Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: Twan Dirks produceert kerngezonde biggen

Fotoserie: Twan Dirks produceert kerngezonde biggen

Twan en Monique Dirks hebben in Loon op Zand een bedrijf met 600 zeugen en 800 vleesvarkensplaatsen. Het bedrijf namen ze in 2011 over van de ouders van Monique. De dieren op het bedrijf zijn kerngezond en Twan probeert met het concept 'Beter Varken' ook de afzet goed te regelen.
Het bedrijf telt 600 zeugen en 800 vleesvarkensplaatsen, inclusief de opfokgelten. Nadat het bedrijf in 2005 herbevolkt werd met SPF zeugen van PIC is Dirks eigen aanfok gaan doen. Op die manier heeft hij zelf in de hand wat voor zeugen er in zijn stallen
De dekstal telt 86 plaatsen. De zeugen blijven in deze afdeling tot 4 dagen na het dekken daarna gaan ze naar de groepshuisvesting. Dirks heeft een poging gedaan om de zeugen voor het dekken los te laten lopen, om ze zo de kans te geven de rangorde vast t
De dragende zeugen worden gehuisvest in kleine groepen, die eventueel samengevoegd kunnen worden door de hekken tussen de hokken open te zetten. Omdat Dirks er geen meerwaarde voor krijgt bij de biggen en vleesvarkens maakt hij nog geen grote groepen. Maa
De varkenshouder maakt gebruik van bedrijfs ki, hiervoor zoekt hij ieder jaar zelf een beer uit. Dirks heeft een fokkerijverleden en neemt er de tijd voor om dit goed te doen. Door de bedrijfs ki kan hij naar eigen zeggen maximaal invloed uitoefenen op de
De varkenshouder wil varkens houden op een manier waarvan de vleesconsument zegt `dat is goed´. Met dat in zijn achterhoofd maakt Dirks zijn keuzes. "Ik conformeer me pas aan iets als het voor mij ook iets oplevert."
Dirks heeft gekozen voor opklapbare kraamboxen, maar maakt hier nog geen gebruik van. "Ik gebruik ze nog niet want het kost me twee biggen per zeug." Dat hij wel geïnvesteerd heeft in deze boxen verklaard de varkenshouder door zijn verwachting voor de toe
Dirks is met het concept `Beter Varken´ begonnen om een schakel verder te komen. "Ik merk dat leveranciers van bijvoorbeeld babyvoeding zich niet willen schamen voor wat er in het potje zit." Volgens Dirks is er wel interesse maar worden er nog geen zaken
Dirks werkt met een tweewekensysteem zodat hij kan focussen op één activiteit, hier is de varkenshouder in 2008 mee begonnen. De varkenshouder is geen voorstander van het gebruik van hormonen en gebruikt deze dan ook niet bij zijn zeugen. Terugkomers schu
Een overzicht van één van de kraamafdelingen. Zoals ook in de andere afdelingen valt hier het licht op. Door de zaagtandconstructie van het dak valt er door de verticale zijde van het dak veel licht naar binnen.
Twan en Monique Dirks zijn de vierde generatie op het bedrijf in Loon op Zand. Van origine is het een gemengd bedrijf. De vader van Monique heeft het bedrijf gespecialiseerd in de zeugenhouderij met ook een akkerbouwtak. In 2007 kwamen Twan en Monique bij
Van een afstand is de aparte dakconstructie van de stal uit 2014 goed te zien. Op hun site www.betervarken.nl omschrijven Twan en Monique hun keuze voor deze constructie als een eerbetoon aan de leerlooierijen die vroeger actief waren in deze regio. Het d
Het bedrijf telt 600 zeugen en 800 vleesvarkensplaatsen, inclusief de opfokgelten. Nadat het bedrijf in 2005 herbevolkt werd met SPF zeugen van PIC is Dirks eigen aanfok gaan doen. Op die manier heeft hij zelf in de hand wat voor zeugen er in zijn stallen
Het bedrijf telt 600 zeugen en 800 vleesvarkensplaatsen, inclusief de opfokgelten. Nadat het bedrijf in 2005 herbevolkt werd met SPF zeugen van PIC is Dirks eigen aanfok gaan doen. Op die manier heeft hij zelf in de hand wat voor zeugen er in zijn stallen liggen. Op het bedrijf zijn naast de varkenshouder zelf nog twee mensen actief, de eerste is een ZZPér die drie dagen in de week komt en daarnaast heeft Dirks voor ongeveer één dag in de week nog een jongen die bij kan springen.
De dekstal telt 86 plaatsen. De zeugen blijven in deze afdeling tot 4 dagen na het dekken daarna gaan ze naar de groepshuisvesting. Dirks heeft een poging gedaan om de zeugen voor het dekken los te laten lopen, om ze zo de kans te geven de rangorde vast t
De dekstal telt 86 plaatsen. De zeugen blijven in deze afdeling tot 4 dagen na het dekken daarna gaan ze naar de groepshuisvesting. Dirks heeft een poging gedaan om de zeugen voor het dekken los te laten lopen, om ze zo de kans te geven de rangorde vast te stellen. In de oude stal ging dit volgens de varkenshouder prima, maar in de nieuwe stal gaan met name de jonge zeugen zo hard het gevecht in dat ze schade oplopen aan het beenwerk.
De dragende zeugen worden gehuisvest in kleine groepen, die eventueel samengevoegd kunnen worden door de hekken tussen de hokken open te zetten. Omdat Dirks er geen meerwaarde voor krijgt bij de biggen en vleesvarkens maakt hij nog geen grote groepen. Maa
De dragende zeugen worden gehuisvest in kleine groepen, die eventueel samengevoegd kunnen worden door de hekken tussen de hokken open te zetten. Omdat Dirks er geen meerwaarde voor krijgt bij de biggen en vleesvarkens maakt hij nog geen grote groepen. Maar hij wil wel proberen groepen van 40 á 60 zeugen te maken.
De varkenshouder maakt gebruik van bedrijfs ki, hiervoor zoekt hij ieder jaar zelf een beer uit. Dirks heeft een fokkerijverleden en neemt er de tijd voor om dit goed te doen. Door de bedrijfs ki kan hij naar eigen zeggen maximaal invloed uitoefenen op de
De varkenshouder maakt gebruik van bedrijfs ki, hiervoor zoekt hij ieder jaar zelf een beer uit. Dirks heeft een fokkerijverleden en neemt er de tijd voor om dit goed te doen. Door de bedrijfs ki kan hij naar eigen zeggen maximaal invloed uitoefenen op de kwaliteit van de big.
De varkenshouder wil varkens houden op een manier waarvan de vleesconsument zegt `dat is goed´. Met dat in zijn achterhoofd maakt Dirks zijn keuzes. "Ik conformeer me pas aan iets als het voor mij ook iets oplevert."
De varkenshouder wil varkens houden op een manier waarvan de vleesconsument zegt `dat is goed´. Met dat in zijn achterhoofd maakt Dirks zijn keuzes. "Ik conformeer me pas aan iets als het voor mij ook iets oplevert."
Dirks heeft gekozen voor opklapbare kraamboxen, maar maakt hier nog geen gebruik van. "Ik gebruik ze nog niet want het kost me twee biggen per zeug." Dat hij wel geïnvesteerd heeft in deze boxen verklaard de varkenshouder door zijn verwachting voor de toe
Dirks heeft gekozen voor opklapbare kraamboxen, maar maakt hier nog geen gebruik van. "Ik gebruik ze nog niet want het kost me twee biggen per zeug." Dat hij wel geïnvesteerd heeft in deze boxen verklaard de varkenshouder door zijn verwachting voor de toekomst. Hij verwacht dat loslopen ook voor kraamzeugen een eis gaat worden.
Dirks is met het concept `Beter Varken´ begonnen om een schakel verder te komen. "Ik merk dat leveranciers van bijvoorbeeld babyvoeding zich niet willen schamen voor wat er in het potje zit." Volgens Dirks is er wel interesse maar worden er nog geen zaken
Dirks is met het concept `Beter Varken´ begonnen om een schakel verder te komen. "Ik merk dat leveranciers van bijvoorbeeld babyvoeding zich niet willen schamen voor wat er in het potje zit." Volgens Dirks is er wel interesse maar worden er nog geen zaken gedaan.
Dirks werkt met een tweewekensysteem zodat hij kan focussen op één activiteit, hier is de varkenshouder in 2008 mee begonnen. De varkenshouder is geen voorstander van het gebruik van hormonen en gebruikt deze dan ook niet bij zijn zeugen. Terugkomers schu
Dirks werkt met een tweewekensysteem zodat hij kan focussen op één activiteit, hier is de varkenshouder in 2008 mee begonnen. De varkenshouder is geen voorstander van het gebruik van hormonen en gebruikt deze dan ook niet bij zijn zeugen. Terugkomers schuift hij er bij het spenen weer tussen.
Een overzicht van één van de kraamafdelingen. Zoals ook in de andere afdelingen valt hier het licht op. Door de zaagtandconstructie van het dak valt er door de verticale zijde van het dak veel licht naar binnen.
Een overzicht van één van de kraamafdelingen. Zoals ook in de andere afdelingen valt hier het licht op. Door de zaagtandconstructie van het dak valt er door de verticale zijde van het dak veel licht naar binnen.
Twan en Monique Dirks zijn de vierde generatie op het bedrijf in Loon op Zand. Van origine is het een gemengd bedrijf. De vader van Monique heeft het bedrijf gespecialiseerd in de zeugenhouderij met ook een akkerbouwtak. In 2007 kwamen Twan en Monique bij
Twan en Monique Dirks zijn de vierde generatie op het bedrijf in Loon op Zand. Van origine is het een gemengd bedrijf. De vader van Monique heeft het bedrijf gespecialiseerd in de zeugenhouderij met ook een akkerbouwtak. In 2007 kwamen Twan en Monique bij de ouders van Monique in de vof en vier jaar later namen ze het bedrijf, exclusief de akkerbouwtak over.
Van een afstand is de aparte dakconstructie van de stal uit 2014 goed te zien. Op hun site www.betervarken.nl omschrijven Twan en Monique hun keuze voor deze constructie als een eerbetoon aan de leerlooierijen die vroeger actief waren in deze regio. Het d
Van een afstand is de aparte dakconstructie van de stal uit 2014 goed te zien. Op hun site www.betervarken.nl omschrijven Twan en Monique hun keuze voor deze constructie als een eerbetoon aan de leerlooierijen die vroeger actief waren in deze regio. Het dak heeft meerder voordelen ten opzichte van een traditioneel dak. Door de verticale zijden stroom daglicht de stal in maar nooit direct zonlicht, de schuine zijdes zijn ideaal voor zonnepanelen en door deze constructie is het dak lager en vallen de stallen minder op.

Lees het hele verhaal in het vakblad Pig Business van donderdag 1 oktober.

Foto van Joyce Cornelissen
Tekst: Joyce Cornelissen

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top