Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijColumn: We lossen het op

Column: We lossen het op

Huub Fransen
Huub Fransen
De laatste tijd staat er weer veel in de krant over de impact van de landbouw op ons milieu en maatschappij. Bijna ieder probleem is veroorzaakt door of sterk gelieerd aan de landbouw. Of het nu gaat over bosbranden in Brazilië, het vastlopen van de economie door de PAS-wetgeving (of het ontbreken daarvan), de opwarming van de aarde of de afname van de biodiversiteit de boer krijgt de schuld. Welke boer dat is, is afhankelijk van degene die in de krant of televisie mag.

Tjeerd de Groot van D66 (ex NZO-directeur) geeft liever de varkens of de kippen de schuld, vegetariërs geven liever de veeteelt de schuld en ontwikkelingshulpverleners geven graag de grootschalige, kapitalistische landbouw de schuld.

Ondanks deze eenzijdige conclusies over oorzaak en gevolg denk ik toch dat we niet te veel in de verdediging moeten. Er is namelijk best wat te verbeteren in de landbouw en ik vind dat iedere sector zijn bijdrage kan leveren aan het verbeteren van onze wereld. Als de luchtvaart, de industrie, de bouw en het transport hun best doen, doen wij het ook.

We kunnen afspraken maken met de overheid over de dingen die wij oplossen want we hebben een oplossing! Zolang mensen accepteren dat we dieren houden voor voedselproductie hebben we verbeterpotentieel. Een paar voorbeelden uit de praktijk van mijn eigen bedrijf Fransen Gerrits:

Voerconversie

De voerconversie van een goed vleesvarken ligt al onder de 2,5. Met voortschrijdend inzicht in houderij, fokkerij en voeding kan dat lager. Kunnen we onder de 2? Ongeveer de helft van dat voer bestaat uit bijproducten. Met andere woorden, een varken loopt bijna 1 op 1 wat betreft het omzetten van (voor het varken geteeld) veevoer in groei. Goed voor CO2-footprint, mestproductie, waterverbruik en grondbeslag.

Met een paar familiebedrijven zijn we een stal aan het ontwikkelen die nauwelijks stikstof uitstoot. Door betrekkelijk eenvoudige aanpassingen in de stal voorkomen we de vorming van ammoniak. Daardoor is niet alleen het stalklimaat beter maar ook de uitstoot minder. Dat meten we real time met sensoren. De investeringen in de stal worden terugverdiend door beter klimaat en dus betere omstandigheden voor mens en dier.

In de hierboven genoemde stal verwerken we mest op bedrijfsniveau. Schoon water en waardevolle mestproducten zijn het resultaat. Ook met grootschalige mestverwerking zijn er reeds voorbeelden van het verwaarden van mest. Een afvalstof (en kostenpost) wordt een waardevol product en we hebben minder land nodig.

Antibiotica

Qua diergezondheid en antibioticumgebruik hebben we de laatste 10 jaar al grote stappen gezet. De laatste stappen zijn het moeilijkst maar niet onmogelijk. Schaalvergroting (door markt of overheid gestimuleerd) leidt tot stabielere relaties in de keten en dus minder wisselende contacten. In combinatie met steeds betere bedrijfsvoering wordt diergezondheid beter.
Hoewel dierwelzijn subjectief is, zijn daar ook nog stappen te maken die er toe doen. Minder ingrepen in dieren (castreren, couperen) is voor iedereen prettiger. Een combinatie van bovenstaande ontwikkelingen en gerichte acties om bijvoorbeeld staarten te behouden is een basis voor succes.

Bovenstaande willen we graag delen met onze klanten (de consument). Uiteraard delen we via de (social) media hoe goed we het doen maar we moeten dat ook onderbouwen met feiten en data. Data-uitwisseling in de keten middels blockchain geeft een snel en betrouwbaar inzicht. De klant kan precies zijn hoe “zijn” varken is behandeld en wat de CO2 foorprint is. Veel kans date die lager is dan die van de vegaburger die ernaast ligt in het schap. Een bijkomend voordeel van deze data-uitwisseling is een betere samenwerking in de keten en sturen op feiten in plaats van gevoel. Dat leidt uiteindelijk ook weer tot bijvoorbeeld scherpere voerconversie en een hogere gezondheid.

Oproep

Alle hierboven genoemde oplossingen zijn zeer realistisch of reeds een feit. Het is een kwestie van tijd om zaken verder aan te scherpen en uit te rollen. De markt doet zijn werk want hier is gewoon geld mee te verdienen. Daarom een oproep aan onze regering: geef ons de tijd en ruimte deze oplossingen te implementeren. Nu rigoureus ingrijpen in de veehouderij is asociaal en funest voor onze economie. En het ergste van allemaal: het geeft niet het gewenste resultaat! Dat zullen de boeren op 1 oktober ook wel duidelijk maken. Ik hoop op een massale en nette demonstratie.

Succes allemaal.

Foto van Huub Fransen
Tekst: Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de mengvoederbranche in onder meer Nevedi. Bovendien maakt hij vanaf het begin deel uit van de stichting Varkens Vandaag. Als ondernemer is hij betrokken bij de varkenshouderij en gefascineerd door de kracht van het familiebedrijf.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Stikstof
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top