Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Wereldwijde vraag naar vlees stijgt 75 procent in 2050’

'Wereldwijde vraag naar vlees stijgt 75 procent in 2050'

De wereldwijde vraag naar vlees stijgt 75 procent in 2050 omdat de wereldbevolking stijgt en rijker wordt waardoor er meer vraag naar vlees komt. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Dat zei Leo den Hartog, Research en Development directeur van Trouw Nutrition afgelopen vrijdag 20 november 2015 op de Algemene Ledenvergadering van De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) in Renkum. Den Hartog ging tijdens zijn presentatie in op de toekomstige ontwikkelingen in de mondiale markt van dierlijke eiwitten.

„In 2050 leven er 9 miljard mensen op onze aarde die gemiddeld 50 kilo vlees en 99 kilo zuivel per jaar consumeren in plaats van de 7 miljard nu die 37 kilo vlees en 83 kilo zuivel eten en drinken”, zegt Den Hartog. „Omdat de vraag naar voedsel stijgt moet de voedselproductie wereldwijd efficiënter worden.” De Nederlandse manier van voedselproductie geldt in veel landen als voorbeeld, volgens de directeur.

Duurzaam winstgevendheid optimaliseren

„Waar in het verleden maximaliseren van de productiviteit centraal stond om voldoende voedsel voor iedereen te produceren en het nu om efficiency en optimaliseren van de winstgevendheid draait, zal in de toekomst optimaliseren van winstgevendheid op een duurzame manier centraal staan. Een goede balans tussen economie, ecologie en maatschappij is daarbij cruciaal.”

Den Hartog ziet veel kansen voor sustainable precision livestock farming. „Door varkens individueel te voeren of leghennen ochtend- en avondvoer aan te bieden, gaan ze efficiënter met voer om”, noemt hij twee voorbeelden.

Terugkomst diermeel

Hoe komen we aan voldoende grondstoffen met zo min mogelijk emissies zijn in de toekomst de twee belangrijkste vraagstukken, volgens Den Hartog. Tijdens zijn presentatie pleitte hij voor de terugkeer van diermeel in het pluimvee- en varkensvoer omdat het zonde is hoe daar nu mee om wordt gegaan.

De directeur verwacht dat de wereldwijde graan- en sojaprijzen jaarlijks zullen (blijven) fluctueren. „In belangrijke teeltgebieden, zoals in de VS is het veranderende klimaat van invloed waardoor er jaren zijn dat er veel te veel of te weinig neerslag valt, waardoor er jaren zijn dat de oogst tegenvalt”, verklaart hij.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top