Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidB-N project: Belgisch antibioticagebruik varkens halveert, Nederland stabiel

B-N project: Belgisch antibioticagebruik varkens halveert, Nederland stabiel

Vergaande hygiëne maatregelen dringen het antibiotica gebruik terug blijkt uit het Belgisch-Nederlands i-4-1 Health-project. Vooral de deelnemende Belgische bedrijven realiseren een forse teruggang. De Nederlandse bedrijven hadden voor de start van het onderzoek al een relatief laag antibioticagebruik. Op de deelnemende bedrijven verbeterde zowel de bioveiligheid als het antibioticumverbruik.

Aangezien het probleem van antibioticaresistentie niet stopt bij de landsgrens, werd binnen het i-4-1 Health-project een samenwerking opgestart tussen België en Nederland. Daarbij lag de focus op infectiepreventie. Gedurende anderhalf jaar werden binnen dit project 14 Belgische en 15 Nederlandse varkensbedrijven begeleid. Insteek was, om via een verbeterde diergezondheid door middel van betere infectiepreventie, het antibioticagebruik terug te dringen. Vóór de deelname scoorden de betrokken bedrijven met hun gespeende biggen een hoger dan gemiddeld landelijk antibioticagebruik. Voor de bedrijven werden verbeterpunten opgesteld waar de varkenshouder de volgende zes maanden gericht aan zou gaan werken. Deze werden geëvalueerd en vervolgens aangevuld met mogelijk nieuwe verbeterpunten. Na zes maanden werd opnieuw geëvalueerd. Nele Caekebeke van de afdeling dierengeneeskunde van de Universiteit van Gent: „Het terugdringen van het antibioticaverbruik maakt preventie van dierziekten noodzakelijk. Een hoge mate van bioveiligheid op het bedrijf is dan ook van groot belang.” De bioveiligheid omvat alle maatregelen die de varkenshouder kan nemen om ziekten zowel buiten het bedrijf te houden (externe bioveiligheid), als het tegengaan van verspreiding op het bedrijf als het zich daar inmiddels bevindt (interne bioveiligheid).

Verbeterpunten

De verbeterpunten waren per bedrijf verschillend. De twee voornaamste onderwerpen waar de varkenshouders extra aandacht aan moesten besteden waren: bedrijfshygiëne en - management. Onder het kopje hygiëne vielen zowel de algemene hygiënevoorschriften voor personeel en bezoekers, als het verbeteren van de kadaverplaats, het scheiden van een schone en vuile weg op het bedrijf en het doorvoeren van verbeteringen op het vlak van reiniging en ontsmetting van de stallen. Verbeteringen in het management omvatten veelal het verlagen van de bezettingsdichtheid, strikte all-in/all-out en/of het verbeteren van het dekmanagement.

Verschillen België-Nederland

De Belgische bedrijven startten gemiddeld met een lagere score, maar tijdens de duur van het project verbeterden hun bioveiligheidsmaatregelen. Bij de 15 Nederlandse deelnemende bedrijven bedroeg de bioveiligheidsscore bij de start 72,6 en na 1,5 jaar 72,7. De Belgische bedrijven hadden bij de start een score van 53,3 en aan het eind 64,2. Het antibioticagebruik op de deelnemende bedrijven werd verzameld en berekend als de behandelincidentie of TI. Bij de start van het project was er een zeer groot verschil tussen het gemiddeld antibioticagebruik bij de gespeende biggen tussen bedrijven en tussen de landen. Gemiddeld scoorde de Belgische bedrijven een TI-waarde van 45,7 tegen 15,9 op de Nederlandse bedrijven. Een mogelijke verklaring hiervoor is, volgens Nele Caekebeke, dat in Nederland de overheid al eerder heeft ingezet op een reductie van het antibioticagebruik. Na een jaar begeleiding daalde het gemiddeld antibioticagebruik op de Belgische bedrijven met meer dan de helft, van 45,7 procent naar 22,0 procent. Tijdens dit project daalde in Nederland het gemiddeld verbruik van 15,9 naar 14,8. Het bleef daarmee relatief stabiel, maar de variatie tussen bedrijven daalde wel. In België was dus sprake van een sterke daling zeer sterk, maar de hoeveelheid antibiotica die gebruikt werd aan het begin van het project lag wel sterk boven het gemiddelde van Nederland. Een voordeel van dit grensoverschrijdend onderzoek is volgens Nele Caekebeke dat door nauw met elkaar samen te werken, België en Nederland van elkaar hebben kunnen leren. „De samenwerking biedt nieuwe inzichten en aanknopingspunten.”

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: Landbouwleven

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top