Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsHuisvesting‘Regels dierenwelzijn varkenshouderij bevatten veel open normen’

‘Regels dierenwelzijn varkenshouderij bevatten veel open normen’

De huidige regels rond dierenwelzijn in de varkenshouderij bevatten te veel 'open normen’. Het zijn wettelijke normen, maar zonder concrete uitwerking. Deze onduidelijkheid biedt varkenshouders onvoldoende houvast om te innoveren en toezichthouders om te handhaven, stelt Stichting Varkens in Nood. Ze gaf WUR opdracht een wetenschappelijk onderzoek op te starten en om een concept-handhavingsprotocol op te stellen.

Stichting Varkens in Nood (ViN) wil toezichthouders betere handvatten bieden om handhavend te kunnen optreden tegen varkenshouders, die niet voldoen aan de dierenwelzijnsnormen. Een voorbeeld van een open norm is dat varkens permanent moeten beschikken over 'voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen’. Maar wat is ‘voldoende’? vraagt ViN zich af. Ook wordt vermeld dat het materiaal kan bestaan uit hooi, stro ‘of ander geschikt materiaal’. Dit roept de vraag op: wat is ‘ander geschikt materiaal’?

Handhavingsprotocol

Volgens ViN biedt deze onduidelijkheid veehouders onvoldoende houvast om te innoveren en toezichthouders om te handhaven. Voor ViN reden om in het voorjaar van 2018 de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research (WUR) te vragen een wetenschappelijk onderzoek op te pakken en een concept-handhavingsprotocol op te stellen.

De WUR heeft hieraan invulling gegeven en presenteerde een concept-handhavingsprotocol. De NVWA gebruikte dit bij het opstellen van de definitieve versie. Sinds juni 2019 hanteren de inspecteurs dit bij inspecties of de hokken voldoende en veilig verrijkt zijn. De hokverrijking moet eetbaar, kauwbaar, wroetbaar en afbreekbaar zijn. Verder controleren de inspecteurs of de wijze van toedienen voldoet aan de volgende criteria: schoon, bereikbaar, interessant en beschikbaar. De maatregelen voor hokverrijking zijn akkoord als zij voldoen aan deze criteria.

Adviezen

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert WUR aan varkenshouders, controleurs van private kwaliteitssystemen en aan de NVWA om het Handhavingsprotocol Hokverrijking ook te gebruiken bij het opstellen van risicobeoordelingen die noodzakelijk zijn om het routinematig couperen van staarten overbodig te maken.

Varkenshouders krijgen bovendien het advies om in hun stallen camera’s op te hangen om zo abnormaal gedrag van varkens beter te kunnen monitoren. De minister van LNV krijgt van de WUR het advies om verdere invulling te geven aan de open normen binnen het Besluit houders van dieren. Dit ter bevordering van de noodzaak tot innovatie bij varkenshouders en de mogelijkheden tot handhaven door de NVWA.

Daarnaast adviseert de WUR om de problematiek ten aanzien van het handhaven van ‘open normen’ mee te nemen bij de evaluatie van de Wet Dieren.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: WUR

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top