Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijFotoserie: Ruud Backus zet zijn kaarten in op Duitse markt

Fotoserie: Ruud Backus zet zijn kaarten in op Duitse markt

Moeizaam of niet, varkenshouder Ruud Backus (36) is overtuigd dat de goede tijden terugkeren voor varkenshouders. Hij breidt uit met 850 zeugen en richt zich daarmee op de Duitse vleesvarkenshouders. De eerste biggen worden volgende winter geboren.
Biggenproductie voor de Nederlandse markt is voor de Ruud Backus, varkenshouder in Ysselsteyn (L), een ‘no go’. Hij breidt uit met 850 zeugen uit tot 1.300 DanAvl-zeugen. De biggen met Deense genetica in hun bloed gaat hij afzetten bij Duitse vleesvarkens
Backus zijn opfokgeltjes komen op een gewicht van 8 à 9 kg rechtstreeks van DanAvl-subfokker Bellemakers uit Deurne. Het  opfokken gebeurt in een aparte stal met ruimte voor 120 dieren, verdeeld over vijf afdelingen. Eerder liet Backus zijn opfokgeltjes u
De worpgrootte van DanAvl zeugen bij Backus ligt op 16,9 biggen. Hij speent 34,4 biggen per zeug per jaar. De varkenshouder besteedt veel tijd en aandacht aan de kraamafdelingen. Tijdens het werpen, bijvoorbeeld, isoleert hij de eerstgeboren biggen van de
Vanaf dag 1 krijgen de biggen bijvoeding gedoseerd in de vorm van een kunstmelkoplossing en een smoothy: totaal 500 tot 600 gram droge stof tot het spenen. Vanaf dag 7 tot het spenen op dag 26 krijgen de biggen bovendien brijvoedering in een pan.
Ook in zijn nieuwe stal gaat Backus biggenlampen toepassen. Hij gaat dat combineren met onderkruipen. De biggennesten krijgen dus geen dure  vloerverwarming. Het oppervlak van het biggennest wordt bovendien vergroot tot 0,9 vierkante meter.
Dat de Deense zeugen vanwege de grote worpen eerder versleten zouden zijn is volgens Backus een fabeltje. „Mijn oudste zeugen zijn aan de zesde worp toe, maar ik kan dat niet zeggen. Als het zo was, zou ik dat zeker van gehoord hebben van collega’s, waar
Van de dubbele voerleiding in de kraamafdelingen gebruikt Backus er maar één. Ook de dragende zeugen krijgen maar één voersoort. Ooit gaf Backus energierijker voer in de eerste vier weken van de dracht. Toen duidelijke resultaten uitbleven is hij hiermee
Bereiding van de kunstmelk en de smoothy voor de biggen in de kraamafdelingen. Het warme product gaat via een leiding naar de kunststof drinkcups in de kraamhokken.
Biggen worden geleidelijk overgeschakeld op droogvoer: in de opfokafdelingen krijgen de gespeende biggen twee dagen lang tweemaal daags brijvoer; daarna twee dagen half-om-half brijvoer en droogvoer en daarna alleen nog maar droogvoer. De uitval na het sp
Pas gespeende biggen bij de losse smoothy/brijvoerbak. Als ze 22 kg zijn worden ze opgelegd. In de toekomst krijgt Backus een deel van de biggen langer op de kost. Duitse vleesvarkenshouders willen namelijk biggen die 28 tot 29 kg zijn.
Centrale gang met links de kraamafdelingen en rechts opfokafdelingen. Dat verandert straks, want de diercategorieën worden zoveel mogelijk bijeen gehouden. In de nieuwe situatie hoeven er geen zeugen meer door gangen met opfokafdelingen getransporteerd te
De plaats tussen de zeugen/opfokstal (links) en de vleesvarkensstal, waar de nieuwe kraamstal gebouwd wordt.  De huidige zeugenstal wordt enkele tientallen meters langer. Backus blijft werken met het weeksysteem, met drie groepen van 300 zeugen in groepsh
De vleesvarkensstal blijft gehandhaafd. Beertje en geltjes worden gescheiden afgemest, maar in de toekomst gaat Backus weer castreren. Duitse vleesvarkenshouders willen namelijk geen beerbiggen afnemen. Volgens de varkenshouder is de Deense genetica bij D
Om de resultaten bij zijn zelf vleesvarkens te verbeteren koos Backus voor de Deense zeugen van Next Genetix. Als eindbeer gebruikt hij de PIC 408M eindbeer van Preferent KI. De afgelopen twaalf maanden scoorden zijn vleesvarkens een groei van 785 gram pe
Backus heeft nu totaal plaats voor 4.750 vleesvarkens op twee locaties. Het afgelopen jaar lag de groei gram per dier per dag: gerekend over de laatste tien maanden op 805 gram. De EW-conversie lag op 2,41. Het uitvalpercentage bij de vleesvarkens ligt op
Biggenproductie voor de Nederlandse markt is voor de Ruud Backus, varkenshouder in Ysselsteyn (L), een ‘no go’. Hij breidt uit met 850 zeugen uit tot 1.300 DanAvl-zeugen. De biggen met Deense genetica in hun bloed gaat hij afzetten bij Duitse vleesvarkens
Biggenproductie voor de Nederlandse markt is voor de Ruud Backus, varkenshouder in Ysselsteyn (L), een ‘no go’. Hij breidt uit met 850 zeugen uit tot 1.300 DanAvl-zeugen. De biggen met Deense genetica in hun bloed gaat hij afzetten bij Duitse vleesvarkenshouders. De eerste biggen moeten volgende winter geboren worden.
Backus zijn opfokgeltjes komen op een gewicht van 8 à 9 kg rechtstreeks van DanAvl-subfokker Bellemakers uit Deurne. Het  opfokken gebeurt in een aparte stal met ruimte voor 120 dieren, verdeeld over vijf afdelingen. Eerder liet Backus zijn opfokgeltjes u
Backus zijn opfokgeltjes komen op een gewicht van 8 à 9 kg rechtstreeks van DanAvl-subfokker Bellemakers uit Deurne. Het opfokken gebeurt in een aparte stal met ruimte voor 120 dieren, verdeeld over vijf afdelingen. Eerder liet Backus zijn opfokgeltjes uit Denemarken komen.
De worpgrootte van DanAvl zeugen bij Backus ligt op 16,9 biggen. Hij speent 34,4 biggen per zeug per jaar. De varkenshouder besteedt veel tijd en aandacht aan de kraamafdelingen. Tijdens het werpen, bijvoorbeeld, isoleert hij de eerstgeboren biggen van de
De worpgrootte van DanAvl zeugen bij Backus ligt op 16,9 biggen. Hij speent 34,4 biggen per zeug per jaar. De varkenshouder besteedt veel tijd en aandacht aan de kraamafdelingen. Tijdens het werpen, bijvoorbeeld, isoleert hij de eerstgeboren biggen van de anderen. De later geboren biggen krijgen dan ook een kans op voldoende biest uit de voorste spenen.
Vanaf dag 1 krijgen de biggen bijvoeding gedoseerd in de vorm van een kunstmelkoplossing en een smoothy: totaal 500 tot 600 gram droge stof tot het spenen. Vanaf dag 7 tot het spenen op dag 26 krijgen de biggen bovendien brijvoedering in een pan.
Vanaf dag 1 krijgen de biggen bijvoeding gedoseerd in de vorm van een kunstmelkoplossing en een smoothy: totaal 500 tot 600 gram droge stof tot het spenen. Vanaf dag 7 tot het spenen op dag 26 krijgen de biggen bovendien brijvoedering in een pan.
Ook in zijn nieuwe stal gaat Backus biggenlampen toepassen. Hij gaat dat combineren met onderkruipen. De biggennesten krijgen dus geen dure  vloerverwarming. Het oppervlak van het biggennest wordt bovendien vergroot tot 0,9 vierkante meter.
Ook in zijn nieuwe stal gaat Backus biggenlampen toepassen. Hij gaat dat combineren met onderkruipen. De biggennesten krijgen dus geen dure vloerverwarming. Het oppervlak van het biggennest wordt bovendien vergroot tot 0,9 vierkante meter.
Dat de Deense zeugen vanwege de grote worpen eerder versleten zouden zijn is volgens Backus een fabeltje. „Mijn oudste zeugen zijn aan de zesde worp toe, maar ik kan dat niet zeggen. Als het zo was, zou ik dat zeker van gehoord hebben van collega’s, waar
Dat de Deense zeugen vanwege de grote worpen eerder versleten zouden zijn is volgens Backus een fabeltje. „Mijn oudste zeugen zijn aan de zesde worp toe, maar ik kan dat niet zeggen. Als het zo was, zou ik dat zeker van gehoord hebben van collega’s, waar al zeugen met een achtste worp liggen.“
Van de dubbele voerleiding in de kraamafdelingen gebruikt Backus er maar één. Ook de dragende zeugen krijgen maar één voersoort. Ooit gaf Backus energierijker voer in de eerste vier weken van de dracht. Toen duidelijke resultaten uitbleven is hij hiermee
Van de dubbele voerleiding in de kraamafdelingen gebruikt Backus er maar één. Ook de dragende zeugen krijgen maar één voersoort. Ooit gaf Backus energierijker voer in de eerste vier weken van de dracht. Toen duidelijke resultaten uitbleven is hij hiermee gestopt.
Bereiding van de kunstmelk en de smoothy voor de biggen in de kraamafdelingen. Het warme product gaat via een leiding naar de kunststof drinkcups in de kraamhokken.
Bereiding van de kunstmelk en de smoothy voor de biggen in de kraamafdelingen. Het warme product gaat via een leiding naar de kunststof drinkcups in de kraamhokken.
Biggen worden geleidelijk overgeschakeld op droogvoer: in de opfokafdelingen krijgen de gespeende biggen twee dagen lang tweemaal daags brijvoer; daarna twee dagen half-om-half brijvoer en droogvoer en daarna alleen nog maar droogvoer. De uitval na het sp
Biggen worden geleidelijk overgeschakeld op droogvoer: in de opfokafdelingen krijgen de gespeende biggen twee dagen lang tweemaal daags brijvoer; daarna twee dagen half-om-half brijvoer en droogvoer en daarna alleen nog maar droogvoer. De uitval na het spenen ligt op 3,0 procent.
Pas gespeende biggen bij de losse smoothy/brijvoerbak. Als ze 22 kg zijn worden ze opgelegd. In de toekomst krijgt Backus een deel van de biggen langer op de kost. Duitse vleesvarkenshouders willen namelijk biggen die 28 tot 29 kg zijn.
Pas gespeende biggen bij de losse smoothy/brijvoerbak. Als ze 22 kg zijn worden ze opgelegd. In de toekomst krijgt Backus een deel van de biggen langer op de kost. Duitse vleesvarkenshouders willen namelijk biggen die 28 tot 29 kg zijn.
Centrale gang met links de kraamafdelingen en rechts opfokafdelingen. Dat verandert straks, want de diercategorieën worden zoveel mogelijk bijeen gehouden. In de nieuwe situatie hoeven er geen zeugen meer door gangen met opfokafdelingen getransporteerd te
Centrale gang met links de kraamafdelingen en rechts opfokafdelingen. Dat verandert straks, want de diercategorieën worden zoveel mogelijk bijeen gehouden. In de nieuwe situatie hoeven er geen zeugen meer door gangen met opfokafdelingen getransporteerd te worden.
De plaats tussen de zeugen/opfokstal (links) en de vleesvarkensstal, waar de nieuwe kraamstal gebouwd wordt.  De huidige zeugenstal wordt enkele tientallen meters langer. Backus blijft werken met het weeksysteem, met drie groepen van 300 zeugen in groepsh
De plaats tussen de zeugen/opfokstal (links) en de vleesvarkensstal, waar de nieuwe kraamstal gebouwd wordt. De huidige zeugenstal wordt enkele tientallen meters langer. Backus blijft werken met het weeksysteem, met drie groepen van 300 zeugen in groepshuisvesting met voerstations.
De vleesvarkensstal blijft gehandhaafd. Beertje en geltjes worden gescheiden afgemest, maar in de toekomst gaat Backus weer castreren. Duitse vleesvarkenshouders willen namelijk geen beerbiggen afnemen. Volgens de varkenshouder is de Deense genetica bij D
De vleesvarkensstal blijft gehandhaafd. Beertje en geltjes worden gescheiden afgemest, maar in de toekomst gaat Backus weer castreren. Duitse vleesvarkenshouders willen namelijk geen beerbiggen afnemen. Volgens de varkenshouder is de Deense genetica bij Duitse boeren nog populairder dan bij ons.
Om de resultaten bij zijn zelf vleesvarkens te verbeteren koos Backus voor de Deense zeugen van Next Genetix. Als eindbeer gebruikt hij de PIC 408M eindbeer van Preferent KI. De afgelopen twaalf maanden scoorden zijn vleesvarkens een groei van 785 gram pe
Om de resultaten bij zijn zelf vleesvarkens te verbeteren koos Backus voor de Deense zeugen van Next Genetix. Als eindbeer gebruikt hij de PIC 408M eindbeer van Preferent KI. De afgelopen twaalf maanden scoorden zijn vleesvarkens een groei van 785 gram per dag. En de resultaten zijn stijgend.
Backus heeft nu totaal plaats voor 4.750 vleesvarkens op twee locaties. Het afgelopen jaar lag de groei gram per dier per dag: gerekend over de laatste tien maanden op 805 gram. De EW-conversie lag op 2,41. Het uitvalpercentage bij de vleesvarkens ligt op
Backus heeft nu totaal plaats voor 4.750 vleesvarkens op twee locaties. Het afgelopen jaar lag de groei gram per dier per dag: gerekend over de laatste tien maanden op 805 gram. De EW-conversie lag op 2,41. Het uitvalpercentage bij de vleesvarkens ligt op 2.3 procent; het gemiddelde aflevergewicht 119,4 kg.

Lees het hele verhaal van Ruud Backus in het vakblad Pig Business van donderdag 3 december. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top