Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappij‘Vraag naar goedkoop voedsel maakt eten van rood vlees noodzakelijker’

‘Vraag naar goedkoop voedsel maakt eten van rood vlees noodzakelijker’

‘Eten van rood vlees als lams-, rund- en varkensvlees wordt noodzakelijker, omdat groenten, fruit en granen in de laatste vijftig jaar tot 50 procent van hun voedingswaarde hebben verloren.’

Dat stelt professor Alice Stanton van de Ierse Royal College of Surgeons. De reden voor de drastische verlaging van de voedingswaarde ligt in het feit dat boeren de vraag naar goedkoop voedsel proberen te vervullen. „Voor plantaardig voedsel is het gehalte aan bepaalde vitamines en elektrolieten tot 50 procent lager dan 50 jaar geleden”, aldus Stanton in The Guardian. „Omdat bij de veredeling van de planten vooral geselecteerd is op volume, uniformiteit, vorm en uiterlijk, zodat het product er in de schappen maar zo goed mogelijk uit ziet. Er is niet geselecteerd op de nutriënten in het product.”

Veganistisch dieet ingewikkeld

Stanton is in principe niet tegen vegetarisme of veganisme. „Het is mogelijk om een gebalanceerd, vegetarisch dieet te hebben, zegt ze. „Met een veganistisch dieet is het een grotere uitdaging, maar nog steeds mogelijk. Daar is veel kennis en inspanning voor nodig, die de meerderheid van de bevolking niet heeft en doet. Mensen hebben geen tijd om een gebalanceerd dieet uit te stippelen met een variëteit aan verschillende plantaardige voedingsstoffen.”

Vorig jaar zeiden 37 wetenschappers nog dat Europeanen en Noord-Amerikanen hun roodvleesconsumptie juist met 80 procent zouden moeten verminderen. Dat moest helpen de wereldwijde broeikasgasuitstoot te verminderen. Stanton: „Het is goed om broeikasgasemissies aan te pakken, maar ik ben bezorgd over het feit dat vermindering van consumptie van rood vlees wordt aangedragen als de oplossing daarvoor. Twee tot vier keer per week rood vlees eten beschermt tegen hartaanvallen, beroertes en kanker en zeker in de eerste drie levensjaren van een mens zijn de nutriënten uit rood vlees voor een kind onmisbaar.”

Balans

Niet alleen plantenvoedingswaarde verminderde, weet Stanton. „Studies laten zien dat de hoeveelheid omega-3 vetzuren in Schotse zalm ook met de helft verminderde.

Will Jackson van de Engelse Agriculture and Horticulture Development Board (Land- en tuinbouw ontwikkelingsraad) sluit zich aan bij de woorden van Stanton. „Het sleutelwoord is balans. Verschillende voedingsgroepen werken het beste, wanneer ze samen gematigd worden gegeten als onderdeel van een gebalanceerd dieet.”

Lees het volledige (Engelstalige) artikel uit The Guardian hier.

Foto van Geert van den Biggelaar
Tekst: Geert van den Biggelaar

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.

Beeld: Ellen Meinen

Bron: The Guardian

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top