Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVoer is van invloed op vleeskwaliteit van beren met immunocastratie

Voer is van invloed op vleeskwaliteit van beren met immunocastratie

Varkensvoer heeft een effect op de vleeskwaliteit van beren die zijn behandeld met immunocastratie. Uit onderzoek van het Belgische landbouwinstituut ILVO blijkt dat een laag energetisch varkensvoer in de derde fase de smakelijkheid van het vlees van deze beren vermindert.

Immunocastratie wordt door een aantal varkenshouders gezien als dé oplossing voor het beren- en castratieprobleem. Vooral in Duitsland is dat het geval, mits de retail natuurlijk durft mee te werken. Smaak en vleeskwaliteit zijn daarbij belangrijk.

De proefopzet van het ILVO-onderzoek bestond uit vier groepen: borgen en ‘immunocastraten’, die werden verdeeld over hoog en laag energetisch voeder in de derde vleesvarkensfase.

Smakelijkheid

Uit het onderzoek bleek dat de verschillen in smaak, geur en waterhoudend vermogen tussen borgen en beren met immunocastratie groter werden op laag energetisch voeder. Hoog energetisch voeder zorgde er volgens de ILVO-onderzoekers bij de ‘immunocastraten’ voor, dat de vlees- en karkaseigenschappen dichter bij deze van de borgen kwamen te liggen. Dit kwam de smakelijkheid ten goede. De voederconversie en de groei van ‘immunocastraten’ op het hoog energetisch voer zijn ook beter dan op laag energetisch voeder.

Minder vlees, meer spek

Bij de geïmmunocastreerde beren beïnvloedde het voer de karkassamenstelling. De beren die hoog energetisch voer kregen, hadden echter een lager vleespercentage en een hogere spekdikte dan die op laag energetisch voeder. De extra energie in het voer werd dus omgezet naar meer vetaanzet bij de behandelde beren. Het voer beïnvloedde de verdeling van de verschillende deelstukken in het karkas niet.

De ILVO-onderzoekers beoordeelden de monsters. Op het laag energetisch voer had het berenvlees een minder uitgesproken bakgeur en baksmaak, maar een meer uitgesproken varkensgeur, varkenssmaak en berensmaak.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Agrio archief

Bron: ILVO

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top