Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesRetail en consumentBiologisch groeit, maar varkenshouderij blijft achter

Biologisch betekent niet per se dat het uit Nederland komt

Biologisch groeit, maar varkenshouderij blijft achter

Het biologisch landbouwareaal is in 2018 met ruim 10 procent gestegen naar 66,6 duizend hectare. De akkerbouw is met ruim 7 procent het sterkst gegroeid. De biologische varkenshouderij groeide met 2 procent. Dit zijn overigens maar 3 varkensbedrijven meer dan in 2017. De biologische varkenshouderij telt nu 175 bedrijven (2017: 172).

Flevoland heeft het grootste areaal aan biologische landbouw. Daar is 12,8 procent van het areaal biologisch. Dit komt neer op 10.491 hectare. Zeeland heeft met 1,9 procent het laagste areaal aan biologische landbouw: 2.031 hectare van de in totaal 117.508 hectare landbouwgrond is daar biologisch.

Omzet

De totale omzet van biologische producten steeg in 2018 met 8,4 procent naar ruim 1,6 miljard euro. Veruit het grootste deel van de omzet werd gerealiseerd via het supermarktkanaal. In dit kanaal is de omzet op biologische producten in 2018 met 8 procent gestegen naar 843 miljoen euro. Het marktaandeel van biologisch in het supermarktkanaal stijgt daarmee van 3,2 procent in 2017 naar 3,4% in 2018.

Biologische speciaalzaken blijven onder druk staan door de concurrerende positie van supermarkten, maar de druk neemt iets af. De omzet daalde in 2017 nog met ruim 3 procent, het afgelopen jaar nam de omzet met nog slechts 1 procent af.

Biologisch is niet per definitie Nederlands

Overigens komen niet alle producten die biologisch zijn, ook per se uit Nederland. Veel biologisch voedsel in de winkels, komt uit het buitenland. Zo komen biologische uien soms helemaal Nieuw-Zeeland en verkoopt Jumbo bijvoorbeeld biologisch kippenvlees uit Frankrijk. Niet alle consumenten zijn zich hiervan bewust en denken dat biologisch ook meteen betekent dat het uit de directe regio komt. Wie wil weten waar het voedsel vandaan komt, moet kijken op de schapkaartjes, het etiket of achterop de vleespakjes waar het product vandaan komt. Herkomstetikettering is verplicht op vers voedsel. Het trendrapport van Bionext vermeldt geen cijfers over waar alle biologische producten vandaan komen.

Foodservice

Het totaal aandeel biologisch in het klassieke retailkanaal (supermarkt en speciaalzaken) bedraagt 4,7 procent. In de foodservice (onder meer catering, bedrijfsrestaurants, ziekenhuizen) blijft het aandeel biologisch met 1,7 procent flink achter op verkoopkanalen. Het beperkte aanbod en het gebrek aan kennis in de foodservice lijkt de belangrijkste oorzaken, meldt Bionext in haar laatste trendrapport.

Zuivel en pluimvee

De biologische zuivel, die vorig jaar met meer dan 25 procent groeide, is het afgelopen jaar gestabiliseerd.

Van de dierlijke sectoren is de pluimveesector de belangrijkste stijger. Er zijn enkele grote bedrijven bij gekomen en dat heeft, in combinatie met sterk dalende export naar Duitsland, een sterk negatief effect gehad op de prijsvorming. Een substantieel deel van de biologische pluimveehouders heeft hier last van.

Download het trendrapport van Bionext hier

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top