Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVoedselveiligheidNog nooit zo weinig Nederlanders besmet met salmonella

Onvoldoende verhit varkensvlees en eieren belangrijkste bron van besmetting

Nog nooit zo weinig Nederlanders besmet met salmonella

Er waren nog nooit zo weinig mensen besmet met salmonella als in 2018. Gemiddeld 8,9 op de 100.000 mensen kreeg te maken met een salmonellabesmetting. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste besmettingen kwamen door het eten van onvoldoende verhit varkensvlees (34 procent) en eieren (18 procent). Niet alle besmettingen werden in Nederland opgelopen. Ook werden mensen in het buitenland besmet.

Sinds het begin van deze eeuw (2000) is het aantal salmonellabesmettingen gehalveerd en vorig jaar werd het laagste niveau ooit bereikt. RIVM stelt dat dit te danken is aan de bestrijdingsprogramma’s in de veehouderij en het steeds hygiënischer werken in het voedselproductieproces.

In 2018 waren er naar schatting 26.545 patiënten met buikgriep door salmonella-infecties in de bevolking. Daarmee heeft Nederland een van de laagste incidenties van Europa. Voor salmonella-infecties wordt geschat dat (naast reizen, milieucontact en mens-op-mensoverdracht) ongeveer 80 procent door voedsel komt; bij campylobacterinfecties wordt ongeveer een derde veroorzaakt door voedsel.

Hoewel het de laatste 6 jaar niet meer de dominante bron is, waren eieren de afgelopen 20 jaar meestal de belangrijkste bron van salmonellose. De bijdrage van tafeleieren aan salmonella is nu nog maar een kwart van die aan het begin van deze eeuw.

Voor eieren geldt vanaf 2009 dat, indien afkomstig van s. enteritidis/s. typhimurium-positieve koppels, deze niet meer op de markt gebracht mogen worden als tafeleieren voor directe humane consumptie. Zij zijn alleen geschikt voor de eiverwerkende industrie. In de afgelopen 35 jaar was het aandeel aan eieren gerelateerde infecties, met 18 procent, nog nooit zo laag.

Het aandeel van varkens is nu het hoogst en was in 2018, 34 procent. Slechts 3 procent van de besmettingen was afkomstig van rund en 7 procent van kip. Afhankelijk van het serotype wordt minstens 15 procent van alle salmonella-infecties in het buitenland opgelopen.

Ook steken nieuwe dreigingen de kop op, constateert RIVM. Zo liepen vorige eeuw jaarlijks circa 35 patiënten salmonella op door het houden van reptielen. Dit is in deze eeuw opgelopen tot ruim 100.

Om besmetting met salmonella te voorkomen dienen mensen de keukenhygiëne goed in acht te houden en vlees en eieren goed te verhitten. Lees hier tips van het Voedingscentrum

Lees hier het hele RIVM-rapport

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top