Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenVarkensvleesketen promoot varkens als kringloopdier op Grüne Woche

Varkensvleesketen promoot varkens als kringloopdier op Grüne Woche

De Nederlandse Varkensvleesketen zet het Holland Varken / Pork from Holland de komende tien dagen volop in de schijnwerpers als ultiem kringloopdier, tijdens de Grüne Woche in Berlijn.

Deze consumentenbeurs is met 400.000 bezoekers één van de grootste op het gebied van landbouwproducten ter wereld.

De varkensvleesketen, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi) heeft een gezamenlijke stand in het Holland Paviljoen op de Grüne Woche.

In dit paviljoen presenteert de Nederlandse landbouwsector haar typische kwaliteitsproducten, zoals tulpen, haring, kaas, zuivel en varkensvlees aan een groot internationaal publiek.

Staatssecretaris Van Dam

Staatssecretaris Van Dam, die onlangs zijn steun uitsprak voor het traject Vitale Varkenshouderij van de POV, bezocht de stand vanmorgen. „Het is goed dat de varkensvleesketen zich hier presenteert”, zei Van Dam. Hij deelde een compliment uit voor de mooie stand.

Van Eric Douma, vicevoorzitter van de POV, kreeg hij het boek ‘Pig 05049’ van Christien Meindertsma overhandigd. In dit boek beschrijft Meindertsma welke producten er allemaal van een varken worden gemaakt.

Hapje van varkensvlees

Ook kreeg Van Dam een USB-stick in de vorm van een varkentje met daarop de film ‘Varkens horen bij Nederland’. In deze 4 minuten durende film, gemaakt door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wordt de waarde van het varken als kringloopdier, in ons dagelijks leven en voedsel in beeld gebracht.

De staatssecretaris kreeg daarnaast een hapje van varkensvlees aangeboden. De hapjes zijn gemaakt van de minder bekende delen van het varken, zoals wangetjes en buikspek en zullen de komende dagen voor iedereen te proeven zijn. Hiermee wil de varkensvleesketen laten zien dat het hele varken tot waarde kan worden gebracht en dat ook de andere delen van het varken smakelijke vleesproducten zijn.

Afzetmarkten

„Deelname aan de Grüne Woche is belangrijk om je als exporterend land te laten zien aan degenen die ons vlees kopen: de Duitse consument. Duitsland is voor de Nederlandse varkenshouderij een belangrijke afzetmarkt”, zegt Douma.

Voorzitter Jos Goebbels van de COV sluit daarbij aan. „Het is goed dat we als Nederlandse varkensvleesketen de focus wat meer verleggen van productie naar afzet. Daarmee maken we een switch van het denken in kosten naar het denken in waardecreatie en in opbrengsten. Het is heel goed dat een begrip als de ‘optimale vierkantsverwaarding’ en de cruciale rol van de export voor steeds meer mensen betekenis krijgt.”

Directeur Henk Flipsen van Nevedi: „Tijdens de Grüne Woche haken we in op een speerpunt van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie: de circulaire economie. In die toekomstbestendige economie is het varken als ultiem kringloopdier onmisbaar: voer, van voor mensen niet (meer) bruikbare grondstoffen en coproducten zet het varken om in hoogwaardig dierlijk eiwit”, stelt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Kooksessies

De bezoeker aan de stand van de varkensvleesketen (Hal 18, standnummer 13) kan gerechten met varkensvlees komen proeven. Ook leert de bezoeker via kooksessies het varken beter kennen. Er zal worden gekookt met de minder bekende delen van het varken.

Een interactieve presentatie zal de waardering voor de veelzijdigheid van het Holland Varken en het Nederlandse varkensvlees bij de bezoekers verder vergroten.

Er is niet alleen aandacht voor het gangbare varken, ook vlees van concepten zal tijdens de Grüne Woche de revue passeren. Zo is bijvoorbeeld gedurende een aantal dagen Livarvarkensvlees te proeven en te koop.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: POV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top