Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktHoge varkensvleesprijs kan consument aanzetten tot zoektocht naar alternatieven

Hoge varkensvleesprijs kan consument aanzetten tot zoektocht naar alternatieven

De huidige hoge varkensvleesprijzen zijn voor de varkenshouders een zegen. „Bij de consument kan dit echter aanleiding geven om varkensvlees /-vleeswaren te vervangen door andere (vleesloze-) producten. Daarmee kunnen deze hogere prijzen een omslagpunt betekenen in de weer stijgende vleesconsumptie”, waarschuwt Martijn Leguijt van ABN-Amro.

Volgens een recent analistenrapport van de Japanse bank Nomura staat de consument, net als in de periode rond 2011, hogere voedselprijzen te wachten. Nu vormt de sterk gestegen varkensvleesprijs de hoofdoorzaak. Dit als gevolg van de fors gestegen vraag naar varkensvlees vanuit China. Zoals bekend kampt ook dit land met de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit zorgt in dit land voor een forse uitval van de productie.

Oorzaak oplopende voedselprijzen

De FAO Food Price Index toont al maanden een stijgende vleesprijs. Hoewel de prijzen van de meeste andere categorieën nog redelijk stabiel zijn, bleken ziektes en plagen in het verleden vaak een belangrijke oorzaak te zijn voor het oplopen van de voedselprijzen over een breed front. Volgens Martijn Leguijt geldt dit ook voor factoren als weersomstandigheden zoals El Nino, de olieprijs of geopolitieke omstandigheden zoals bijvoorbeeld handelsbeperkingen of conflicten tussen landen. „Zo wordt het handelsconflict tussen onder meer de Verenigde Staten en China eveneens als een gevaar gezien voor stijgende voedselprijzen gezien. Een onverhoedse natuurramp zoals El Nino kan dan als lont in het kruitvat werken waarbij de prijsstijgingen kunnen omslaan in serieuze tekorten; een nieuwe voedselcrisis is dan geboren”, aldus Leguijt.

Ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden worden niet hard getroffen door de huidige forse stijging van de varkensprijzen. Vlees is voor de meeste van de bewoners van die landen niet betaalbaar. Op hun dagelijks menu staat vooral tarwe, mais, rijst, plantaardige oliën en vis. Leguijt: „Als de prijzen daarvan stijgen, heeft dat voor hen een groter effect.” De hogere vleesprijs raakt een land als Nederland duidelijk wel. De vleesverwerkende industrie wordt geconfronteerd met hogere inkoopprijzen en een mogelijk beperktere beschikbaarheid van varkensvlees. Varkenshouders profiteren van deze hogere prijzen.

Ander kooppatroon

Consumenten voelen de hogere varkensvleesprijzen aan de kassa van de slager of supermarkt. Daar moet voor varkensvlees en vleeswaren al meer worden betaald. Die hogere prijs kan voor consumenten een aanzet zijn om op zoek te gaan naar beter betaalbare of vleesloze alternatieven. „Zo doen de hogere vleesprijzen misschien wat pijn, maar kunnen ze een omslagpunt betekenen in de weer stijgende vleesconsumptie," aldus Leguijt. Eerder dit najaar signaleerde ABN-Amro dat het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de Nederlandse bevolking stijgende was. In 2018 bedroeg dit iets meer dan 77 kg. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017. Hiermee is voor het eerst na tien jaar weer sprake van een lichte stijging in de vleesverbruik-cijfers. De stijging komt vooral door een toename van in het verbruik van pluimveevlees en een marginale toename van varkens- en rundvlees.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Guus Queisen

Bron: ABN Amro

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top