhoogt in een HyCare omgeving. Deze conclusie vroeg om een meer kritische blik naar het effect van de voersamenstelling en de rol van voeders in relatie tot de hygiëne management methode. Inzichten die zijn opgedaan worden meegenomen om het voer nog verder te verbeteren.

Over HyCare

HyCare is een methode, waarmee veehouders de hygiëne in hun bedrijf sterk kunnen verbeteren op basis van een aantal vaste pijlers: schoon drinkwater, porievrije vloeren, reiniging en desinfectie, ongediertebestrijding en dierverzorging.

Lees in het juni-nummer (7 juni) van Pig Business ook het interview met varkenshouder André Borkus uit Wehl, die gberuikt maakt van de HyCare-systematiek, van Meat Friends en Schippers Bladel. Hij besloot hij medio 2017 alle negen afdelingen te laten coaten tot circa 1,20 meter hoogte.

Leest u Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer of een abonnement aan.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Ellen Meinen

Bronnen: MS Schippers, De Heus

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top