Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAandoeningenGespeende big belangrijke bron van besmetting van Salmonella van zeugen naar vleesvarkens

Gespeende big belangrijke bron van besmetting van Salmonella van zeugen naar vleesvarkens

Biestopname bevorderen is essentieel, om de kans op Salmonella-besmetting van de biggen in de zoogperiode te verkleinen
Biestopname bevorderen is essentieel, om de kans op Salmonella-besmetting van de biggen in de zoogperiode te verkleinen Beeld: Ruth van Schriek
Gespeende biggen zijn waarschijnlijk een belangrijke bron van besmetting van Salmonella van zeugen naar vleesvarkens.

De Spaanse onderzoeksgroep van Raúl C. Mainar-Jaime heeft de afgelopen jaren een onderzoek gedaan, naar het vóórkomen en uitscheiden van Salmonella bij klinisch gezonde biggen. Met name gespeende biggen blijken zeer vatbaar voor een infectie met Salmonella, vanwege de overgang van melk naar vast voer en de stress rondom het spenen. Er wordt daarom aangenomen, dat gespeende biggen een belangrijke schakel zijn, voor de verspreiding van Salmonella in een zeugenbedrijf, schrijft IDT Biologika op de website Veearts.nl.

Toegang

Doordat de biggen geslacht werden, hadden de onderzoekers toegang tot veel onderzoeksmateriaal, dat normaal beperkt is tot vleesvarkens, zoals darminhoud en mesenteriale lymfeknopen. Van alle onderzochte biggen was iets meer dan 35 procent positief in de darminhoud. Deze werden als uitscheider beschouwd. Ongeveer hetzelfde percentage was positief in de mesenteriale lymfeknopen. Ook werd het type Salmonella bepaald. De monofasische variant van S. Typhimurium, werd het meeste aangetroffen.

De gevonden Salmonella’s komen overeen met Salmonella’s gevonden bij de zeugen op de onderzochte bedrijven. Het is aannemelijk dat de infectie werd opgelopen in de kraamstal en dat de biggen een belangrijke bron van besmetting zijn van deze bacterie van de zeugen naar de vleesvarkens.

Om Salmonella goed te kunnen bestrijden in varkensbedrijven, moet er meer aandacht komen voor het voorkomen van besmetting van zeugen naar hun biggen. Biestopname bevorderen is hierbij essentieel, om de kans op besmetting van de biggen in de zoogperiode te verkleinen.

Lees hier het volledige artikel “weaned piglets: another factor to be considered for the control of Salmonella infection in breeding pig farms”

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief

Bronnen: IDT Biologika, Veearts.nl

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top