Onderzoek naar effect van fermentatie op ammoniakuitstoot

Verschillende klanten van Fransen Gerrits verwachten dat fermenteren naast de bekende voordelen op het gebied van diergezondheid, groei, voerconversie, voerkosten en mest ook een positief effect heeft op het milieu.
Meerdere varkenshouders
De totale uitstoot van ammoniak lijkt te verminderen wat resulteert in een lagere productie van spuiwater en een vermindering van de geur in de stallen. Meerdere varkenshouders geven aan dit in de stallen duidelijk waar te nemen. Reden genoeg voor de mengvoerfabrikant om dit verder te onderzoeken.
Onder andere de niveaus aan stikstof en fosfaat in de rantsoenen, mest en lucht worden geanalyseerd. Het is bekend dat de benutting van nutriënten efficiënter wordt door het fermentatieproces. Fransen Gerrits probeert met dit onderzoek gegevens te verzamelen om te bekijken of het zin heeft het fermentatieprogramma Groenlabel waardig te krijgen, waardoor fermentatie nog meer voordelen geeft voor het individuele varkensbedrijf en de varkenssector.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Gerard Burgers