Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiVoedingMet buffercapaciteit sturen op gezonde darmen

Met buffercapaciteit sturen op gezonde darmen

pH in het maagdarmkanaal van een varken
Voor een goede voervertering willen we graag een lage maag-pH hebben. Gespeende biggen kunnen zelf de maag nog niet voldoende aanzuren. Maar hoe je die lage waarde met voeding bereikt kan een verschillend effect op het varken hebben. Naast de zuurgraad van een bijproduct, brijvoermengsel of mengvoer speelt ook de buffercapaciteit hier een belangrijke rol bij.

Wat is buffercapaciteit?

Iedere grondstof heeft een bepaalde buffercapaciteit. De buffercapaciteit geeft aan hoe goed een grondstof in staat is om zuren of basen te binden om daarmee de eigen pH-waarde in balans te houden. Hoe hoger de buffercapaciteit des te beter het hiertoe in staat is.

Hoe werkt de buffercapaciteit?

Het uitgangspunt is om in de maag van het varkens een pH-waarde van ± 4 aan te houden voor een optimale voervertering. Wanneer grondstoffen (voer) in de maag komen is er een werking tussen de ingrediënten met een sterke buffercapaciteit, die de eigen pH goed in balans houden, en de maag die een pH van 4 wil behalen. Fijn krijt bijvoorbeeld heeft een goede buffercapaciteit en een hogere pH dan de maag van het varken. Dit zorgt ervoor dat de pH in de maag omhoog gaat. Het varken moet meer zuur aanmaken om dit weer te verlagen tot een pH van 4. De sterke buffercapaciteit van het krijt zorgt er voor dat het langer duurt voordat de maaginhoud weer een pH van 4 bereikt.

Balans in het rantsoen

Omdat de buffercapaciteit invloed heeft op meerdere facetten van varkensvoeding is het zoeken naar de juiste balans. Met het formuleren van een voeder kan hier rekening mee worden gehouden. Daarbij zijn een juiste inzet van ruw eiwit en vezels heel belangrijk. Ruw eiwit verhoogt de buffercapaciteit maar zorgt er wel voor dat varkens hard groeien. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat het voer langer in de maag blijft, waardoor zuren beter op het voer kunnen inwerken en uiteindelijk voor een hogere groei en een lagere voederconversie zorgen.

Grotere kans op diarree

De buffering heeft effect op de smaak van het voer (voeropname) en op de vertering. Als er te veel gebufferd wordt bij droogvoer (wat al een hoge pH heeft) kan de maag-pH te hoog blijven. Dit risico speelt vooral bij biggen omdat zij zelf nog te weinig zuur produceren om de pH in de maag te laten dalen. Hierdoor vermindert de vertering en wordt de kans op diarree groter. Als de buffercapaciteit van een zuur product erg hoog is kan dit ten koste gaan van de smaak, bijvoorbeeld door de vorming van azijnzuur bij een verkeerde fermentatie.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk om azijnzuurvorming te voorkomen. Azijnzuur ontstaat bij een verkeerde fermentatie of bij gistingsproblemen in de leidingen of in bijproducten. Dit speelt vooral bij brijbedrijven en bij steekleidingen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met extra toevoegingen op het water of voer omdat bepaalde mineralen de buffercapaciteit kunnen beïnvloeden.

Voordeel juiste buffercapaciteit

  • Gezondere darmen
  • Betere voeropname
  • Meer efficiency
  • Minder diarree
  • Betere vertering
  • Hogere groei

Rol AR

AR ontwikkelt haar voeders voortdurend op basis van de nieuwste inzichten. Anticiperen op de buffercapaciteit is een belangrijk aspect daarbij. AR past het AR Topcal concept toe, een complex van zuren en calciumbronnen die zorgen voor de juiste pH-daling en verbeterde voorvertering van het eiwit.

Invloed pH en buffercapaciteit grondstoffen op maag-pH

Meer weten of vragen?

Heeft u vragen of wilt u een passend advies dan kunt u terecht bij Eelco van de Hoef. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via het contactformulier.
  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

Contactformulier

Gerelateerde artikelen

Het kan zeker hoge voerwinst met gezonde groei
Big vraagt ondersteuning bij vertering
Speendiarree voorkomen bij biggen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Bedrijfsprofiel
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar staan u als veehouder ook graag bij met doordachte adviezen.
Assortiment
  • Biggen
  • Zeugen
  • Vleesvarkens
  • Zuiver Voer
  • Biologisch
Producten
  • CCM
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499510

    voer@argroep.nl

  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

  • Britt Engelsman

    Britt Engelsman

    Specialist varkens biologisch

    06-12836120

    b.engelsman@argroep.nl

  • Rob Schurink

    Rob Schurink

    Nutrionist varkens

    06-10060211

    r.schurink@argroep.nl

Meer contact
Social Media
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top