Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingVan Ommeren opent nieuwe maal- en menginstallatie

Van Ommeren opent nieuwe maal- en menginstallatie

Gijs (53), Evelina (52) en hun zoon Jan (27) van Ommeren hebben een gemengd bedrijf met 70 melkkoeien en 4.500 vleesvarkens in het Gelderse Lunteren. Ze voeren hun varkens brijvoer. Het rantsoen bestaat voor ongeveer de helft uit aanvullende voeders met n
Gijs (53), Evelina (52) en hun zoon Jan (27) van Ommeren hebben een gemengd bedrijf met 70 melkkoeien en 4.500 vleesvarkens in het Gelderse Lunteren. Ze voeren hun varkens brijvoer. Het rantsoen bestaat voor ongeveer de helft uit aanvullende voeders met natte bijproducten.
De familie van Ommeren heeft net een complete nieuwe maal- en menginstallatie gebouwd. Ze kozen voor de technieken die hun vaste dealer standaard levert. „Voor ons belangrijk, omdat wij al bekend zijn met het besturingsprogramma bij deze voertechniek.”
Gijs (53), Evelina (52) en hun zoon Jan (27) van Ommeren hebben een gemengd bedrijf met 70 melkkoeien en 4.500 vleesvarkens in het Gelderse Lunteren. Ze voeren hun varkens brijvoer. Het rantsoen bestaat voor ongeveer de helft uit aanvullende voeders met n
Voorheen kochten ze complete pakketen aanvullend voer aan. Om kosten te besparen, gaan ze nu zelf de droge grondstoffen inkopen, malen en mengen. ’s Nachts malen en mengen ze de droge producten. Vader en zoon maken zo gebruik van het nachtstroomtarief en
Elke grondstof krijgt een aparte bewerking. Eerst komen de producten door de granenreiniger om mogelijke vuilresten te verwijderen. De volgende stap is de hamermolen. Een te fijne maalfijnheid is voor de vleesvarkenshouders geen probleem. „Bij brij is er
Als laatste worden de grondstoffen in de kegelmenger gemengd. Vervolgens worden de grondstoffen apart opgeslagen in de zaksilo’s. Overdag worden de gemalen grondstoffen uit zaksilo’s in de mengtank gemengd met de natte bijproducten. Er staan drie zaksilo’
Het rantsoen bij de aanvullende voeders bestaat uit: tarwe, gerst, maïs, soja(schroot), zonnebloemschroot, bietenpulp en sojaolie. De jonge dieren krijgen ongeveer 60 procent aanvullende voeders en het rantsoen bij de oudere dieren bestaat ongeveer voor d
De natte bijproducten die de familie van Ommeren gebruikt in hun rantsoen zijn: aardappelstoomschillen, tarwegistconcentraat, tarwezetmeel, uiensap, biergist, friet en premixen. De vleesvarkenshouders werken al 15 jaar met brijvoer. Zelf is Jan van Ommere
Hij komt daarom bij veel varkenshouders over de vloer die zelf voer mengen en malen. Toch zijn ze bij hem thuis met de bouw van de nieuwe droogvoerkeuken niet gericht naar een merk op zoek gegaan. „Naar mijn gevoel zijn er geen grote verschillen in de mar
Met de nieuwe voerkeuken is een investering van 80.000 tot 90.000 euro gemoeid. „Hier is de complete verbouwing bij inbegrepen”, legt Jan van Ommeren uit. Wat voorheen een vleesvarkensafdeling was, hebben ze nu deels omgebouwd tot droogvoerkeuken.
Bij de investering hebben ze met behulp van gebiedscoöperatie O-gen, slim gebruikt gemaakt van de subsidieregeling Duurzaam Agrarisch Ondernemen van Food Valley. De regeling geeft 40 procent subsidie op de totale investering met een maximaal bedrag van 35
Op jaarbasis kocht de familie voorheen ongeveer 2.000 ton aan mengvoer aan. Nu ze de grondstoffen volledig in eigen beheer aankopen, malen en mengen, denken ze 2,50 euro per 100 kilo aanvullend voer te besparen. „Op jaarbasis besparen we hier dus ongeveer
Niet inbegrepen hierbij zijn de hogere kosten voor stroom. Van Ommeren schat deze kosten op 1 euro per ton voer. Hij denkt niet meer arbeid kwijt te zijn. „Ik volg voor mijn werk al de grondstoffenmarkt en de grondstoffenbewerking is volledig geautomatise
De familie houdt op 16 oktober een open middag voor belangstellenden. Tussen 13:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers de voerkeuken bekijken. Het adres is Schansweg 4, 6741 NC Lunteren.
Ze hebben daarnaast drie droogvoersilo’s buiten aangeschaft met elk een opslag van 70 kuub. „Zo zijn we veel flexibeler met de inkoop van grondstoffen en zijn we niet genoodzaakt om elke week in te kopen.”
Gijs (53), Evelina (52) en hun zoon Jan (27) van Ommeren hebben een gemengd bedrijf met 70 melkkoeien en 4.500 vleesvarkens in het Gelderse Lunteren. Ze voeren hun varkens brijvoer. Het rantsoen bestaat voor ongeveer de helft uit aanvullende voeders met n
Gijs (53), Evelina (52) en hun zoon Jan (27) van Ommeren hebben een gemengd bedrijf met 70 melkkoeien en 4.500 vleesvarkens in het Gelderse Lunteren. Ze voeren hun varkens brijvoer. Het rantsoen bestaat voor ongeveer de helft uit aanvullende voeders met natte bijproducten.
Voorheen kochten ze complete pakketen aanvullend voer aan. Om kosten te besparen, gaan ze nu zelf de droge grondstoffen inkopen, malen en mengen. ’s Nachts malen en mengen ze de droge producten. Vader en zoon maken zo gebruik van het nachtstroomtarief en
Voorheen kochten ze complete pakketen aanvullend voer aan. Om kosten te besparen, gaan ze nu zelf de droge grondstoffen inkopen, malen en mengen. ’s Nachts malen en mengen ze de droge producten. Vader en zoon maken zo gebruik van het nachtstroomtarief en eventuele storingen kunnen ze zo nog overdag oplossen. Overdag krijgen de varkens aan een lange voertrog vier voerbeurten.
Elke grondstof krijgt een aparte bewerking. Eerst komen de producten door de granenreiniger om mogelijke vuilresten te verwijderen. De volgende stap is de hamermolen. Een te fijne maalfijnheid is voor de vleesvarkenshouders geen probleem. „Bij brij is er
Elke grondstof krijgt een aparte bewerking. Eerst komen de producten door de granenreiniger om mogelijke vuilresten te verwijderen. De volgende stap is de hamermolen. Een te fijne maalfijnheid is voor de vleesvarkenshouders geen probleem. „Bij brij is er minder kans op maagzweren. Wij kunnen dus onze droge grondstoffen goed fijn malen. Ongeveer 80 procent van de grondstoffen malen we tot een maalfijnheid van 1 millimeter en kleiner.”
Als laatste worden de grondstoffen in de kegelmenger gemengd. Vervolgens worden de grondstoffen apart opgeslagen in de zaksilo’s. Overdag worden de gemalen grondstoffen uit zaksilo’s in de mengtank gemengd met de natte bijproducten. Er staan drie zaksilo’
Als laatste worden de grondstoffen in de kegelmenger gemengd. Vervolgens worden de grondstoffen apart opgeslagen in de zaksilo’s. Overdag worden de gemalen grondstoffen uit zaksilo’s in de mengtank gemengd met de natte bijproducten. Er staan drie zaksilo’s van ieder 2,1 ton.
Het rantsoen bij de aanvullende voeders bestaat uit: tarwe, gerst, maïs, soja(schroot), zonnebloemschroot, bietenpulp en sojaolie. De jonge dieren krijgen ongeveer 60 procent aanvullende voeders en het rantsoen bij de oudere dieren bestaat ongeveer voor d
Het rantsoen bij de aanvullende voeders bestaat uit: tarwe, gerst, maïs, soja(schroot), zonnebloemschroot, bietenpulp en sojaolie. De jonge dieren krijgen ongeveer 60 procent aanvullende voeders en het rantsoen bij de oudere dieren bestaat ongeveer voor de helft uit aanvullende voeders.
De natte bijproducten die de familie van Ommeren gebruikt in hun rantsoen zijn: aardappelstoomschillen, tarwegistconcentraat, tarwezetmeel, uiensap, biergist, friet en premixen. De vleesvarkenshouders werken al 15 jaar met brijvoer. Zelf is Jan van Ommere
De natte bijproducten die de familie van Ommeren gebruikt in hun rantsoen zijn: aardappelstoomschillen, tarwegistconcentraat, tarwezetmeel, uiensap, biergist, friet en premixen. De vleesvarkenshouders werken al 15 jaar met brijvoer. Zelf is Jan van Ommeren fulltime werkzaam als voorlichter bij het voeradviesbureau Swinkels Nutrition.
Hij komt daarom bij veel varkenshouders over de vloer die zelf voer mengen en malen. Toch zijn ze bij hem thuis met de bouw van de nieuwe droogvoerkeuken niet gericht naar een merk op zoek gegaan. „Naar mijn gevoel zijn er geen grote verschillen in de mar
Hij komt daarom bij veel varkenshouders over de vloer die zelf voer mengen en malen. Toch zijn ze bij hem thuis met de bouw van de nieuwe droogvoerkeuken niet gericht naar een merk op zoek gegaan. „Naar mijn gevoel zijn er geen grote verschillen in de markt in zowel kwaliteit als prijs. Voor ons was het belangrijkste dat we gebruiken konden maken van ons bestaande besturingsprogramma en de apparatuur praktische inpasbaar was in onze bestaande stal.”
Met de nieuwe voerkeuken is een investering van 80.000 tot 90.000 euro gemoeid. „Hier is de complete verbouwing bij inbegrepen”, legt Jan van Ommeren uit. Wat voorheen een vleesvarkensafdeling was, hebben ze nu deels omgebouwd tot droogvoerkeuken.
Met de nieuwe voerkeuken is een investering van 80.000 tot 90.000 euro gemoeid. „Hier is de complete verbouwing bij inbegrepen”, legt Jan van Ommeren uit. Wat voorheen een vleesvarkensafdeling was, hebben ze nu deels omgebouwd tot droogvoerkeuken.
Bij de investering hebben ze met behulp van gebiedscoöperatie O-gen, slim gebruikt gemaakt van de subsidieregeling Duurzaam Agrarisch Ondernemen van Food Valley. De regeling geeft 40 procent subsidie op de totale investering met een maximaal bedrag van 35
Bij de investering hebben ze met behulp van gebiedscoöperatie O-gen, slim gebruikt gemaakt van de subsidieregeling Duurzaam Agrarisch Ondernemen van Food Valley. De regeling geeft 40 procent subsidie op de totale investering met een maximaal bedrag van 35.000 euro.
Op jaarbasis kocht de familie voorheen ongeveer 2.000 ton aan mengvoer aan. Nu ze de grondstoffen volledig in eigen beheer aankopen, malen en mengen, denken ze 2,50 euro per 100 kilo aanvullend voer te besparen. „Op jaarbasis besparen we hier dus ongeveer
Op jaarbasis kocht de familie voorheen ongeveer 2.000 ton aan mengvoer aan. Nu ze de grondstoffen volledig in eigen beheer aankopen, malen en mengen, denken ze 2,50 euro per 100 kilo aanvullend voer te besparen. „Op jaarbasis besparen we hier dus ongeveer 50.000 euro mee. Binnen twee jaar hebben we de investering dus al terugverdiend”, rekent Jan van Ommeren het rendement uit.
Niet inbegrepen hierbij zijn de hogere kosten voor stroom. Van Ommeren schat deze kosten op 1 euro per ton voer. Hij denkt niet meer arbeid kwijt te zijn. „Ik volg voor mijn werk al de grondstoffenmarkt en de grondstoffenbewerking is volledig geautomatise
Niet inbegrepen hierbij zijn de hogere kosten voor stroom. Van Ommeren schat deze kosten op 1 euro per ton voer. Hij denkt niet meer arbeid kwijt te zijn. „Ik volg voor mijn werk al de grondstoffenmarkt en de grondstoffenbewerking is volledig geautomatiseerd. We zijn hoogstens meer tijd kwijt aan een storing.”
De familie houdt op 16 oktober een open middag voor belangstellenden. Tussen 13:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers de voerkeuken bekijken. Het adres is Schansweg 4, 6741 NC Lunteren.
De familie houdt op 16 oktober een open middag voor belangstellenden. Tussen 13:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers de voerkeuken bekijken. Het adres is Schansweg 4, 6741 NC Lunteren.
Ze hebben daarnaast drie droogvoersilo’s buiten aangeschaft met elk een opslag van 70 kuub. „Zo zijn we veel flexibeler met de inkoop van grondstoffen en zijn we niet genoodzaakt om elke week in te kopen.”
Ze hebben daarnaast drie droogvoersilo’s buiten aangeschaft met elk een opslag van 70 kuub. „Zo zijn we veel flexibeler met de inkoop van grondstoffen en zijn we niet genoodzaakt om elke week in te kopen.”

Lees hun hele verhaal in het vakblad Pig Business van donderdag 1 oktober.

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top