Varkenshouders en varkenstransporteur vertellen hun verhaal in BoerBurgerBoek
De varkenshouders die in het boek hun verhaal vertellen zijn: zeugenhouder Theo Vernooij uit Nijkerk (1 ster Beter Leven), Wiljon Ormel uit Aalten (gesloten varkensbedrijf) en Janny van den Bogert uit Hedel (biologisch varkenshoudster). Aalt Posthouwer van veetransportbedrijf en varkenshandel Ter Haar-Posthouwer vertelt in het boek alles over vervoer van varkens.
Vragen
Waar komt mijn voedsel vandaan? Zorgen boeren wel goed voor hun dieren? Waarom lopen sommige varkens wel buiten en andere niet? Word je ziek van glyfosaat? Zitten er antibiotica in vlees en zuivel? Blijven kalveren bij de koe? Waarom lopen koeien ‘s winters niet buiten? Hoe worden onze bloemen geteeld? Wat is pulsvissen? Hoe lang zitten varkens in een vrachtwagen? Waarom zijn er bruine en witte eieren?
Allemaal vragen die in toenemende mate leven bij burgers. De maatschappij wordt kritischer op het voedsel dat zij eten en willen weten wat er allemaal gebeurt voordat vlees, zuivel, eieren, groenten, fruit en vis in de winkel liggen. In het BoerBurgerBoek wordt antwoord gegeven op al deze vragen door het persoonlijke verhaal van de boeren. Het is voor het eerst dat boerenverhalen over ons voedsel, op deze manier zijn gebundeld.
Boek vooral voor burgers
Het BoerBurgerBoek bevat ook een ‘boerenwoordenboek’; het BoerBurgerBegrip. Dit is een begrippenlijst met boerenvakjargon. Termen zoals bijvoorbeeld: ‘guste koe’, ‘berig’, of ‘celgetal’. Burgers weten vaak niet wat hiermee wordt bedoeld. Daarom zijn de ‘boerenwoorden’ vertaald in ‘gewone mensentaal’. Boeren kunnen het BoerBurgerBegrip gebruiken in hun communicatie met burgers.
„Het boek is niet alleen voor boeren, maar vooral voor burgers. Wij vragen boeren dan ook om het boek niet alleen voor zichzelf te bestellen , maar óók voor hun buurman/vrouw, kennis, of vriend(in) die géén boer is. Zo komt het echte verhaal over onze voedselproductie vanaf het boerenerf, breed terecht bij burgers", aldus Van der Plas.
BoerBurgerBeweging
Het BoerBurgerBoek maakt onderdeel uit van de officiële aftrap van de BoerBurgerBeweging; een politieke partij in oprichting, die boeren en tuinders een stem wil geven in Den Haag, maar zich ook nadrukkelijk richt op de stille meerderheid van burgers die de agrarische sector en het platteland een warm hart toedragen. De BoerBurgerBeweging wil in maart 2021 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen en verwacht minimaal 1 zetel te kunnen halen. „De tijd voor een partij als deze is meer dan rijp. Het boerenprotest op 1 oktober in Den Haag en de steun voor de boeren vanuit de maatschappij, sterkt ons in die gedachte”, meent de BoerBurgerBeweging.
Programma
Tijdens de bijeenkomst in Fooddock in Deventer zal de BoerBurgerBeweging, een aantal speerpunten van de politieke partij in oprichting nader toelichten. Studente Dier en Veehouderij aan Aeres Hogeschool, Sorcha Tijmons gaat in op het onderwerp ‘Beeldvorming van de landbouw’ en melkveehoudster Jeanet Brandsma vertelt onder het thema ‘BoerBurgerBalans’, hoe je als boer verbinding maakt met de maatschappij. De middag eindigt met een forumdiscussie over de relatie tussen boeren en burgers. In het panel zitten onder meer Femke Wiersma (Boer Zoekt Vrouw), Caroline van der Plas en Henk Vermeer (BoerBurgerBeweging).
De middag staat onder leiding van schrijver, columnist en presentator Özcan Akyol.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: BoerBurgerBeweging