Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
De Heus logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over De Heus
  • Contact
De HeusVoedingWaarom zorgt fermentatie voor gezondere biggen?

Waarom zorgt fermentatie voor gezondere biggen?

De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor fermentatie. Dat heeft alles te maken met een betere benutting van voedingstoffen en een hogere darmgezondheid. Vooral met dit laatste aspect is rendement te halen bij biggen en zeugen. 

Fermenteren
Het verstrekken van gefermenteerd voer is een beproefd concept in de varkenshouderij. Het laten inweken van graan en andere voedermiddelen in de trog of in een tank gebeurt sinds jaar en dag. Het zorgt ervoor dat met name koolhydraten in het voer worden voorverteerd. Dat wil zeggen; afgebroken in kleineren onderdelen zodat ze gemakkelijker opneembaar zijn in de darm.

Betere vertering en lagere pH
Tijdens fermentatie ontstaat ook melkzuur. Samen met het maagzuur zorgt het melkzuur voor een betere vertering en lagere pH. Dat verlaagd het risico op groei van schadelijke bacteriën zoals E.coli en streptokokken in de dikke darm. De aanwezigheid van zuur zorgt er ook voor dat het voer smakelijker wordt voor het varken. Dat is zeker van belang bij biggen, omdat de hoeveelheid opgenomen voer nog relatief klein is. Smakelijkheid is daarbij een basisvoorwaarde.

Beter darmontwikkeling met gefermenteerd voer
Het effect van het verstrekken van gefermenteerd voer is dat biggen in de kraamstal beter leren eten en verteren. De voeropname gedurende de kraamperiode hoeft daardoor niet eens veel hoger te komen liggen. Met een opname van 40 tot 50 gram per dag bereik je al het gewenst effect van een goede darmgezondheid en wennen de biggen goed aan vast voer”, aldus De Heus nutritionist Robin van den Berk. “De speendip is zo aanzienlijk te beperken. Een goede ontwikkeling van het maagdarmstelsel van de big is van doorslaggevend belang.”

Betaalbaar fermenteren
Om tot de gewenste resultaten te komen, zijn er vanzelfsprekend wel wat inspanningen nodig. Twee keer per dag -of eventueel vaker- voer verstekken in het kraamhok vergt extra arbeid. Door te kiezen voor een gestandaardiseerde procedure en een kleine fermentatie-installatie zijn de kosten te beperken en is fermentatie ook voor alle zeugenbedrijven interessant. Directe winst op het zeugenbedrijf zijn gezondere biggen, een lager antibioticagebruik en bijvoorbeeld het achterwege kunnen laten van een coli-enting.

500 gram groei per dag
De grote winst van een goede big die vlot opstart is uiteindelijk te zien in de biggenopfok. Het resultaat van de inspanningen in de kraamstal is dat het mogelijk is om een groei van 500 gram per dag te halen in de opfok. En het is bekend dat biggen die hard groeien in de opfok deze lijn doortrekken als vleesvarken. Het verstrekken van gefermenteerd voer is zodoende en investering die zich op verschillende manieren laat terugverdienen.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in 1911 is de onderneming van een klein regionaal bedrijf doorgegroeid naar één van de grootste spelers in de Nederlandse mengvoederindustrie. De groei in Nederland is gerealiseerd door autonome groei en overnames. Mede door de snelle uitbreiding buiten Nederland behoort De Heus inmiddels tot de top 15 van diervoederleveranciers in de wereld.
Contactpersoon
  • Ronald Tibbe

    Verkoopleider sector varkens (Noord)

    r.tibbe@deheus.com

  • Antoine Dijkhoff

    Verkoopleider sector varkens (Zuid)

    adijkhoff@deheus.com

  • Verkoopbinnendienst

    (0318) 675 430

    info@de-heus.nl

Meer contact
Social
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top