Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingVarkenshouderij gebruikt meer regionaal geteeld eiwit in voer

Varkenshouderij gebruikt meer regionaal geteeld eiwit in voer

De varkenshouderij gebruikt iets meer regionaal geteeld eiwitrijk voer. In 2011 lag het percentage regionaal voer nog op 39 procent, maar in 2018 was dit naar 46 procent gestegen. In 2014 lag dat percentage op 49 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research naar de herkomst van het eiwit in 2018 in het Nederlandse mengvoer voor de 5 grootste veehouderijsectoren zijnde melkvee, varkens, leg- en vleespluimvee en vleesvee. Maar wordt het eiwit van vochtrijke voeders en eiwitarme grondstoffen berekend, stijgt het aandeel regionaal geteeld ver boven 50 procent; de doelstelling van het Verbond van Den Bosch.

Regionaal eiwitrijk voer is afkomstig van gewassen of grondstofbronnen uit Europa. Het blijkt dat 65 procent van het totale eiwit in Nederlands mengvoer van Europese herkomst is. Eerder onderzocht Wageningen Livestock Research de herkomst voor de jaren 2011, 2013, 2014 en 2015. Het blijkt dat voor de hele veehouderijsector over de periode 2011 - 2018 van het totale eiwitaandeel in mengvoer 55 procent tot 65 procent van regionale herkomst is. Dat is dus een aanzienlijke verandering.

Indien echter wordt afgebakend tot uitsluitend eiwitrijke mengvoedergrondstoffen, dan is het aandeel regionaal eiwit voor alle diercategorieën samen 39 procent in 2011, 41 procent in 2013, 48 procent in 2014, 38 procent in 2015 en 47 procent in 2018. Wanneer ook eiwitrijke vochtrijke bijproducten worden meegenomen, was in 2018 het aandeel eiwit van regionale oorsprong 50 procent. Er werden drie varianten doorgerekend. De herkomst van eiwit uit alle mengvoedergrondstoffen de herkomst van eiwit uit eiwitrijke grondstoffen en een variant waarin naast de eiwitrijke grondstoffen ook de hoeveelheid eiwit uit eiwitrijke vochtrijke diervoeders is meegenomen.

Hoog aandeel sojaschroot

De lage percentages regionaal eiwit in mengvoer voor melkvee, varkens en de pluimveesector worden met name veroorzaakt door het hoge aandeel sojaschroot (palmpitschilfers voor melkvee) in het voer. Het gebruik van regionaal eiwit uit eiwitrijke grondstoffen in de vleespluimvee-sector vertoont zelfs een dalende trend over de jaren. Voor een belangrijk deel hangt dit samen met een toename in het aandeel sojaschroot en een afname in het gebruik van erwten en aardappeleiwit in het voer. De fluctuaties over de afgelopen jaren worden vooral veroorzaakt door schommelingen in het gebruik van raapproducten, zonnebloemschilfers, sojaproducten en aardappeleiwit.

Eiwitarme grondstoffen

Als er wordt gekeken naar de herkomst van het eiwit uit alle mengvoergrondstoffen, waarbij ook de grondstoffen worden meegenomen met minder dan 154 g/kg ruw eiwit zoals de granen, dan blijkt over de periode 2011 - 2018 dat 56 tot 65 procent van het eiwit in mengvoer afkomstig is van regionale herkomst. Het percentage regionaal eiwitarme grondstoffen ligt over deze periode gemiddeld 18 procent hoger dan het percentage regionaal eiwit in eiwitrijke grondstoffen. Dit verschil is goed verklaarbaar. Europa is voor wat betreft de granen grotendeels zelfvoorzienend. Als het eiwit uit deze eiwitarme grondstoffen bij de herkomstberekening wordt betrokken, stijgt dus het aandeel eiwit van regionale herkomst.

Verbond van Den Bosch

Het Verbond van Den Bosch geeft aan dat, naast het bevorderen van de teelt van regionale eiwitrijke voedergewassen, de doelstelling voor regionaal eiwit ook gehaald kan worden via het gebruik van bijproducten uit de biobased economy. De twee belangrijkste eiwitrijke producten uit deze categorie zijn tarwegistconcentraat en bierbostel. Gezamenlijk leverden deze producten in 2015 92 kton en in 2018 96 kton regionaal eiwit. Als deze hoeveelheid bij de eiwitbalans betrokken zou worden, zou het aandeel regionaal eiwit stijgen naar 42 procent in 2015 en 50 procent in 2018, wat betekent dat volgens de gehanteerde methode in deze studie de doelstelling van het Verbond van Den Bosch in 2018 is gehaald.

Download hier het rapport

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Wageningen Livestock Research

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top