Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBelangenbehartigingCoronaprotocol voor land- en tuinbouw

Coronaprotocol voor land- en tuinbouw

De Taskforce Arbeid van LTO Nederland, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen hebben samen met Stigas het Coronaprotocol Veilig werken, reizen en wonen een Coronaprotocol opgesteld voor de agrarische sectoren.

Het protocol geeft werkgevers en werknemers duidelijke richtlijnen voor gezonde werknemers en een gezond bedrijf. Daarnaast dient het als basis voor maatwerkoplossingen per agrarische deelsector. Als de actualiteit daarom vraagt, wordt het aangepast. Een eerste aanpassing wordt doorgevoerd op het moment dat de overheid duidelijkheid geeft over het begrip ‘gezamenlijke huishouding’. Op initiatief van CNV Vakmensen en FNV Agrarisch en Groen besteedt het protocol ook aandacht aan de gevolgen van de coronacrisis voor werknemers.

Uitgangspunten voor het protocol zijn:
• de maatregelen van het RIVM;
• de richtlijn van 1,5 meter afstand houden;
• de maximale bescherming van werkgevers en werknemers.

‘Arbeidshygiënische strategie’

Om te bepalen wat veilig werken tijdens de coronacrisis inhoudt, wordt de zogeheten ‘arbeidshygiënische strategie’ gehanteerd. Hierbij wordt eerst bekeken of het risico bij de bron kan worden aangepakt, pas daarna worden andere maatregelen genomen. De maatregelen in dit protocol hebben verschillende niveaus. Maatregelen van een hoger niveau moeten de voorkeur hebben boven maatregelen van een lager niveau. Een maatregel van een lager niveau is alleen toegestaan als daar goede redenen voor zijn.

In de praktijk kan dat er op verschillende manieren uitzien. Een voorbeeld van veilig 1,5 meter uit elkaar werken op bedrijven of de kas is: werken aan tafels die als de vlakken van een dambord tegen elkaar zijn geplaatst. Veilig werken aan de sorteerband, waar medewerkers dicht op elkaar staan en 1,5 meter afstand echt niet haalbaar is, kan bijvoorbeeld door het plaatsen van tussenschotten.

Werkgevers en werknemers samen

Zowel van werkgevers- als werknemerszijde wordt het belang van het protocol onderschreven. „Veilig werken, reizen en wonen is nu topprioriteit. We zijn blij dat we als werkgevers en werknemers samen tot een protocol zijn gekomen”, zegt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap en Economisch Beleid, namens de Taskforce Arbeid van LTO Nederland.

Ook de werknemersorganisaties zijn tevreden over het protocol. Jeroen Warnaar, bestuurder Land- en Tuinbouw bij CNV Vakmensen: „Waar dat kan, moeten we de problemen bij de bron aanpakken. En daar pas van afwijken als het echt niet anders kan. Dan blijft de gezondheid van ondernemers en werknemers zo goed mogelijk gewaarborgd.”

Leo van Beekum, bestuurder Agrarisch en Groen bij FNV zegt dat de vakbond momenteel veel klachten krijgt over mogelijk onveilige situaties. „We hopen dat er met dit protocol duidelijkheid komt en dat er dan ook naar gehandeld gaat worden.”

Download hier het Coronaprotocol

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: LTO

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Corona
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Akkerwijzer.nl logo
Alles over de akkerbouw, economische ontwikkelingen, verschillende teelten, gewasbescherming, bodemgezondheid, bewaring, bemesting, marktprijzen en het weer.
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top