Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidHygiëneVideo: Vleesbedrijf Van Loon wil meer varkensvlees uit HyCare-systeem

Video: Vleesbedrijf Van Loon wil meer varkensvlees uit HyCare-systeem

Vleesbedrijf Van Loon uit Son (BR) wil volgend jaar 40 varkenshouders hebben die samen met de vleesverwerker, voerfabrikant De Heus en MS Schippers vlees leveren, dat is geproduceerd van varkens uit het HyCare-systeem. Dat zegt directeur Ronald van Loon van het gelijknamige vleesbedrijf. Van Loon was donderdag een van de sprekers bij de officiële opening van de HyCare-stal van André Borkus in Wehl. „We stonden in het verleden te weinig stil bij de hygiëne op de boerenbedrijven. Terwijl hygiëne juist bij ons als vleesverwerkend bedrijf ontzettend belangrijk is."

Van Loon is zo’n drie jaar geleden, samen met voerfabrikant De Heus en met MS Schippers de HyCare-pilot gestart bij vier varkenshouders in Nederland. „Ons doel was, zo min mogelijk antibioticagebruik. En dat was ook precies wat deze pilot opleverde. Het is nu tijd voor de next step. Ik wil eind 2020, 40 deelnemende varkenshouders in onze keten.”

De boeren die nu al voor HyCare hebben gekozen, zijn volgens hem ‘helemaal om’. „Het is een kwestie van bewustwording en het is kiezen voor het totaalplaatje. Eén onderdeel eruit pikken werkt niet.”

'Basishygiëne niet voldoende'

Volgens Bert van den Berg van de Dierenbescherming, die ook sprak tijdens de opening van de varkensstal, is bij veel boerenbedrijven de basishygiëne niet voldoende op orde. „Terwijl hygiëne echt alles is”, aldus Van den Berg. „Kijk alleen maar eens naar wat hygiëne voor de gezondheid van de mens betekent en betekend heeft. We realiseren ons nu dat in de veehouderij op dit vlak ook verbeterkansen liggen.” HyCare draagt daar volgens hem aan bij.

„Protocollair werken gaat kruisbesmettingen tegen en bevordert zo de diergezondheid. Maar we zijn er natuurlijk nooit. Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden als er binnenkort ook geëxperimenteerd gaat worden met het niet meer couperen van staarten. Ik denk dat het HyCare managementsysteem hiervoor een mooie basis is.”

'Gewoon Boerenverstand'

'Founding father', Mark Schippers van het HyCare-systeem, noemt het werken via dit systeem ‘gewoon boerenverstand’. „Zonder infecties zijn er ook geen ziektes. De grootste hobbel voor boeren is de verandering van de mindset, die HyCare vereist. „Het zit niet in een potje of zo. Je gaat structureel anders werken, wat je echter wel meer rendement en plezier in je werk oplevert, want de dieren zijn aantoonbaar gezonder."

Schippers zet HyCare-coaches in om zowel de boeren als de veeartsen te helpen bij deze nieuwe manier van werken. Samen met Van Loon Group en de Rabobank heeft Schippers een fonds opgezet om de varkenshouders financieel tegemoet te komen als ze kiezen voor HyCare.

Groei

Dierenarts Godfried Groenland van De Heus, stelt dat bedrijven die het minst last hebben van infecties, het hardst groeien. „De afgelopen jaren is het antibioticagebruik bij varkens met twee derde gedaald. Een goed totaalmanagement, waar bijvoorbeeld interne en externe biosecurity en goede voeding toe behoren, heeft hier significant aan bijgedragen”, stelde hij.

Volgens hem hebben metingen aangetoond dat boeren die kiezen voor het HyCare systeem aantoonbaar winst boeken als het gaat om het terugdringen van dierziekten. „Dit komt ten goede aan dierenwelzijn en rendement.”

Borkus blij

Varkenshouder André Borkus heeft deze week de eerste dieren afgeleverd op basis van de HyCare methodiek. Hij is blij met zijn schone hokken, de afwezigheid van vliegen, het schone drinkwater, de doorloopdouche en de goed ingerichte hygiënesluis.

Bekijk hieronder een videoreportage over de HyCare-stal van André Borkus.

HyCare in de praktijk bij André Borkus
HyCare in de praktijk bij André Borkus
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.
Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Ingrid Sweers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Antibiotica, PED-virus
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top