Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Ceva logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Ceva
  • Contact
CevaDiergezondheidAandoeningenVaccinatie en Salmonella-monitoring

Vaccinatie en Salmonella-monitoring

Wat kan de oorzaak zijn als gespeende biggen serologisch positief getest zijn voor Salmonella? Is het een gevolg van een veldinfectie of komt het door maternale immuniteit? In een onderzoek werden twee groepen vergeleken en dit gaf meer duidelijkheid

Inleiding

Salmonella is en blijft een belangrijke zoönose. Een belangrijk deel van de humane voedselinfecties word veroorzaakt door uit varkens afkomstige Salmonella’s. Daarom is er in Nederland nog steeds een monitoringsprogramma om de Salmonella status van varkensbedrijven in kaart te brengen. Hiermee kan men het relatieve risico van bedrijven inschatten; waarbij categorie 1 een laag risico vertegenwoordigt, terwijl categorie 3 een hoog risico betekent.

Situatieschets

Dierenarts Tim van Sprang begeleidt verschillende Nederlandse varkensbedrijven die biggen aan Duitse afnemers verkopen. Uit een maandelijkse screening bleek dat in elke levering enkele biggen op 10 weken serologisch positief (OD%-waarde >10) waren voor Salmonella. Om de afnemers gerust te stellen, werden er maatregelen op het zeugenbedrijf getroffen. Naast de toepassing van een strengere interne biosecurity, werden de zeugen met Salmoporc gevaccineerd om de uitscheiding van Salmonella in de kraamstal te verminderen. Toen de eerste biggen uit deze aangepaste maatregelen 10 weken oud waren en serologisch onderzocht werden, stelde men vast dat alle biggen nu serologisch positief waren. De genomen maatregelen leken een averechts effect te hebben.

Eén vraag bleef onbeantwoord: zijn de titers restanten van maternale immuniteit of waren de biggen al geïnfecteerd met Salmonella in het veld? Aangezien er in de literatuur hierover onvoldoende bekend was, werd er een proef opgesteld door dierenarts Tim van Sprang om duidelijkheid te scheppen.

Proefopzet

Er werden 2 groepen dieren gevormd. Zeugen in groep 1 kregen een subcutane vaccinatie met Salmoporc, 6 en 2 weken voor werpen. De zeugen in groep 2 hadden minimaal 4 maanden voor het werpen geen Salmoporc vaccinatie gekregen.

In iedere groep werden 14 tomen geselecteerd met de volgende criteria: tussen 15-17 levend geboren, maximaal 1 doodgeboren en geen slechte bigvitaliteit.

In elk van deze tomen werd een big geselecteerd die op dag 1 (tussen 12 en 24 uur na geboorte) en daarna wekelijks werd bemonsterd. Het bloed werd via een ELISA onderzocht op Salmonella-antistoffen (weergegeven in OD%). In figuur 1 zijn de resultaten van de monstername momenten weergegeven.

Figuur 1: Chronologische Salmonella uitslagen (serologie) van biggen (groep 1, gestippelde lijnen en groep 2 doorgetrokken lijnen) van dag 1 na de geboorte, wekelijks tot 10 weken leeftijd. Beeld: Tim van Sprang
Figuur 1: Chronologische Salmonella uitslagen (serologie) van biggen (groep 1, gestippelde lijnen en groep 2 doorgetrokken lijnen) van dag 1 na de geboorte, wekelijks tot 10 weken leeftijd. Beeld: Tim van Sprang Beeld: Tim van Sprang

Uit de resultaten blijkt dat:

  • De OD%-waarden van de biggen in groep 1 bijna evenwijdig dalen
  • Biggen met hogere OD%-waarden op dag 1 ook op 10 weken leeftijd hogere waardes hebben
  • Veel meer biggen uit groep 2 serologisch negatief zijn op 10 weken leeftijd dan uit groep 1
  • Vaccinatie bij de zeugen hogere OD%-waarden geeft bij de biggen
  • Vaccinatie bij de zeugen minder spreiding geeft van de OD%-waarden bij de biggen

Biggen uit gevaccineerde zeugen laten een min of meer lineaire daling van de OD%-waarden zien van -1,8 OD%-waarden per dag. Wat betekent dit voor de praktijk? Biggen die bij hun geboorte een OD%-waarde >136 hebben, zullen op 10 weken leeftijd nog niet serologisch negatief zijn. Tim van Sprang gebruikt de gevonden vuistregel nu om de OD%-waarden op dag 1 en dag 70 te vergelijken en zo dus na te gaan of de biggen al dan niet een infectie met Salmonella opgelopen hebben of positief zijn door maternale immuniteit. Dit is voor de afnemer belangrijke informatie om de Salmonella status van de biggen die hij koopt correct te kunnen interpreteren.

Bron: Tim van Sprang, 2019, Tijdschrift voor Diergeneeskunde; 144(9)2019 27-29

Klik hier om meer te weten te komen over: Gespeende big belangrijke bron van besmetting van Salmonella van zeugen naar vleesvarkensKlik hier om meer te weten te komen over: Wat zijn de kenmerken van bedrijven met de hoogste seroprevalentie voor Salmonella?Klik hier om meer te weten te komen over: Salmonella, tijd voor actie!
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Samen werken aan een gezond varkensbedrijf
Ceva streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor dierziekten; waardoor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de dieren worden verbeterd. Steeds meer is Ceva zich gaan richten op de preventieve diergeneeskunde, vooral met vaccins. In het kader van ziektepreventie is een goede diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding zeer belangrijk. Daarom wil Ceva een totaalservice naar de dierenarts en varkenshouder aanbieden. Een sterke technische ondersteuning, de Biovac autovaccins en longonderzoek met het Ceva Long Programma maken deel uit van deze totaalservice.
Samen met de dierenarts probleemoplossend werken staat centraal.
Lees verder
Links
  • Lees hier de brochure over bloedarmoede en coccidiose
  • Ceva producten varken
  • Longonderzoek aan de slachtlijn: hoe gaat het in zijn werk?
Contactpersoon
  • Steven Van Colen

    Steven Van Colen

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +32 (0)493 09 71 50

    steven.van-colen@ceva.com

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Bert Cornelis

    Bert Cornelis

    Veterinary Service Specialist Swine Nederland

    +31 (0)6-26 34 74 30

    bert.cornelis@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Joyce Schumans

    Joyce Schumans

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +31 (0)6-57 19 58 01

    joyce.schumans@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Eva De Jonghe

    Eva De Jonghe

    Veterinary Service Specialist Swine België

    +32 (0)476 83 05 56

    eva.de-jonghe@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Gert-Jan de Reus

    Gert-Jan de Reus

    Salesmanager Swine Benelux

    +31 (0)6-30 05 65 13

    gert-jan.de-reus@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Pierre Lesenne

    Pierre Lesenne

    Key Account Manager Swine België

    +32 (0)494 69 77 39

    pierre.lesenne@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Bennaar Dirven

    Bennaar Dirven

    Territory Manager Pork Value Chain Benelux

    +31 (0)6 57 21 50 48

    bennaar.dirven@ceva.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top