Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenPolitiek en beleidJohnny Hogenkamp: 'Discussie over dieraantallen gaat nooit meer weg'

Johnny Hogenkamp: 'Discussie over dieraantallen gaat nooit meer weg'

De maatschappelijke discussie over dieraantallen in de varkenshouderij gaat nooit meer weg. Dat zegt varkenshouder Johnny Hogenkamp deze maand in een interview met Pig Business. „In welke mate die discussie gevoerd blijft worden, vind ik moeilijk in te schatten. De varkenshouderij wordt namelijk veel kleiner, ook qua locaties. De stallen worden wel groter. Maar per saldo zullen steeds minder burgers persoonlijk last hebben van een varkenshouderij naast zich. Er is echter een kleine groep die de rest van de samenleving overschreeuwt. Die zetten veel in beweging. Daar heb je als sector wel mee te dealen.”

De modernisering van het de varkenshouderij, al dan niet verplicht door de overheid, is een duidelijke verbetering ten opzichte van dertig jaar geleden, meent Hogenkamp.

Ot en Sien

„Mensen uit met name de stad, kijken steeds maar terug naar de tijd van Ot en Sien. Alsof toen alles beter was. Zij kijken echter alleen maar naar dieraantallen. Vijftig varkens is goed, 5.000 is slecht. Punt. Maar zij zien niet dat varkens, ook al zijn het er per bedrijf meer dan 30 jaar geleden, een veel beter leven hebben tegenwoordig”, aldus Hogenkamp.

„Vroeger zaten varkens in stenen schuurtjes zonder isolatie, behoorlijke ventilatie of warmtesystemen. In de winter vroren ze bijna dood en in de zomer stikten ze van de hitte. Boeren trokken met hoogdrachtige zeugen naar de markt. Een beeld dat mensen nu zo romantisch vinden. Nou, voor een zeug was dat echt geen pretje hoor", stelt Hogenkamp.

„Transport in die tijd? Was ook waardeloos. Dierziektes? Kwamen aan de lopende band voor. Mijn opa heeft drie keer de varkenspest meegemaakt. Drie keer! Dat hoorde er gewoon bij. Mijn opa zei altijd: ‘Als het maar in het achterhuis is en niet in het voorhuis.’ Zo werd er mee omgegaan. Geen boer wil daar naar terug.”

Zelf kijken

Waarom met name stadsmensen dan toch zo graag naar die tijd terug willen, heeft puur te maken met de getallen, meent de Dalfsenaar. „Grote aantallen dieren, daar houden zij niet van. Maar als diezelfde mensen zélf komen kijken bij een varkenshouder, kijken ze er heel anders naar.”

Hogenkamp geeft een anekdote van een keer dat de Dierenbescherming, Varkens in Nood, Albert Heijn en anderen in zijn showroom waren voor een discussie over dierenwelzijn onder leiding van minister Gerda Verburg. „Met een kop koffie in de hand keken ze naar de groepshuisvesting voor dragende zeugen. ‘Nou Johnny, als het overal zo was als bij jou, dan hebben we er vrede mee’, zeiden ze. Ik zei: ‘Ik heb gewoon een gangbaar bedrijf hoor. Zoals dit bedrijf zijn er talloze’.”

Nieuwe generatie

Alle nieuwe regels en nieuw beleid voor de varkenshouderij hebben geleid tot een nieuwe generatie varkenshouders met andere ondernemersdoelen, dan alleen geld verdienen. „Er wordt slimmer gewerkt, met meer oog voor mens, dier en omgeving, zonder dat een inkomen eronder lijdt. Tegenwoordig staat ondernemerschap bovenaan en niet enkel de focus op nog meer dieren en honderd uur werken per week. Ik heb een krachtige groep jonge ondernemers zien opstaan, die een goed inkomen verdient en die ook nog flink wat tijd buiten het erf doorbrengt. Een ondernemende boer anno 2020 plaatst zich niet meer buiten de maatschappij”, aldus Hogenkamp.


Lees het hele interview met Hogenkamp deze maand in het vakblad Pig Business, dat op 3 april verschijnt. Ontvangt u het blad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Vakblad Pig Business

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top