Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVlees'WHO-rapport heeft geen invloed op varkensprijs'

'WHO-rapport heeft geen invloed op varkensprijs'

Nederlanders zijn niet minder vlees gaan eten nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bewerkt en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen had gezet bijna een maand geleden. Het rapport heeft daarmee geen invloed op de varkensprijs. 

Begin november suggereerden critici dat het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel van invloed is op de vleesconsumptie en daardoor op de dalende varkensprijzen.

„Wij krijgen geen signalen dat de consumptie is afgenomen. Ik heb ook niet het idee dat het nog erg leeft onder de Nederlanders. Het is alweer een beetje weggeëbd”, zegt een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) tegen het ANP.

Volgens de woordvoerder zijn consumenten murw geslagen door alle gezondheidsonderzoeken. „Mensen laten zich niet van de wijs brengen. Nederlanders zijn sowieso gematigde vleeseters. En niemand in de vleesindustrie zal zeggen: eet iedere dag een biefstuk.”

Supermarkten

Ook supermarkten merken niet dat consumenten minder vleesproducten kopen, zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

„Wij hadden ook niet verwacht dat dit massaal zou gebeuren omdat het een te belangrijk deel is van de maaltijd. Mensen denken: het zal allemaal wel, je kan alles wel laten staan”, zegt de woordvoerster van de branchevereniging van supermarkten.

De WHO waarschuwde eind vorige maand dat het eten van bewerkt vlees als bacon, hamburgers en worstjes kankerverwekkend is. Rood vlees is volgens de organisatie mogelijk kankerverwekkend.

Forse kritiek op rapport

Inmiddels is er vanuit alle hoeken ook forse kritiek geuit op het rapport van de WHO en de daaruit vloeiende negatieve media aandacht over vlees. „Uit het onderzoeksrapport blijkt dat mensen die weinig vlees eten 4 procent kans hebben op darmkanker en mensen die veel vlees eten 5 procent”, zei Leo den Hartog, Research en Development directeur van Trouw Nutrition onlangs op een bijeenkomst.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top