Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
De Heus logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over De Heus
  • Contact
De HeusVoedingHoe voorkom je maagzweren bij varkens?

Hoe voorkom je maagzweren bij varkens?

Samenstelling van maaginhoud erg belangrijk

Maagzweren bij zeugen en vleesvarkens komen regelmatig voor. Toch blijft het onderwerp in de praktijk onderbelicht. De reden hiervoor is dat onderzoek bij levende dieren met maagzweren erg lastig is. In beperkte mate is bloedonderzoek mogelijk, maar goed onderzoek kun je eigenlijk alleen doen aan de slachtlijn. Toch zijn maagproblemen voor een groot deel makkelijk te voorkomen.

Hoe ontstaan maagzweren?
Bij varkens ontstaan maagzweren als het maagzuur in de maag inwerkt op het maagslijmvlies van het voorste (klierloze) gedeelte van de maag. Er ontstaat dan namelijk een gat in de beschermende slijmvlieslaag, waardoor de maagwand, met daarin bindweefsel met zenuwen en bloedvaten, aangetast kan worden. Maagzweren kunnen vrij snel ontstaan, maar ook weer genezen. Soms ontstaat er echter wel littekenweefsel waarbij de opening van de slokdarm in de maag vernauwd raakt en de dieren kunnen braken.

Ideale situatie
In de ideale situatie is de maag gevuld met vezelachtige inhoud, waardoor een stevige massa ontstaat. Aan de ingang van de maag is de pH nog relatief hoog. Bij de uitgang is de pH door inmenging van maagzuur fors lager. Die lage pH is daar gewenst om ongewenste bacteriën te doden, maar ook om de eerste stap in de eiwitvertering te zetten.

Verstoorde maaginhoud
Onder bepaalde omstandigheden, zoals een verstoorde maaginhoud, kan het maagzuur het klierloze gedeelte van de maag bereiken. Het zuur werkt dan direct in op de maagwand en deze wordt daar ruw en stug van. Galkleurstoffen kleuren dit gedeelte van de maag dan geel. Tussen de stugge plooien kunnen vervolgens zweertjes ontstaan. Vooral als die wat dieper worden kunnen maagbloedingen ontstaan. Bij diepere zweren kunnen bovendien maagsappen in contact komen met de bloedcirculatie.

Meer weten over het voorkomen van maagzweren? Download hier de factsheet maagzweren

Foto’s bevroren varkensmagen: Köttendorf, 2009

Maag met fijngemalen voer Bij deze bevroren varkensmaag is duidelijk te zien dat een deel van de maaginhoud zeer vloeibaar is. Dit komt doordat fijngemalen grondstoffen het vocht niet goed kunnen binden. Het vloeibare gedeelte kan de maagwerking verstoren
Maag met grove vezels in het voer Deze varkensmaag is helemaal gevuld met een stevige vezelachtige inhoud. Het vocht is mooi verdeeld over de hele maag. Op deze manier blijft de maagwand beschermd en krijgen ontstekingen geen kans. Bovendien blijft het vo
Maag met fijngemalen voer Bij deze bevroren varkensmaag is duidelijk te zien dat een deel van de maaginhoud zeer vloeibaar is. Dit komt doordat fijngemalen grondstoffen het vocht niet goed kunnen binden. Het vloeibare gedeelte kan de maagwerking verstoren
Maag met fijngemalen voer Bij deze bevroren varkensmaag is duidelijk te zien dat een deel van de maaginhoud zeer vloeibaar is. Dit komt doordat fijngemalen grondstoffen het vocht niet goed kunnen binden. Het vloeibare gedeelte kan de maagwerking verstoren en maagzweren veroorzaken.
Maag met grove vezels in het voer Deze varkensmaag is helemaal gevuld met een stevige vezelachtige inhoud. Het vocht is mooi verdeeld over de hele maag. Op deze manier blijft de maagwand beschermd en krijgen ontstekingen geen kans. Bovendien blijft het vo
Maag met grove vezels in het voer Deze varkensmaag is helemaal gevuld met een stevige vezelachtige inhoud. Het vocht is mooi verdeeld over de hele maag. Op deze manier blijft de maagwand beschermd en krijgen ontstekingen geen kans. Bovendien blijft het voer langer in de maag, waardoor de benutting beter is.
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in 1911 is de onderneming van een klein regionaal bedrijf doorgegroeid naar één van de grootste spelers in de Nederlandse mengvoederindustrie. De groei in Nederland is gerealiseerd door autonome groei en overnames. Mede door de snelle uitbreiding buiten Nederland behoort De Heus inmiddels tot de top 15 van diervoederleveranciers in de wereld.
Contactpersoon
  • Ronald Tibbe

    Verkoopleider sector varkens (Noord)

    r.tibbe@deheus.com

  • Antoine Dijkhoff

    Verkoopleider sector varkens (Zuid)

    adijkhoff@deheus.com

  • Verkoopbinnendienst

    (0318) 675 430

    info@de-heus.nl

Meer contact
Social
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top