Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingNieuw fermentatiemengsel

Nieuw fermentatiemengsel

AgruniekRijnvallei (AR) is sinds kort exclusief importeur geworden van Schaumalac Feed Protect: een fermentatiemengsel van melkzuurbacteriën dat enkelvoudige grondstoffen omzet in varkensvoer.

„Deze vorm van fermenteren is interessant omdat het veel simpeler is dan andere systemen. Er hoeven geen grote investeringen in geïsoleerde tanks en dergelijke gedaan te worden”, zegt Gerben Klein Lebbink, verkoopleider Varkens Noord Oost van AR.

„Door de hoeveelheid en kwaliteit van de melkzuurbacteriën wordt er meer melkzuur gevormd. De kans op fouten (azijnzuur vorming waardoor er voer moet worden vernietigd) is daardoor kleiner.”

Na 24 uur stabiel

„Het fermentatiemengsel van melkzuurbacteriën moet worden toegevoegd aan een mengsel van gemalen granen en soja. Vervolgens wordt dit mengsel aangemaakt met water met een temperatuur van 37 graden Celsius. De bacteriën gaan zich exponentieel vermenigvuldigen waarbij warmte ontstaat”, legt Klein Lebbink uit.

„Het fermentatiemengsel bevat eiwitten die een bufferende werking hebben. Hierdoor duurt het langer voor de pH gaat dalen en kunnen de bacteriën zich gedurende een langere periode vermenigvuldigen en wordt er meer melkzuur gevormd. “

„Na 24 uur is het fermentatiemengsel stabiel en kan het in een normale opslagtank gepompt worden. Dit hoeft geen geïsoleerde tank te zijn. Door de grote hoeveelheid melkzuur blijft de kwaliteit tot drie weken gewaarborgd. De voorspelbaarheid van de resultaten is met dit mengsel een stuk groter en de kans op fouten kleiner”, beweert de verkoopleider.

Voordelen

Het fermentatiemengsel biedt volgens Klein Lebbink de volgende voordelen:

  • Stimuleert de gezondheid wat resulteert in fittere zeugen en gezonde biggen met een hoge voeropname
  • Grondstoffen zijn beter verteerbaar
  • Met fermenteren worden ook grondstoffen als rogge, raapzaadschroot en triticale inzetbaar
  • Positieve beïnvloeding van de smaak van het voer

Voor varkenshouders die geen opslag hebben om enkelvoudige grondstoffen apart te ontvangen of op te slaan biedt AR twee complete mixen aan die geschikt zijn voor fermentatie. De ene mix bevat tarwe en raap, de andere mix bevat gerst, tarwe en soja.

85 euro per potje

„Één potje van het fermentatiemengsel is voldoende om 50 ton grondstoffen te fermenteren. Eén potje kost 85 euro”, zegt Klein Lebbink.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: AgruniekRijnvallei

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top