Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: Felle discussies tijdens levendige jaarspecial Pig Business

Fotoserie: Felle discussies tijdens levendige jaarspecial Pig Business

Heftige discussies, het lekkerste varkensvleesgerecht van Nederland, grappige varkensvideo's en de consument aan het woord. Het waren de ingrediënten van de Pig Business Jaarspecial vorige week woensdagavond in Nederweert-Eind.
Dat er wat veranderd moet worden in de Nederlandse varkenshouderij zodat er meer rendement voor de varkenshouder overblijft staat voor alle aanwezigen vast, maar hoe daarover verschillen de meningen. Dat is de conclusie van de Pig Business Jaarspecial van
Avondvoorzitter en Pig Business redacteur Ruben van Boekel opende de avond.
Tafelgast Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij was het eens met de stelling dat de huidige weg van de Nederlandse varkenshouderij een doodlopende weg is. Rosenthal wil dat de varkenshouders één blok gaan vormen om marktmacht
Het merendeel van de bezoekers was het ook eens met de stelling, dat de huidige weg van de Nederlandse varkenshouderij een doodlopende weg is.
Volgens Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food heeft de varkenshouder die de consument weet te bereiken een goede toekomst. Een deel van de varkenshouders kan volgens hem onderscheiden met een product dat qua smaak en goed gevoel anders is. Bijvo
Tafelgast Ingrid Jansen kon geen eenduidig antwoord geven op de stelling ‘In 2020 houden we nog hetzelfde aantal varkens in Nederland’. „Het verlagen van het aantal varkens in Nederland is geen doel op zich, maar wanneer dit meer rendement oplevert voor N
Het publiek was verdeeld over de stelling van Jansen. Ongeveer de helft was het eens met de stelling en andere helft juist niet.
Het merendeel van het publiek was het niet eens met de stelling van tafelgast Jaap de Wit jr. van slachterij Westfort dat de varkenshouder voor een beter verdienmodel afhankelijk is van de supermarkt.
Tafelgast Frans de Rond van Livar varkens is het net als het publiek niet eens met de stelling dat een varkenshouder alleen met een eigen varkensvleesmerk geld kan verdienen. „Varkenshouders die scherp inkopen en goed verkopen, kunnen een paar euro extra
Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij, wil het woord ‘bulk’ niet meer horen omdat dat afbreuk doet aan het superieure product dat Nederlands varkensvlees is. Rosenthal hoopt onder de noemer ‘Holland Varken’ het Nederlandse var
Frans de Rond van Livar varkens vindt de naam ‘Holland Varken’ te algemeen. Vlees moet volgens hem aansprekend en smaakvol zijn. „Met aansprekend en smaakvol varkensvlees hebben we een aantal jaar geleden Nederlandse restaurants  weten over te halen om we
Varkenshouders moeten volgens Ingrid Jansen kleur bekennen en allemaal het I&R systeem van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gebruiken. „Dan blijven ze zelf baas over hun eigen data, zonder tussenkomst van allerlei commerciële partijen.”
Volgens Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food zit de commerciële waarde niet alleen in het fysieke product maar vooral ook in de informatievoorziening over het fysieke product.
„De Europese markt voor varkensvlees is verzadigd. Azië is een groeimarkt. Ook voor delen die we hier niet eten”, zegt Jaap de Wit slachterij Westfort. „Het transport voor een container naar Azië kost evenveel als een vrachtwagen naar Milaan, dus is die a
De redactie van Pig Business liet een aantal grappige filmpjes van varkens zien, waar het publiek smakelijk om kon lachen.
Bezoekers konden in de pauze proeven van het 'Lekkerste varkensvleesgerecht van Nederland in 2015'van chefkok Marco van der Wijngaard.
Het gerecht was een ware supersmaaksensatie die hij wist te bereiken met zijn erwtensoep met daarin een rolletje van procureur, varkenspoot, krabbetje en lever, langzaam gegaarde buikspek, dressing van lardo en gedroogd en knapperig gefrituurd zwoerd.
Na de pauze konden de bezoekers vragen stellen aan de tafelgasten. Varkenshouder Mario Berkers vroeg Jansen en Rosenthal in welke droom zij leven. „Tijdens het verdrag van Den Bosch zijn er ook allerlei afspraken gemaakt over een ‘duurzame’ varkenshouderi
Varkenshouder Marko van Asten (tweede links) stelde 5.000 euro beschikbaar aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) om innovaties in de varkenshouderij te stimuleren. Van Asten ontving dit geld dankzij het winnen van de publieksprijs van de He
Na het officiële programma konden de aanwezigen onder het genot van een gehaktbal en een drankje napraten.
Dat er wat veranderd moet worden in de Nederlandse varkenshouderij zodat er meer rendement voor de varkenshouder overblijft staat voor alle aanwezigen vast, maar hoe daarover verschillen de meningen. Dat is de conclusie van de Pig Business Jaarspecial van
Dat er wat veranderd moet worden in de Nederlandse varkenshouderij zodat er meer rendement voor de varkenshouder overblijft staat voor alle aanwezigen vast, maar hoe daarover verschillen de meningen. Dat is de conclusie van de Pig Business Jaarspecial van vorige week woensdagavond bij ‘Ons Boerenerf’ waar 140 bezoekers op af kwamen.
Avondvoorzitter en Pig Business redacteur Ruben van Boekel opende de avond.
Avondvoorzitter en Pig Business redacteur Ruben van Boekel opende de avond.
Tafelgast Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij was het eens met de stelling dat de huidige weg van de Nederlandse varkenshouderij een doodlopende weg is. Rosenthal wil dat de varkenshouders één blok gaan vormen om marktmacht
Tafelgast Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij was het eens met de stelling dat de huidige weg van de Nederlandse varkenshouderij een doodlopende weg is. Rosenthal wil dat de varkenshouders één blok gaan vormen om marktmacht te krijgen. „De varkenshouder is nu de zwakste schakel in de keten, want iedereen verdient in de keten behalve de varkenshouder en dat moet veranderen.”
Het merendeel van de bezoekers was het ook eens met de stelling, dat de huidige weg van de Nederlandse varkenshouderij een doodlopende weg is.
Het merendeel van de bezoekers was het ook eens met de stelling, dat de huidige weg van de Nederlandse varkenshouderij een doodlopende weg is.
Volgens Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food heeft de varkenshouder die de consument weet te bereiken een goede toekomst. Een deel van de varkenshouders kan volgens hem onderscheiden met een product dat qua smaak en goed gevoel anders is. Bijvo
Volgens Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food heeft de varkenshouder die de consument weet te bereiken een goede toekomst. Een deel van de varkenshouders kan volgens hem onderscheiden met een product dat qua smaak en goed gevoel anders is. Bijvoorbeeld een product uit de regio, waar consumenten een goed gevoel bij krijgen omdat er minder transport voor nodig is. „Om met een product of concept succesvol te kunnen zijn, is het cruciaal dat het binnen een keten goed georganiseerd is”, stelt Backus.
Tafelgast Ingrid Jansen kon geen eenduidig antwoord geven op de stelling ‘In 2020 houden we nog hetzelfde aantal varkens in Nederland’. „Het verlagen van het aantal varkens in Nederland is geen doel op zich, maar wanneer dit meer rendement oplevert voor N
Tafelgast Ingrid Jansen kon geen eenduidig antwoord geven op de stelling ‘In 2020 houden we nog hetzelfde aantal varkens in Nederland’. „Het verlagen van het aantal varkens in Nederland is geen doel op zich, maar wanneer dit meer rendement oplevert voor Nederlandse varkenshouders dan is dit een mogelijke oplossing voor de huidige crisis.”
Het publiek was verdeeld over de stelling van Jansen. Ongeveer de helft was het eens met de stelling en andere helft juist niet.
Het publiek was verdeeld over de stelling van Jansen. Ongeveer de helft was het eens met de stelling en andere helft juist niet.
Het merendeel van het publiek was het niet eens met de stelling van tafelgast Jaap de Wit jr. van slachterij Westfort dat de varkenshouder voor een beter verdienmodel afhankelijk is van de supermarkt.
Het merendeel van het publiek was het niet eens met de stelling van tafelgast Jaap de Wit jr. van slachterij Westfort dat de varkenshouder voor een beter verdienmodel afhankelijk is van de supermarkt.
Tafelgast Frans de Rond van Livar varkens is het net als het publiek niet eens met de stelling dat een varkenshouder alleen met een eigen varkensvleesmerk geld kan verdienen. „Varkenshouders die scherp inkopen en goed verkopen, kunnen een paar euro extra
Tafelgast Frans de Rond van Livar varkens is het net als het publiek niet eens met de stelling dat een varkenshouder alleen met een eigen varkensvleesmerk geld kan verdienen. „Varkenshouders die scherp inkopen en goed verkopen, kunnen een paar euro extra per varkens besparen en beuren.”
Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij, wil het woord ‘bulk’ niet meer horen omdat dat afbreuk doet aan het superieure product dat Nederlands varkensvlees is. Rosenthal hoopt onder de noemer ‘Holland Varken’ het Nederlandse var
Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij, wil het woord ‘bulk’ niet meer horen omdat dat afbreuk doet aan het superieure product dat Nederlands varkensvlees is. Rosenthal hoopt onder de noemer ‘Holland Varken’ het Nederlandse varken beter te positioneren in het buitenland. „De Denen is het met ‘Danish Pork’ gelukt en Frieslandcampina lukt het met zuivel in China ook. Als je product in het buitenland als onderscheidend wordt gezien dan kun je het voor een meerprijs verkopen.”
Frans de Rond van Livar varkens vindt de naam ‘Holland Varken’ te algemeen. Vlees moet volgens hem aansprekend en smaakvol zijn. „Met aansprekend en smaakvol varkensvlees hebben we een aantal jaar geleden Nederlandse restaurants  weten over te halen om we
Frans de Rond van Livar varkens vindt de naam ‘Holland Varken’ te algemeen. Vlees moet volgens hem aansprekend en smaakvol zijn. „Met aansprekend en smaakvol varkensvlees hebben we een aantal jaar geleden Nederlandse restaurants weten over te halen om weer varkensvleesgerechten op hun menukaart te zetten”, zegt hij.
Varkenshouders moeten volgens Ingrid Jansen kleur bekennen en allemaal het I&R systeem van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gebruiken. „Dan blijven ze zelf baas over hun eigen data, zonder tussenkomst van allerlei commerciële partijen.”
Varkenshouders moeten volgens Ingrid Jansen kleur bekennen en allemaal het I&R systeem van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gebruiken. „Dan blijven ze zelf baas over hun eigen data, zonder tussenkomst van allerlei commerciële partijen.”
Volgens Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food zit de commerciële waarde niet alleen in het fysieke product maar vooral ook in de informatievoorziening over het fysieke product.
Volgens Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food zit de commerciële waarde niet alleen in het fysieke product maar vooral ook in de informatievoorziening over het fysieke product.
„De Europese markt voor varkensvlees is verzadigd. Azië is een groeimarkt. Ook voor delen die we hier niet eten”, zegt Jaap de Wit slachterij Westfort. „Het transport voor een container naar Azië kost evenveel als een vrachtwagen naar Milaan, dus is die a
„De Europese markt voor varkensvlees is verzadigd. Azië is een groeimarkt. Ook voor delen die we hier niet eten”, zegt Jaap de Wit slachterij Westfort. „Het transport voor een container naar Azië kost evenveel als een vrachtwagen naar Milaan, dus is die afstand ook geen beperkende factor.”
De redactie van Pig Business liet een aantal grappige filmpjes van varkens zien, waar het publiek smakelijk om kon lachen.
De redactie van Pig Business liet een aantal grappige filmpjes van varkens zien, waar het publiek smakelijk om kon lachen.
Bezoekers konden in de pauze proeven van het 'Lekkerste varkensvleesgerecht van Nederland in 2015'van chefkok Marco van der Wijngaard.
Bezoekers konden in de pauze proeven van het 'Lekkerste varkensvleesgerecht van Nederland in 2015'van chefkok Marco van der Wijngaard.
Het gerecht was een ware supersmaaksensatie die hij wist te bereiken met zijn erwtensoep met daarin een rolletje van procureur, varkenspoot, krabbetje en lever, langzaam gegaarde buikspek, dressing van lardo en gedroogd en knapperig gefrituurd zwoerd.
Het gerecht was een ware supersmaaksensatie die hij wist te bereiken met zijn erwtensoep met daarin een rolletje van procureur, varkenspoot, krabbetje en lever, langzaam gegaarde buikspek, dressing van lardo en gedroogd en knapperig gefrituurd zwoerd.
Na de pauze konden de bezoekers vragen stellen aan de tafelgasten. Varkenshouder Mario Berkers vroeg Jansen en Rosenthal in welke droom zij leven. „Tijdens het verdrag van Den Bosch zijn er ook allerlei afspraken gemaakt over een ‘duurzame’ varkenshouderi
Na de pauze konden de bezoekers vragen stellen aan de tafelgasten. Varkenshouder Mario Berkers vroeg Jansen en Rosenthal in welke droom zij leven. „Tijdens het verdrag van Den Bosch zijn er ook allerlei afspraken gemaakt over een ‘duurzame’ varkenshouderij, maar ik zie er niks van terug en beur niks extra’s voor mijn varkens. We kunnen praten tot we een ons wegen, maar er gebeurd toch niks.Jansen is het niet eens met de kritiek. Volgens haar is niets doen geen optie. „Ik heb vertrouwen in het traject Vitale Varkenshouderij van POV anders was ik er niet eens aan begonnen.”
Varkenshouder Marko van Asten (tweede links) stelde 5.000 euro beschikbaar aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) om innovaties in de varkenshouderij te stimuleren. Van Asten ontving dit geld dankzij het winnen van de publieksprijs van de He
Varkenshouder Marko van Asten (tweede links) stelde 5.000 euro beschikbaar aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) om innovaties in de varkenshouderij te stimuleren. Van Asten ontving dit geld dankzij het winnen van de publieksprijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs. Samen met Weda Holland en ForFarmers ontwikkelde hij een gezamenlijk concept voor fermentatie van varkensvoer.
Na het officiële programma konden de aanwezigen onder het genot van een gehaktbal en een drankje napraten.
Na het officiële programma konden de aanwezigen onder het genot van een gehaktbal en een drankje napraten.
Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Gerard Burgers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top