Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingFotoserie: Voerkwaliteit steeds belangrijker

Fotoserie: Voerkwaliteit steeds belangrijker

Om te kunnen overleven als varkenshouder in Nederland is voerkwaliteit en verlagen van de voerkosten per kilogram groei steeds belangrijker. Ruim 140 varkenshouders en andere belangstellenden kwamen gisteravond 7 oktober naar de Pig Business thema-avond Voeding in Dalfsen om te kijken, luisteren en praten over varkensvoer.
Gastspreker van de avond was Martin van de Peut. De varkenshouder, die het voer voor zijn dieren zelf samenstelt, heeft samen met zijn vrouw Harma een gesloten SPF-varkensbedrijf met 340 zeugen, 1.430 dierplaatsen voor gelten en opfokberen in Marknesse. H
De aanwezige varkenshouders en andere belangstellenden luisterden zeer aandachtig naar het interessante verhaal van Van de Peut.
De avond begon om 19 uur met een workshop van Ruben Decaluwe van Trouw Nutrition over het LifeStart concept. Dit concept is een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, optimaal management en een goede voerstrategie om de zeugenhouder te helpen het gene
De helft van de bezoekers kon het eerste half uur de workshop van Trouw Nutrition volgen. De andere helft kon kennis maken met de voersystemen van Big Dutchman, Groba, Nijenkamp BV, Smits Agro, TEWE Electronic Nederland B.V., Verbakel BV en Veldman Techni
Aan de hand van vier stellingen, die door de redactie van Pig Business bedacht waren, discussieerden varkenshouders en andere aanwezigen met bedrijven uit de mengvoerindustrie. Klaas Bergsma van Denkavit ging in op de stelling ‘Te hoge biggengroei zorgt v
Innovatiemanager Jan Fledderus van ForFarmers ging in op de stelling ‘De voerkwaliteit is het meest van belang bij gespeende biggen’. De varkenshouders vonden dat de voerkwaliteit altijd goed moet zijn. Fledderus onderstreepte dit. „Varkens houden is tops
Herman Jansen verdedigde de stelling ‘Als de gepeende big minder dan 500 gram per dag groeit is de voerkwaliteit onvoldoende’. Jansen gaf toe dat de voerkwaliteit zeker van invloed is maar dat er meer factoren van invloed zijn op de groei en de zwakste sc
Jochem Adams van Huvepharma ging in op de stelling ‘Bij gebruik van het huidige mengvoer zijn voersupplementen overbodig’. Volgens de varkenshouders zou het gebruik ervan overbodig moeten zijn als de voerkwaliteit goed is. Bij gastspreker Martin van de Pe
Gastspreker van de avond was Martin van de Peut. De varkenshouder, die het voer voor zijn dieren zelf samenstelt, heeft samen met zijn vrouw Harma een gesloten SPF-varkensbedrijf met 340 zeugen, 1.430 dierplaatsen voor gelten en opfokberen in Marknesse. H
Gastspreker van de avond was Martin van de Peut. De varkenshouder, die het voer voor zijn dieren zelf samenstelt, heeft samen met zijn vrouw Harma een gesloten SPF-varkensbedrijf met 340 zeugen, 1.430 dierplaatsen voor gelten en opfokberen in Marknesse. Hij is leverancier van SPF-fokberen van Topigs Norsvin. Als enige varkenshouder in Nederland levert hij SPF-fokberen van het ras Talent en Tempo. Hij vervoert de beren zelf met zijn eigen vrachtwagen die over luchtfilter beschikt, die alle virussen zoals PRRS, Mycoplasma en Griep uit de lucht filteren. Sinds een tijdje besteedt hij meer aandacht aan reiniging en ontsmetting. Zo zit er op de vrachtwagen een eigen installatie en maakt hij gebruik van eigen ontsmettingsmiddelen. Hygiëne vindt hij zeer belangrijk en daarom kiest hij voor zekerheid. Dan heeft hij geen probleem als de hogedrukspuit van de varkenshouder die zijn beren afneemt kapot is.
De aanwezige varkenshouders en andere belangstellenden luisterden zeer aandachtig naar het interessante verhaal van Van de Peut.
De aanwezige varkenshouders en andere belangstellenden luisterden zeer aandachtig naar het interessante verhaal van Van de Peut.
De avond begon om 19 uur met een workshop van Ruben Decaluwe van Trouw Nutrition over het LifeStart concept. Dit concept is een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, optimaal management en een goede voerstrategie om de zeugenhouder te helpen het gene
De avond begon om 19 uur met een workshop van Ruben Decaluwe van Trouw Nutrition over het LifeStart concept. Dit concept is een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, optimaal management en een goede voerstrategie om de zeugenhouder te helpen het genetisch potentieel uit te breiden van 60 naar 80 procent.
De helft van de bezoekers kon het eerste half uur de workshop van Trouw Nutrition volgen. De andere helft kon kennis maken met de voersystemen van Big Dutchman, Groba, Nijenkamp BV, Smits Agro, TEWE Electronic Nederland B.V., Verbakel BV en Veldman Techni
De helft van de bezoekers kon het eerste half uur de workshop van Trouw Nutrition volgen. De andere helft kon kennis maken met de voersystemen van Big Dutchman, Groba, Nijenkamp BV, Smits Agro, TEWE Electronic Nederland B.V., Verbakel BV en Veldman Techniek in samenwerking met Nedap. Het tweede half uur kon de tweede groep de workshop en de andere groepen de voersystemen van de verschillende leveranciers bekijken.
Aan de hand van vier stellingen, die door de redactie van Pig Business bedacht waren, discussieerden varkenshouders en andere aanwezigen met bedrijven uit de mengvoerindustrie. Klaas Bergsma van Denkavit ging in op de stelling ‘Te hoge biggengroei zorgt v
Aan de hand van vier stellingen, die door de redactie van Pig Business bedacht waren, discussieerden varkenshouders en andere aanwezigen met bedrijven uit de mengvoerindustrie. Klaas Bergsma van Denkavit ging in op de stelling ‘Te hoge biggengroei zorgt voor meer gezondheidsproblemen’. De aanwezige varkenshouders waren erover eens dat een te hoge biggengroei kan leiden tot streptococcen, coli, problemen met het beenwerk of zelfs doodgroeiers. „Als alle randvoorwaarden kloppen is een hoge biggengroei mogelijk, maar dan moet alles kloppen”, zei Bergsma. Hij ziet dat ook terug in de Agrovision cijfers waar bedrijven die een hoge biggengroei realiseren ook de gezondheidsstatus op peil hebben.
Innovatiemanager Jan Fledderus van ForFarmers ging in op de stelling ‘De voerkwaliteit is het meest van belang bij gespeende biggen’. De varkenshouders vonden dat de voerkwaliteit altijd goed moet zijn. Fledderus onderstreepte dit. „Varkens houden is tops
Innovatiemanager Jan Fledderus van ForFarmers ging in op de stelling ‘De voerkwaliteit is het meest van belang bij gespeende biggen’. De varkenshouders vonden dat de voerkwaliteit altijd goed moet zijn. Fledderus onderstreepte dit. „Varkens houden is topsport.” Al zijn er volgens hem drie kritische periodes. Namelijk met de geboorte, met spenen en de eerste dagen bij de mester. De eerste dagen bij de mester is bijvoorbeeld het van groot belang dat de big snel voer opneemt, zodat de groei niet stagneert. Dat kan volgens Fledderus bevordert worden door extra smakelijk voer aan te bieden.
Herman Jansen verdedigde de stelling ‘Als de gepeende big minder dan 500 gram per dag groeit is de voerkwaliteit onvoldoende’. Jansen gaf toe dat de voerkwaliteit zeker van invloed is maar dat er meer factoren van invloed zijn op de groei en de zwakste sc
Herman Jansen verdedigde de stelling ‘Als de gepeende big minder dan 500 gram per dag groeit is de voerkwaliteit onvoldoende’. Jansen gaf toe dat de voerkwaliteit zeker van invloed is maar dat er meer factoren van invloed zijn op de groei en de zwakste schakel uiteindelijk bepalend is. Volgens hem zijn de eerste zes levensweken van een big bepalend en is daarin investeren voor een zeugenhouder essentieel.
Jochem Adams van Huvepharma ging in op de stelling ‘Bij gebruik van het huidige mengvoer zijn voersupplementen overbodig’. Volgens de varkenshouders zou het gebruik ervan overbodig moeten zijn als de voerkwaliteit goed is. Bij gastspreker Martin van de Pe
Jochem Adams van Huvepharma ging in op de stelling ‘Bij gebruik van het huidige mengvoer zijn voersupplementen overbodig’. Volgens de varkenshouders zou het gebruik ervan overbodig moeten zijn als de voerkwaliteit goed is. Bij gastspreker Martin van de Peut is de voerkwaliteit goed, maar helaas is dat bij lange niet alle mengvoerfabrikanten het geval. „Voersupplementen kunnen een big dan ondersteunen in kritische periodes waar hij later als vleesvarken van profiteert”, zegt Adams.
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top