Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenGrootschalige fraude: 3,5 miljoen Parmahammen in beslag genomen

Grootschalige fraude: 3,5 miljoen Parmahammen in beslag genomen

De Italiaanse justitie heeft beslag laten leggen op 3,5 miljoen Parmahammen. Dit in verband met een grootschalig fraudeonderzoek bij de Parmahamproductie. Er zou grootschalig gesjoemeld zijn met de afkomst, het ras en het gewicht van de varkens.

In de rijpingshallen op de heuvels van Langhirano hangen momenteel 3,5 miljoen hammen waarvan het geheel onzeker is of ze de vijfpuntige kroon van de Parmaham krijgen ingebrand. Vier officieren van Justitie zijn momenteel druk bezig met een grootschalig Parmaham fraudeonderzoek. In totaal staan ruim 70 personen van 30 verschillende bedrijven onder verdacht. Het justitieel onderzoek heeft een grote impact. De Parmaham is in Italië een van de belangrijkste economische sectoren met een jaaromzet van 1,7 miljard euro en 5.000 directe en 50.000 indirecte arbeidsplaatsen.

Hoog slachtgewicht

De 3,5 miljoen hammen zouden afkomstig zijn van varkens met een hoger levend gewicht dan de strenge normen van het Parmaham consortium toestaan. De afkomst van de varkens is ook onduidelijk.

Deense afkomst

Het Parmahamschandaal ontstond twee jaar geleden. Toen bekend werd dat de stamboom van de varkens voor de Parmaham niet klopte. Zeugen bleken geïnsemineerd met zaad van Deens beren. Dit resulteerde in sneller groeiende varkens die bovendien zwaarder werden en minder vet aanzetten. Parmaham varkens mogen levend maximaal tussen de 144 en 176 kilo wegen.

Eisen

Parmaham is herkenbaar aan een vijfpuntige kroon op de ham of op de verpakking. Een samenwerkingsverband van producenten, het Consorzio del Prosciutto di Parma, ziet erop toe dat de ham aan alle voorwaarden voldoet en dus parmaham mag heten. Zo moeten de varkens opgroeien op boerderijen gelegen in een van de tien benoemde regio’s van Noord- en Midden-Italië. Het ras ligt vast en verder moeten de varkens minimaal negen maanden oud zijn, een gemiddeld levendgewicht hebben van 160 kilogram en mogen ze voor het slachten 15 uur niet hebben gegeten. De varkenshouder moet dit allemaal kunnen documenteren. Alleen varkens die aan deze voorwaarden voldoen mogen ter slacht worden aangeboden.

Keuren

Keurmeesters van het instituut ‘Parma Qualità (IPQ) zien toe op naleving van de strenge eisen. In de praktijk stellen ze echter niets voor, verklaart een van de teruggetreden inspecteurs tegenover Welt.de. „Bij onze controle in het slachthuis konden we bij de helft van de varkens niet de afkomst bepalen. Het gewicht, dat tussen de 144 en 176 kilogram moet liggen, werd niet gecontroleerd.” Toen de inspecteurs dit wel deden werd snel duidelijk dat een groot deel van de dieren zwaarder was dan toegestaan. Verder voldeed 20 procent van de varkens niet aan de eisen afkomstig te zijn uit een van de tien beschermde afkomstgebieden. Uiteindelijk werd slechts 4 procent van de varkens uitgeselecteerd.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: festivaldelprosciuttodiparma.com

Bron: Welt.de

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top