Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoeding'Zorg ook in eindstuk voor voldoende eiwit in voer'

'Zorg ook in eindstuk voor voldoende eiwit in voer'

In het varkensvoer moet ook in de laatste fase bij vleesvarkens voldoende eiwit zitten, zodat de groei niet stagneert. „Een varken wil zijn genetisch potentieel van 1.100 à 1.200 gram groei per dag realiseren en blijft vreten als hij niet voldoende eiwit binnenkrijgt en gaat daardoor vervetten.”

Dat vertelde gastspreker en SPF-varkenshouder Martin van de Peut woensdagavond 7 oktober op de Pig Business thema-avond Voeding in Dalfsen. Hij hield zijn verhaal voor een volle zaal met 140 bezoekers. Van de Peut heeft een eigen voerfabriekje waar hij sinds 2010 het voer voor zijn dieren samenstelt.

Hij heeft samen met zijn vrouw Harma een gesloten SPF-varkensbedrijf met 340 zeugen, 1.430 dierplaatsen voor gelten en opfokberen in Marknesse. Hij is leverancier van SPF-fokberen van Topigs Norsvin. Als enige varkenshouder in Nederland levert hij SPF-fokberen van het ras Talent en Tempo.

Waar zit het verschil

Hoewel soja hipro duur is, bespaart Van de Peut er niet op in zijn samenstelling. Aan het eind van zijn presentatie vatte de varkenshouder, die verbluffende technische resultaten haalt, samen waar volgens hem het verschil in zit:

  • Voer dieren onbeperkt
  • Zorg voor voldoende eiwit/aminozuren, ook in het eindstuk
  • Vermijd maagvulling
  • Vaste samenstelling
  • Niet te veel producten
  • Herkenning van grondstof
  • Als spek oploopt eiwit verhogen in plaats van voergift verlagen

De varkenshouder kiest bewust voor een klein pakket grondstoffen. „Dan blijft de omloopsnelheid hoog en de kwaliteit goed.” Hij voert zijn varkens naast soja hipro (HP) hoofdzakelijk hoogwaardige granen als tarwe, gerst en haver en soja en geen maagvullers zoals zonnebloempitten. „Elke grondstof moet wat toevoegen aan het voer.” Ook kiest hij voor een vaste samenstelling.

Ambities voor de toekomst

De varkenshouder die nu technisch uitmuntend draait heeft voor de toekomst hoge ambities. Zo wil hij dat de groei bij zijn vleesvarkens binnen nu en vijf jaar stijgt van 1.150 naar 1.300 tot 1.350 gram per dag. Ook streeft Van de Peut naar een voederconversie van 1,85 in 2020. Deze is nu 2. De varkenshouder wil dat de spekdikte van 8,6 naar 8,2 millimeter daalt en het vleespercentage van 62 naar 65 tot 67 millimeter stijgt.

Hoewel de investering in de voerfabriek inclusief opslag van granen een paar ton was, is Van de Peut blij dat hij er in geïnvesteerd heeft. „De investering heb ik binnen vijf jaar terugverdiend”, zegt hij. Dat was ook zijn insteek en dat is gelukt. Een nadeel is dat hij na de oogst al voor een jaar granen inkoopt en moet betalen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top