Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktBelgische vleesketen nu!: +22% voor varkenshouder op bio-varkensprijs

Belgische vleesketen nu!: +22% voor varkenshouder op bio-varkensprijs

De coöperatie Färm lanceert deze week ‘nu!’ Een Belgisch merk dat alle spelers in de vleesmarkt samenbrengt: de varkens- en vleesveehouders, de ambachtelijke slagers en distributeur Färm. Voor hun extra inzet beuren de deelnemende varkenshouders een plus van 22 procent bovenop de gangbare biologische varkensprijs.

In België is deze week nu! gepresenteerd. Onder nu! wordt varkens- en rundvlees aangeboden, geproduceerd onder eisen die verder gaan die van het Europese biologisch keurmerk. Zo is er nog meer aandacht voor het aspect dierenwelzijn en krijgen de varkens zo veel mogelijk lokaal geteeld voer. Met nu! vlees garanderen de initiatiefnemers 100 procent transparantie en een juiste, eerlijke samenwerking tussen alle belanghebbenden in de keten.

Duroc-Piétrain

De deelnemende boeren houden oude lokale rassen. Voor de varkens is dat het ras Duroc-Piétrain en voor het vleesvee het Franse roodbonte ras Salers. Dit ras wordt vaak ingezet voor begrazing van natuurgebieden. De hele levensloop van het dier wordt op de verpakking vermeld: plaats van geboorte, waar vetgemest en waar geslacht. Er participeren 18 varkenshouders in nu! Het betreft vooral kleine en middelgrote bedrijven uit Wallonië. De varkens worden geslacht in het slachthuis van Charleroi. Die verzekert een dierwaardige behandeling. Uiteindelijk zal het vlees in het winkelschap 22 procent duurder zijn dan ‘gewoon’ biologisch varkensvlees. Deze plus gaat in zijn geheel naar de deelnemende varkenshouders.

Kernwoorden

Kernwoorden binnen nu! zijn: samenwerking, transparantie, rechtvaardigheid en kwaliteit van het product. Door samen te werken komen alle spelers uit de keten bij elkaar met een gemeenschappelijk doel. Er is volledige transparantie over de herkomst van het vlees, de productie- en slachtmethoden en de prijzen en marges van de diverse ketenpartijen. Ervaringen worden regelmatig uitgewisseld. Qua rechtvaardigheid is de insteek van nu! dat elke speler in de keten van zijn of haar beroep/werk moet kunnen leven. Het vakmanschap en de passie van alle personen uit de keten moet te proeven zijn, net als de extra tijd die het dier heeft gekregen om te groeien.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Färm

Bron: Färm

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top