Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidAandoeningen'Binnen 5 tot 10 jaar gaat speenleeftijd naar 5 weken'

'Binnen 5 tot 10 jaar gaat speenleeftijd naar 5 weken'

Binnen 5 tot 10 jaar gaan de meeste zeugenhouders hun biggen op 5 weken spenen. Daarvan is biggenspecialist Bert Pappot van Trouw Nutrition, overtuigd, De voordelen die Pappot in de praktijk ziet, zijn groot. Zeker nu het gebruik van zink, koper en antibiotica aan banden wordt gelegd.

„Daarmee konden we een heleboel rechttrekken, maar het wordt steeds lastiger om biggen op een goed speengewicht te krijgen en speendiarree te voorkomen.’ Door biggen later te spenen zijn ze beter voorbereid op het speenproces, stelt hij op de website van Trouw Nutrition.

Hogere biggenprijs

Op een bedrijf dat Pappot begeleidt, was de biggenprijs met ruim 1,50 euro per big gestegen. Pappot: „De handelaar wist uit ervaring dat 5-weekse biggen beter presteren als vleesvarken. Het leverde de zeugenhouder - met 700 zeugen - zo’n 30.000 euro per jaar op." Maar dat is niet het enige voordeel. Hij bespaart ook op voer, omdat de biggen naar een goedkoper speenvoer toe kunnen.

Daarnaast is de uitval na het spenen teruggedrongen van 5 naar 2,5 procent. Pappot: „De biggen vreten beter door, hebben minder last van een speendip, hebben mooiere mest en we zien minder problemen met streptococcen. We verwachten dat de uitval nog lager wordt, omdat we aan het overschakelen zijn. De biggen kunnen tegen een stootje." Om die reden heeft de zeugenhouder het Colistine-gebruik kunnen terugdringen naar nul.

Biggen zijn uniformer

Ook voor de zeugen is er voordeel. Zeugen beginnen in de vijfde lactatieweek al te herstellen en worden daardoor beter berig en drachtig. Ze hebben daarnaast minder herstelvoer nodig. Pappot: „Het mooie is dat dit doorwerkt in de volgende ronde. Het aantal levendgeborenen is met een halve big toegenomen. Ook zijn die biggen uniformer." Pappot is enthousiast over dit systeem: ‘Het loopt nu allemaal soepeler in de stal, de resultaten zijn beter. Dat weegt zeker op tegen de lagere worpindex.’

2,50 euro per vleesvarken

Op een ander – gesloten - bedrijf met 800 zeugen waar biggen op 5 weken gespeend worden, komt het voordeel uit op 2,50 euro per vleesvarken. In de vijfde lactatieweek vreten de biggen namelijk al veel speenvoer. Daardoor verloopt het spenen soepel en starten de biggen vlot op. Als vleesvarkens gaan ze acht dagen eerder weg. De varkenshouder kan dus meer rondes draaien. Pappot legt uit: „De biggen hebben een week extra bescherming via de moedermelk. Het belang daarvan wordt vaak onderschat."

Toekomst

Er zijn nu verschillende zeugenhouders aan het overschakelen. Zal deze trend doorzetten? Pappot: „Ik denk dat de meeste zeugenhouders zullen overschakelen naar spenen op 5 weken. Enerzijds komt dat doordat de overheid het gebruik van antibiotica en andere medicijnen steeds verder beperkt. Anderzijds wordt het steeds lastiger om gekwalificeerd personeel in de stal te krijgen. In beide gevallen hebben we robuuste biggen nodig die zichzelf kunnen redden. Gemak in de stal heeft grote prioriteit."

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Ellen Meinen

Bron: Trouw Nutrition

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top