Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen'Hamletz varkensvleesconcept is niet mislukt'

Hamletz vleesconcept in 60 Albert Heijn winkels

'Hamletz varkensvleesconcept is niet mislukt'

„Hamletz varkensvlees is niet mislukt”, zegt varkenshouder Annechien Ten Have uit Beerta als reactie op de mediaberichten dat supermarktketen Plus het varkensvlees van het concept Hamletz uit het assortiment heeft gehaald. „Het was een pilot en het vlees lag in een paar winkels. We hebben geconcludeerd dat er te weinig ‘reuring’ aan het vlees is gegeven, maar we zijn alweer in gesprek met Plus hoe we ons vlees op een andere manier kunnen herintroduceren.”

Annechien ten Have is nuchter over het terugtrekken van haar varkensvlees uit de Plus winkelschappen. „Dit is gewoon een nieuw concept en dat heeft tijd nodig. Bovendien leren we van wat we doen.” De Groningse varkenshouder denkt dat ze veel meer moet laten zien hoe het varkensvlees geproduceerd wordt en dat consumenten een kijkje op haar bedrijf kan nemen. „De naamsbekendheid moet omhoog. Het is leuk om bij Pauw te zitten, maar we moeten een campagne opzetten in de regio’s waar we in de winkelschappen liggen.”

Ten Have bouwde vorig jaar een splinternieuwe stal met plaats voor 4900 vleesvarkens en 600 zeugen om duurzamer varkensvlees te produceren onder de naam Hamletz. Ze werd ook uitgeroepen tot 'Agrarisch Ondernemer van het jaar 2019.'

Het is dus zeker niet definitief dat de supermarktketen Plus zich geheel terugtrekt. Hamletzvlees vult een behoefte van bepaalde consumenten in en ook andere supermarkten blijken geïnteresseerd te zijn. Ten Have: „Sinds één week ligt ons varkensvlees bij Albert Heijn in de winkelschappen en we moeten onder meer via social media ons product promoten. We willen zo het mooie verhaal achter ons vlees vertellen aan de consument. We hebben namelijk gemerkt dat consumenten over het algemeen niet bereid zijn meer te betalen voor een product als zij het verhaal erachter niet kennen. Er zijn helaas relatief weinig financiële middelen voor promotie beschikbaar. We moeten dus op een andere wijze de naamsbekendheid vergroten. Ideeën hierover zijn welkom.”

Albert Heijn

Albert Heijn is blij met het Hamletz concept dat de supermarkt zelf Boerderijvlees noemt. De supermarkt geeft aan dat dit een belangrijke, volgende stap op het gebied van dierenwelzijn is. „Dit Boerderijvlees heeft het Beter Leven Keurmerk 2-sterren van de Dierenbescherming”, geeft Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn, aan. „Varkensvlees met twee sterren is echter zeer beperkt verkrijgbaar en tot nu toe vooral afkomstig uit het Engeland. Annechien is de enige varkensboer in Nederland die dit keurmerk heeft. De varkens van Annechien hebben een beter leven, kunnen kiezen of ze naar binnen of naar buiten willen, hebben stro en eten lupines en tarwe. Annechien zorgt met hun eigen akkerbouw grotendeels voor het voer van de varkens en de mest van de varkens gaat in de biogasinstallatie waarmee ze elektriciteit opwekt.”

Korte Versketens

Albert Heijn werkt intensief samen met een vaste kern van boeren, telers, kwekers en andere leveranciers in Nederland en het buitenland, waaronder Ten Have. Albert Heijn vindt het belangrijk om met zo kort mogelijke versketens te werken en de regie te hebben op de hele versketen, van land tot klant. „Dat geldt dus ook voor het varkensvlees van varkensboer Annechien. Met dit varkensvlees dat in zestig winkels, verspreid over het land én als enige supermarkt in het assortiment ligt, ondersteunen wij initiatieven uit de agrarische sector. Het Boerderijvlees wordt geproduceerd in samenwerking met verschillende partners in de keten: Vion en Agrifirm. We beginnen klein, leren daarmee om zo succesvol te kunnen zijn voor een groter publiek”, aldus van den Brandhof.

Vierkantsverwaarding en prijs

„De vierkantsverwaarding van het Hamletz concept is nog wel uitdaging om dat goed te doen”, verklaart Ten Have. „De Nederlandse consument eet niet alles en het blijkt lastig om speciale producten te maken.”

Een ander punt is het prijsverschil met het 3-sterren biologisch vlees. Deze lijkt te klein zijn, terwijl het verschil in prijs met vlees met 1 ster in het Beter Leven-keurmerk groter is. Daarentegen is Hamletz een merknaam en staat voor een bepaalde garantie in kwaliteit en productmethode, maar ook in beleving en duidelijke herkomst. Albert Heijn heeft haar Boerderijvlees geprijsd en het prijsverschil lijkt iets minder groot.

boerderijvlees varkburger2,99 euro
boerderijvlees schoukarbo9,50 euro
boerderijvlees carre3,69 euro
boerderijvlees varkenhaasmedaillons5,96 euro
boerderijvlees ribkarbo 14,50 euro
boerderijvlees schnitzel3,98 euro
boerderijvlees chipolata2,69 euro
boerderijvlees speklapje2,30 euro
boerderijvlees filetlapje3,49 euro
boerderijvlees gehakt hoh3,33 euro
Albert Heijn Boerderijvlees prijzen
Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Albert Heijn

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top