Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidTemperatuurmeting zeugen met infraroodcamera verfijnd

Temperatuurmeting zeugen met infraroodcamera verfijnd

Een onderzoeker van de universiteit van het Deense Aarhus heeft een methode verfijnd waarmee met een infraroodcamera de lichaamstemperatuur van zeugen op afstand wordt gemeten. Vroege opsporing van koorts bij zeugen kan biggensterfte en het gebruik van antibiotica verminderen.

Met de verfijnde methode kan nauwkeuriger dan voorheen de temperatuur van zeugen worden gemeten, meldt veearts.nl na een bericht van The Pig Site. „Het is heel belangrijk om de warmteuitstraling van de huid te kennen – de zogenaamde emissiviteit – als de infraroodmetingen worden omgezet naar een lichaamstemperatuur”, legt onderzoeker Dennis Dam Sørensen uit.

Een foutmarge van de emissiviteitmeting van slechts 0,05 graden Celsius levert een fout op van 0,5 graden Celsius bij het schatten van de lichaamstemperatuur. Dam Sørensen nam infraroodfoto’s van zeugen en mat hun lichaamstemperatuur op de traditionele manier met een thermometer.

Door de infraroodfoto’s te relateren aan de werkelijke lichaamstemperatuur op het moment dat ze werden genomen, kon de onderzoeker werken aan een set van referenties.

Meten bij het oor

Hij keek ook naar de deeltjes in de lucht, zoals ammoniak en stof, die de metingen zouden kunnen verstoren. Het bleek dat de infrarode straling van de zeug werd geabsorbeerd door de luchtdeeltjes. Verder gaf een natte huid lagere temperatuurmetingen, terwijl haren geen effect hadden.

Het is ook belangrijk om de temperatuur op de juiste plaats op de zeug meten. Volgens de Deense studie kan er het best worden gemeten bij het oor in plaats van de schouder of de uier.

Aanzienlijke besparingen

Een kosten-batenanalyse toonde aan dat het gebruik van infraroodmetingen voor het meten van koorts bij zeugen kan leiden tot aanzienlijke besparingen voor de boer, vooral wanneer de techniek wordt gebruikt in automatische controlesystemen.

Het onderzoek was gericht op het Post Partum Dysgalactia Syndroom (PPDS) dat een aantal problemen bij zeugen omvat, zoals mastitis, baarmoederontsteking (metritis) en het ontbreken van de melkproductie (agalactie) (MMA). Vroege detectie van het probleem met behulp van temperatuurmetingen kan biggensterfte en het gebruik van antibiotica verminderen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Veearts.nl

Beeld: Ingrid Zieverink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top