Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidImpact mycoplasma kreupelheid varkens niet onderschatten

Impact mycoplasma kreupelheid varkens niet onderschatten

De impact van de Mycoplasma moeten varkenshouders niet onderschatten. Opvallend is de veelvoudige detectie van Mycoplasma hyosynoviae. Deze bacterie veroorzaakt onder andere gewrichtsontstekingen. Een eenduidige oorzaak van de kreupelheidsproblematiek is echter nog niet gevonden. Dat blijkt uit de resultaten van het Belgische Veepeiler-project ‘Kreupelheid bij vleesvarkens’ van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Het blijkt volgens DGZ dat er bij vleesvarkens op Vlaamse bedrijven met regelmaat aandoeningen zoals artritis, stijfheid, kreupelheid worden gemeld. Deze zogenaamde locomotorische aandoeningen kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, trauma of stofwisselingsproblemen. Tot nu toe werden de belangrijkste oorzaken van locomotorische aandoeningen op Vlaamse varkensbedrijven niet beschreven. DGZ startte daarom met Veepeiler Varken een project om achter de daadwerkelijke oorzaken te komen.

Zeven bedrijven

In de periode van juni 2018 tot juni 2019 werden zeven bedrijven opgevolgd. De problematiek op deze bedrijven startte bij dieren die 13 tot 14 weken oud waren. Het geslacht bleek geen rol te spelen: de veehouders gaven aan dat ze geen verschil merkten tussen zeugen, beren en borgen. Verder was er heel wat variatie tussen de bedrijven. Op sommige bedrijven zag men vooral kreupelheid op de voorpoten, bij andere was er dan weer stijfheid op de achterpoten. Ook elementen als huisvesting en bezettingsdichtheid verschilden van bedrijf tot bedrijf en soms zelfs tussen verschillende stallen op één bedrijf.

Autopsie

De deelnemende bedrijven lieten elk een aantal dieren, dat acuut kreupel en niet-behandeld waren, onderzoeken. In totaal voerde DGZ op 25 dieren een uitgebreide autopsie uit. Eerst werden alle gewrichten met het blote oog beoordeeld: bij veertig gewrichten werden zichtbare abnormaliteiten gevonden. Er werden maar liefst 204 microscopische onderzoeken op botweefsels (histologie) uitgevoerd. Bij 11 van de 25 onderzochte varkens werden histologische afwijkingen vastgesteld, en op ieder bedrijf was er minstens één dier met afwijkingen aan het botweefsel.

Tijdens de autopsies werden ook monsters verzameld van de gewrichten. Deze werden bacteriologisch onderzocht waarbij getracht werd bacteriën te kweken. De cultuur was vaak negatief. Van de 42 onderzochte gewrichten werd in zeven gevallen een kiem geïsoleerd, bij vijf daarvan was het gewricht ook zichtbaar aangetast.

Mycoplasma

Op de verzamelde monsters werd ook gezocht naar genetisch materiaal. Zo werd gekeken naar Mycoplasma hyosynoviae (MS), Mycoplasma hyorhinis (MR) en Haemophilus parasuis (HP, Glässer) en de bijhorende virulentiefactor vtaA10. Deze zijn namelijk moeilijk of niet te kweken. In totaal werden er 138 PCR’s uitgevoerd waarvan in 29 procent genetisch materiaal gedetecteerd werd. Haemophilus parasuis en vtaA10 werden zelden teruggevonden (respectievelijk 13,0 procent en 4,3 procent). Mycoplasma hyosynoviae werd gevonden bij de helft van de onderzochte monsters en op alle deelnemende, op één na, bedrijven. Mycoplasma hyorhinis kwam in 17,4 procent van de gewrichten voor.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bron: DGZ Vlaanderen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top