Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidMedicijnenThema-avond Pig Business: Drie vrouwen over gezondheidsmanagement in varkensstal

‘Goed management is minder antibiotica’

Thema-avond Pig Business: Drie vrouwen over gezondheidsmanagement in varkensstal

Heleen Prinsen
Heleen Prinsen
Samen met een dierenarts en voeradviseur, worden varkenshouders projectmatig begeleid in de optimalisatie van de diergezondheid. Diergezondheidsspecialiste Heleen Prinsen, coach Gemma van den Berg en bedrijfsleidster Femke Knijnenburg van de Heydehoeve vertellen er op 18 maart over tijdens de thema-avond 'Management' van Pig Business, bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind.

Met de Producenten Organisatie Varkenshouderij en andere partners biedt ZLTO een coachingstraject waarbij varkenshouders twee jaar door een coach begeleid worden. De eerste resultaten van de deelnemende bedrijven zijn veelbelovend. „Je bedrijfssucces is afhankelijk van de voor jou juiste strategie. Dit kan op de thema’s personeel, huisvesting, stalsysteem, voer, diergeneesmiddelengebruik, hygiëne of bedrijfsmanagement. Alles hangt met elkaar samen en kan elkaar versterken, maar soms ook tegenwerken. Daarom is het van belang om alle onderdelen mee te nemen in een integraal plan”, legt Prinsen het doel van het project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij uit.

Aan het traject doen zowel vermeerderaars, mesterijen, opfokbedrijven als gesloten bedrijven mee, die vanuit het bedrijfsthema diergeneesmiddelengebruik hun bedrijfsmanagement willen optimaliseren. „Met name bedrijven die nu volgens de nieuwe benchmarkwaarden voor het antibioticagebruik aan de hoge kant zitten (in de signalerings- of actiewaarde) en moeite hebben om dit verder te verlagen kunnen deelnemen”, aldus Prinsen.

Persoonlijke begeleiding

Deelname aan het project kost de varkenshouder niets. Meedoen is volgens Prinsen belangrijk omdat de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) in juni een advies heeft uitgebracht om de benchmarkwaardes aan te scherpen. Tevens wil het ministerie het antibioticagebruik in een aantal sectoren nog verder terugdringen „Varkenshouders die meedoen, krijgen persoonlijke begeleiding van de ondernemerscoach waarmee zij integraal veranderingen op hun bedrijf kunnen aanbrengen zodat zij de diergezondheid optimaliseren.

Bij het varkensvleesconcept Heyde Hoeve werken acht varkenshouders al nauw samen met dierenartsen en voervoorlichters. Tijdens de thema-avond zullen bedrijfsleidster Femke Knijnenburg (werkzaam bij Jeroen Kuijpers) van Heydehoeve) en coach Gemma van den Berg de meerwaarde van het project toelichten.


Kom op 18 maart naar onze thema-avond Management, bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. De avond begint om 19.30 uut uur. Bekijk hier het programma en meld u aan!

Lees deze maand meer hierover in Pig Business (themanummer Mest). Ontvangt u ons vakblad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: ZLTO

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
18mrt2020

Afgelast: Thema-avond: Management

De Thema-avond “Management” op woensdag 18 maart 2020 in Nederweert-Eind is afgelast.
18 maart te Nederweert-Eind
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top