Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsHuisvestingEen jaar na fatale brand start bouw twee nieuwe varkensstallen

Een jaar na fatale brand start bouw twee nieuwe varkensstallen

Een jaar na de fatale brand op 31 juli 2018 zijn Rudi en Hetty Krüs uit Didam (GD) gestart met de bouw van een nieuwe varkensstal. Aspecten als dierwelzijn, mogelijke toekomstige aanpassingen, energie en uiteraard brandveiligheid staan daarbij centraal.

De bouw van twee nieuwe stallen van 101 meter lang en 15 meter breed is gestart. Met het oog op de brandveiligheid komen de stallen vijf meter uit elkaar staan. Elke stal heeft in het midden een luchtwasser met aan weerszijden een brandmuur. Zo ontstaan vier compartimenten, legt Rudi Krüs uit op de website van ABZ Diervoeding. De vorige stal was 70 meter lang en 30 meter breed. Daarnaast is een oudere stal gesloopt. In de twee nieuwe stallen zullen 2.880 varkens worden gehouden volgens het één sterren concept van het Beter-Levenkeurmerk. Dit zijn er 400 minder dan voorheen.

Toekomstgericht en energieneutraal

Via een schuif onder de roosters zal de mest de stal dagelijks verlaten en worden gecomposteerd. De hieruit vrijkomende warmte is bestemd voor het verwarmen van het woonhuis en de stallen. De stallen zijn zo ontworpen dat er met kleine ingrepen bijvoorbeeld een uitloop kan worden gerealiseerd. Zo kan Krüs flexibel inspelen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Naast diervriendelijker en brandveiliger wordt de stal ook energieneutraal gemaakt door naast de eerdere genoemde warmte opwekking, ook zonnepanelen op het dak te monteren. Met de installatie van luchtwassers heeft Krüs nog moeite. Deze hebben er eerder voor gezorgd dat de brand zich zeer snel kon verspreiden.

Zichtruimte

Om de kritiek vanuit bepaalde groepen uit de samenleving te weerleggen voorziet hij de nieuwe stal van een zichtruimte van waaruit iedereen de gang van zaken in de stallen kan aanschouwen. Mede aanleiding hiervoor zijn de vele negatieve reacties, vooral uit de hoek van dierenrechtenactivisten, op social media en een dierenwake. Maar de familie Krüs ontving na de brand ook veel steun. Van familie, vrienden, buurtgenoten, maar ook van lotgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt, verklaren ze op de website van ABZ Diervoeding.

Tips

Op basis van eigen ervaringen geven Hetty en Rudi Krüs via ABZ Diervoeding tips over hoe te handelen na een stalbrand:

1. Zorg dat je direct vertrouwde mensen om je heen hebt die je bijstaan en aan wie je (regel)zaken kunt overlaten.

2. Kijk je verzekeringen goed na, hoe ben je verzekerd..

3. Bedrijfsstagnatieverzekering voor één jaar is te kort. Voor een zeugenhouderij helemaal.

4. Verzeker ook de putten mee.

5. Zorg voor een goed gelabelde meterkast voor de brandweer.

6. Zorg dat iedereen op het bedrijf weet hoe per stal de stroom eraf gehaald kan worden en waar de gaskraan zit.

7. Nodig het plaatselijke brandweerkorps uit voor een oefening. Toevallig is enkele jaren geleden op verzoek van de brandweer een oefening op het bedrijf van Krüs geweest, wat erg leerzaam is geweest

8. Mijd de sociale media.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief

Bronnen: ABZ Diervoeding, De Gelderlander

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Stalbranden
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top